x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Milioane fără licitaţie pentru un fost general SIE

Milioane fără licitaţie pentru un fost general SIE

de Cristian Anton    |    12 Apr 2017   •   12:00
Milioane fără licitaţie pentru un fost general SIE
Sursa foto: josefkubes/Getty Images/iStockphoto

Felix Telecom SRL, o firmă ce-şi are originea în fosta Securitate şi este patronată de un general SIE în rezervă, a primit fără licitaţie un contract de 3,7 milioane de lei pentru mentenanţa reţelei naţionale de educaţie. Înţelegerea a fost parafată după ce firma a venit cu o ofertă de preţ de aproape cinci ori mai mică decât valoarea estimată de autoritatea contractantă. Capul afacerii, generalul (r) Teodor Ileş, a fost spionul care a adus în România, în perioada Războiului Rece, tehnologia pentru producerea apei grele, folosită la centrala nucleară de la Cernavodă.

 

Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare a atribuit pe 01.03.2017 un contract pentru servicii de mentenanţă a sistemelor de comunicaţii din dotare, în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Felix Telecom SRL, singura firmă cu care s-a negociat, a primit contractul după ce s-a angajat să-l ducă la capăt pentru 3.716.353,32 lei, fără TVA, în condiţiile în care autoritatea estima o valoare a serviciilor de 16,5 milioane de lei. Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare administrează RoEduNet, reţeaua naţională a Educaţiei şi cercetării din România.

Sute de contracte cu statul

Felix Telecom SRL face parte din categoria abonaţilor la bani publici, firma înfiinţată încă din 1992 primind numai în ultimii ani mai bine de 200 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 60 de milioane de euro. Cel mai mare, de 5,3 milioane de euro, a fost tocmai cel pentru crearea reţelei naţionale RoEduNet.

Firma are ca domeniu de activitate fabricarea echipamentelor de comunicaţii şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 38.184.357 lei şi un profit net de 3.111.715 lei, cu 72 de angajaţi. 

Un client şi mai bun a fost Ministerul Finanţelor Publice, care i-a oferit două contracte importante, de 5,1 milioane, respective 4,2 milioane de euro, pentru echipamente de comunicaţii. Echipamente de care a avut nevoie şi Poliţia Locală a Sectorului 2, de pe urma căreia Felix Telecom SRL s-a mai ales cu patru milioane de euro.

Patronul Felix Telecom, un James Bond mioritic

Asociatul majoritar al Felix Telecom SRL este Teodor Ileş, iar alături de acesta mai sunt soţia sa, Doina Felicia Ileş, soţii Ruxandra Ioana şi Traian Mihu şi persoana juridică Teleconstrucţia SA. Printre fondatorii Felix Telecom s-au aflat Bancorex, ICE Felix şi ICE Terra, structuri din Direcţia Externă a fostei Securităţi. De altfel, Traian Mihu a venit administrator la Felix Telecom din postura de director tehnic al producătorului de calculatoare ICE Felix. Cea mai spectaculoasă poveste o are însă generalul SIE în rezervă Teodor Ileş. Pe timpul lui Ceauşescu, spionul Ileş avea ca acoperire un post de diplomat în Elveţia, fiind unul din ofiţerii Centrului de Informaţii Externe (CIE) implicaţi în operaţiunile AVS (Aport Valutar Special). Teodor Ileş este agentul secret care, în timpul Războiului Rece, a adus în România tehnologia pentru producerea apei grele, necesară centralei nucleare de la Cernavodă.

Generalul Teodor Ileş s-a dovedit un spion iscusit pe timpul comunismului şi un om de afaceri descurcăreţ în capitalism

 

×