x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paza reactoarelor nucleare, reziliere bizară

Paza reactoarelor nucleare, reziliere bizară

de Cristian Anton    |    22 Ian 2018   •   13:50
Paza reactoarelor nucleare, reziliere bizară
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Nuclearelectrica a oferit la sfârşitul anului trecut unul din cele mai bizare contracte din ultimii ani: paza reactoarelor nucleare, acordată fără licitaţie unei firme fără angajaţi, patronată de afacerişti arestaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, firmă care cere, însă, după doar câteva zile, rezilierea contractului. Proprietarii societăţii au făcut obiectul unui dosar DIICOT din 2016 care vizează un grup infracţional organizat în jurul Mike Security, care a beneficiat şi de sprijinul unui fost prefect din Caraş Severin.

 

Nuclearelectric a atribuit pe 13.12.2017 un contract privind „servicii complete de pază civilă pentru obiectivele aferente Unităţilor 3 şi 4, Platformei CNE Cernavodă, Depozit materiale SEIRU şi Laboratorului Control Mediu.

 

3.411.656,2 lei, fără TVA, este valoarea contractului oferit de Nuclearelectrica, fără licitaţie

Acordul a fost semnat cu singura firmă acceptată la negocieri, TMG Point Control SRL din Bucureşti, Nuclearelectrica invocând o „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”.  

A cerut rezilierea contractului primit cadou

După doar câteva zile de la acordarea contractului, Nuclearelectrica revine cu un anunţ rar întâlnit în domeniul achiziţiilor publice: „Ca urmare a solicitării firmei SC TMG Point Control SRL prin adresa nr. 14 din 18.12.2017, contractul se reziliază”. Fără nicio explicaţie. Profilul firmei angajate să păzească Centrala Nucleară de la Cernavodă este incredibil.

 

Andrada Elena Patricia Pistol Ivan este rudă cu Viorel Călin Marian Pistol Ivan (cel mai probabil fiică), cel care, alături de Viorel Ionuţ Bizău, celălalt asociat de la TMG Point Control SRL, deţine Mike Security Group, o firmă de pază celebră pentru contractele sale cu statul şi scandalurile de evaziune în care este implicată

Înfiinţată în decembrie 2015, TMG Point Control SRL nu a desfăşurat nici un fel de activitate şi nu are nici un angajat. În aprilie 2017, se retrag din societate fondatorii Mihaela Mia Biban şi Gabriel Biban, care îşi cedează părţile sociale către Andrada Elena Patricia Pistol Ivan (75%) şi Viorel Ionuţ Bizău (25%). 

Mega dosar, cu implicarea unui prefect

În ianuarie 2016, DIICOT Caraş Severin declanşa una din cele mai ample acţiuni din istoria sa: 77 de percheziţii în 20 de judeţe, cu 32 de persoane reţinute într-un dosar cu un prejudiciu adus statului de 25.000.000 lei. Potrivit procurorilor, „începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico- financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului”.

 

Dosarul DIICOT îl vizează şi pe fostul prefect de Caraş, Nicolae Miu Ciobanu, cel care a şi înfiinţat, de altfel, firma Mike Security Group, în anul 2010

În centrul acestei grupări se afla firma de pază Mike Security Group, deţinută de Viorel Călin Marian Pistol Ivan şi Viorel Ionuţ Bizău, cei care controlează, direct şi indirect, TMG Point Control SRL, societatea fără angajaţi care a cerut rezilierea unui contract primit, practic, fără voia ei pentru paza Centralei Nucleare de la Cernavodă. Afaceristul Pistol Ivan a şi fost, de altfel, arestat în dosarul de la Caraş Severin.

Facturi fictive cumpărate din Ucraina

Reţeaua destructurată de DIICOT avea peste 20 de firme şi zeci de persoane dirijate de capul afacerii, Viorel Călin Marian Pistol Ivan. Procurorii au reţinut eforturile grupării de a masca activitatea infracţională, prin derularea unor plăţi fictive către firme fantomă dar şi emiterea de facturi false, pentru acoperirea evaziunii fiscale şi a spălării de bani. Nu avea cum să nu atragă atenţia o factură de 32.000.000 de lei, dar şi deplasarea în Ucraina a unei membre a reţelei, care a cumpărat de aici facturi fictive cu 15.000 de euro.

Înţelegeri de zeci de milioane

Activitatea infracţională a grupării Mike Security se baza pe zecile de contracte primite de la mari companii de stat sau private.

 

26.000.000 de euro este valoarea contractelor primite de Mike Security

Numai în perioada 2012- 2015, firma de pază din Reşiţa a încheiat peste 50 de contracte, în special cu societăţi din domeniul energiei: Enel Distribuţie Banat (5,3 milioane de euro), Transelectrica (3,5 milioane de euro), Enel Distribuţie Dobrogea (2,9 milioane euro), Romgaz (3 milioane euro), Complexul Energetic Oltenia (un milion de euro), Hidroelectrica (300.000 de euro) etc. 

 

Nuclearelectrica a reuşit „performanţa” de a oferi paza Centralei Nucleare de la Cernavodă unei firme fără angajaţi, care a şi renunţat, de bună voie, la un contract primit fără să-l ceară

 

 

×