x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Greu de adus în România: Directiva UE „fără comisioane pentru săraci”

Greu de adus în România: Directiva UE „fără comisioane pentru săraci”

de Daniela Ivan    |    22 Feb 2017   •   11:06
Greu de adus în România: Directiva UE „fără comisioane pentru săraci”
Sursa foto: dobok/Getty Images/iStockphoto

Românii care au venituri sub salariul minim brut, respectiv 1.450 de lei, vor putea beneficia de un cont bancar de bază care le va oferi servicii cu comisioane zero. În plus, vor putea efectua 10 tranzacţii lunare gratuite din contul respectiv. Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de lege care transpune în legislaţia românească Directiva EU 92/2014, care trebuia aplicată de la jumătatea lunii septembrie 2015.

 

Băncile vor fi obligate să deschidă gratuit câte un cont cu servicii de bază clienţilor vulnerabili, adică acelora care au venituri sub 1.450 de lei. Este vorba despre 2-3 milioane de potențiali clienți, pensionari, asistați sociali sau liberi profesioniști care au venituri sub salariul minim pe economie. „Contul de plăți cu servicii de bază permite românilor să dispună de o serie de tranzacții care includ: depunerea sau retragerea de bani, primirea de plăți din salarii, pensii și ajutoare sociale, dar și efectuarea de plăți către furnizorii de servicii telefonie, gaze și electricitate. De asemenea, consumatorii pot dispune și de un card de plată atașat acestui cont care să le permită să retragă bani din ATM-uri și să achiziționeze produse sau servicii”, se arartă în proiectul ANPC.

 

Săracii nu au intrat într-o unitate bancară

Studiile întreprinse la nivelul Uniunii Europene au arătat că există un mare număr de cetățeni europeni care nu au un cont bancar. Unora dintre ei li s-a refuzat deschiderea de conturi pentru că au o situație financiară precară, iar alți consumatori nu au cont bancar pentru că au considerat că acestea sunt prea scumpe sau prea complexe pentru a putea fi înțelese. Aceste categorii de cetățeni fără cont bancar sunt excluse de la o serie de avantaje pe care le-ar putea avea dacă ar dispune de un cont, fiind obligate să execute doar tranzacții în numerar care, uneori, pot fi mai costisitoare. La nivelul României situația este mult mai dramatică.

 

Doar 61% dintre românii cu vârsta de peste 15 ani au un cont bancar, dintre care 46% dețin un card de debit și 12% un card de credit, conform ultimului sondaj realizat de Banca Mondială.

 

Comparativ, 63% dintre bulgari au cont bancar, 72% dintre unguri, 78% dintre polonezi, 82% dintre cehi. În țările dezvoltate din zona euro aproape toată populația adultă, respectiv 95%, deține un cont bancar.

 

Transparența reduce costurile

Bancherii vor fi nevoiţi să micşoreze comisioanele la un nivel „rezonabil” şi pentru ceilalţi clienţi, care nu se încadrează în categoria vulnerabilă. Aceştia vor avea gratuitate la închiderea, deschiderea şi depunerea de bani doar într-un singur cont, cel de bază. Pentru retragerile de numerar, băncile îşi vor putea menţine actualele comisioane, însă sunt obligate să le transparentizeze într-un format standard, unic pentru toate băncile, astfel încât clienţii să poată compara care bancă are cele mai mici comisioane. Competiția își va spune astfel cuvântul.

 

Primii pași au fost făcuți

Există câteva bănci care au deja pachete de cont curent cu zero comisioane și un card de debit ataşat care oferă retrageri de numerar cu zero dobândă atât la ATM-urile băncilor, cât şi la orice alt ATM din România. Este cazul Raiffeisen, care oferă un astfel de pachet oricui dacă suma încasărilor lunare în contul curent este de minimum 2.000 de lei. Dacă aceasta este depăşită, se plăteşte un comision unic, de administrare lunară de cinci lei, iar restul comisioanelor rămân zero. Și BCR oferă un pachet de cont curent cu card atașat care are comisione zero la administrarea contului și a cardului de debit atașat, comision zero la retragerea de la bancomatele băncii și la interogarea soldului.

După apariția acestui act normativ, consumatorii vor putea să compare costurile diferitelor conturi și vor putea să le schimbe mult mai ușor, ceea ce le va permite să facă o alegere în deplină cunoștință de cauză.

 

Cetăţenii din UE își vor putea deschide un cont de plăți la orice furnizor de servicii de plată din Uniune, indiferent dacă sunt sau nu rezidenți ai țării în care își are sediul banca.

 

Ce comisioane percep băncile

Primele cinci bănci după numărul de conturi bancare deschise percep încă comisioane importante pentru pachetele standard care cuprind și câte un card de debit atașat. Deși instituțiile bancare au renunțat la comisionul de emitere card sau la cel de administrare, unele chiar și la comisionul de retragere de la ATM-urile proprii, băncile fac încă bani buni din comisioanele de retargere de la bancomatele altor bănci și la cele din străinătate, precum și din comisionul de interogare a soldului.

 

Comisioane (lei)         BRD BT    ING  BCR Raiffeisen

Emitere carduri         0      0      0      10    0

Administrare lunară   4,2   0      5      0      5

                                       

Comision de retragere

 ATM propriu    0,20%-min. 0,9 lei      0.5%-min 5 lei   1%-min 15 lei    0.2%-min 0.2 lei    

Comision de retragere

ATM alte bănci  1% + 5 lei  0,5% + 2,5 lei     1% + 5 lei  1%    1%+3 lei

Comision de retragere

ATM în străinătate     1.5% + 10 lei      1% + 2,5 lei        1%+10 lei           1%+2,5 euro

Interogare sold  0,3-4 lei   0,3-4 lei   0-2,5 lei   0-4,5 lei   0,3-2 lei

Sursa: site-uri băncilor

×