x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pesta porcină, combătută cu program: lupta e gata la ora 16:00

Pesta porcină, combătută cu program: lupta e gata la ora 16:00

de Adrian Stoica    |    27 Aug 2018   •   08:08
Pesta porcină, combătută cu program: lupta e gata la ora 16:00

În judeţul Brăila va începe astăzi cea mai mare campanie de eutanasiere a porcilor. Circa 140.000 de suine infectate cu virusul pestei porcine africane (PPA) vor fi ucise la ferma TEBU Consult, una dintre cele mai mari din Europa. Cum capacitatea de incinerare este extrem de mică, majoritatea animalelor urmează să fie îngropate. La mai bine de trei luni de când autorităţile se luptă cu eradicarea virusului, numărul focarelor a crescut în loc să scadă, şi, ceea ce este poate mai grav, el s-a răspândit la exploataţiile comerciale. În curând, numărul porcilor ucişi va sări de 300.000.

Răspunsul la întrebarea de ce se răspândeşte virusul PPA este unul foarte simplu. Pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu asigură corespunzător Dezinfecţia. „La ANSVSA vorbim despre nişte incompetenţi care s-au trezit în vârful ierarhiei şi puşi să ia decizii nu sunt în stare”, spune Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.


Săptămâni de foc la TEBU Consult

Superficialitatea cu care a tratat ANSVSA măsurile de prevenţie pe care era obligată să le ia şi, ulterior, măsurile de combatere a răspândirii virusului a dus la apariţia unei situaţii dramatice, precum cea de la TEBU Consult. Aproape 140.000 de porci vor fi ucişi în următoarele două-trei săptămâni. La o greutate medie de circa 100 de kilograme/cap, vorbim despre 14 milioane de kilograme de carne (14.000 de tone) care vor ajunge la groapă. Lichidarea cadavrelor trebuie făcută foarte repede, dar acest lucru este imposibil acum când un număr foarte mare de porci vor fi sacrificaţi într-un timp foarte scurt. Deşi îngroparea animalelor nu este ilegală în astfel de cazuri, procedura trebuie să respecte o serie de reguli. Groapa să aibă o adâncime de minimum patru metri, iar pânza freatică să se afle la o adâncime de opt metri.

Deficit de miliarde de euro

La modul în care acţionează astăzi ANSVSA pentru lichidarea focarelor, este hazardat de prognozat un termen până când operaţiunea se va termina, dar un lucru este cert. Pierderile pe care le va suporta România vor fi imense şi ele se vor întinde pe mai mulţi ani. În primele cinci luni ale anului, importurile alimentare au fost de 386 de milioane de euro, iar în noul context, România va încheia anul cu un deficit al balanţei comerciale alimentare de circa două miliarde de euro, potrivit preşedintelui Pro Agro, care mai susţine că în acest caz putem vorbi despre o catastrofă naţională.

Avertismentul CE, ignorat

Pe lângă faptul că acum dezinfecţia nu se face cum trebuie, ANSVSA este responsabilă că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni apariţia virusului. În urma raportului de audit al Comisiei Europene, efectuat de DG (SANTE) 2017 - 6118, anul trecut, în perioada 25 ianuarie - 2 februarie, România a fost avertizată că nu a implementat toate măsurile necesare pentru aceasta. Printre acestea se număra şi crearea unui cadru de securitate în jurul exploataţiilor comerciale. De asemenea, raportul a reliefat faptul că gestionarea populaţiei de porci mistreţi şi biosecuritatea din exploataţiile nonprofesionale nu sunt aplicate de către ţara noastră, cu toate că exista cadrul legal în acest sens, după cum ne-a declarat preşedintele Pro Agro.

Gestionarea crizei, un fiasco

În opinia preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu - Şişeşti” (ASAS) Valeriu Tabără, modul în care gestionează ANSVSA această criză este un fisco. De altfel, autorităţile responsabile nu sunt la primul eşec, dacă ne aducem aminte cum a fost combătută pandemia de gripa aviară de acum mai bine de 10 ani. „Să ajungi să ucizi zeci de mii de porci pentru că măsurile de dezinfecţie nu sunt aplicate corespunzător este inadmisibil”, ne-a declarat preşedintele ASAS. În opinia sa, ANSVSA a pierdut din vedere componenta de securitate animală, ceea ce este foarte grav, iar efectele neprofesionalismului se văd astăzi.

 

Recent am fost cu o delegaţie în judeţul Tulcea. La intrarea şi ieşirea din zonele afectate de virus, dezinfecţia se facea doar între orele 8-16. Acest lucru denotă că virusul este activ doar în acest interval orar, pentru că în afara lui dezinfecţia lipsea.

Valeriu Tabără, preşedintele ASAS

 

În judeţul Brăila, mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul PPA. La sfârşitul săptămânii trecute, pesta a fost confirmată la societatea Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar în urmă cu două săptămâni, în fermele societăţilor I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete. Toate animalele din ultimele două ferme au fost deja ucise.

×