x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Apare prima pușcărie loft din România. Ziduri din BCA, din plastic și gips-carton

Apare prima pușcărie loft din România. Ziduri din BCA, din plastic și gips-carton

de Ion Alexandru    |    17 Mai 2024   •   07:20
Apare prima pușcărie loft din România. Ziduri din BCA, din plastic și gips-carton

Fabrica de confecții din incinta Penitenciarului de Femei „Târgșorul Nou” se va transforma într-un nou pavilion de detenție, cu o capacitate de 240 de locuri de cazare noi. Pentru aceasta, unitatea penitenciară a alocat, până în prezent, un buget de 14.414,954,9 lei.

Prima etapă a contractului a fost atribuită în octombrie 2022, după care, odată cu actualizarea Studiului de fezabilitate, au mai fost contractate, la finalul lunii trecute, lucrări suplimentare de aproape un milion de euro. Fabrica devine pavilion de detenție, la parter și etaj, cu celule pentru două, 10, 12 și 16 deținute. Se amenajează două curți pentru plimbare și două terenuri de sport. La lucrări, participă o companie care, în vara anului trecut, a condus asocierea de firme care și-a adjudecat contractual pentru realizarea Centurii Mizil, afacere în care președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, este urmărit penal de DNA pentru luare de mită.

Penitenciarul de Femei Ploiești „Târgșorul Nou” a publicat, în data de 20 februarie 2024, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț, potrivit căreia intenționa să contracteze lucrări pentru „diferențele de lucrări realizate în urma actualizării Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții «Transformare fabrică de confecții în spații de detenție cu 240 de locuri de cazare»”. În acest contrat trebuiau să intre întocmirea raportului la terminarea execuției lucrărilor, elaborarea certificatului energetic, programul de urmărire a comportării lucrării în timp și execuția lucrărilor de construcții.

În acest sens, pentru realizarea obiectivului de investiții, ca urmare a revizuirii Studiului de Fezabilitate cu o serie de elemente DALI, sunt necesare unele lucrări suplimentare. Printre acestea, se numără  lucrările de rezistență, urmând a se realinia stâlpișori, centuri și grinzi pentru confinarea elementelor de zidărie din blocuri de BCA, atât la zidurile compartimentate, cât și la cele perimetrale. De asemenea, se vor realiza cămășuieli pentru opt stâlpi centrali și 6 stâlpi marginali, urmând a se acorda o atenție deosebită la realizarea străpungerilor în planșeul peste parter, „pentru a nu deteriora armătura existentă și a nu induce vibrații în clădire”. 

Ziduri din BCA, din plastic și din gips-carton

Mai departe, se refac total zidăriile ce formează anvelopa. Lucrările se realizează  între corpurile de legătură existente. Pentru zona de parter, zidăria se execută după finalizarea grinzii perimetrale, pentru a prelua încărcările produse de zidăria din BCA. Pardoselile, finisajele la pereți, realizarea tavanelor false din gips-carton, precum și reparațiile și hidroizolarea planșeului peste etaj constituie lucrări complementare.

Pereții de compartimentare din gips-carton se vor realiza la interior și vor avea clasa de efracție RC4. Se vor executa pereți despărțitori din material plastic în grupurile sanitare aferente camerelor.

De asemenea, zidăriile de compartimentare din BCA de la interior vor fi elastice. În documentația de atribuire se mai precizează că antreprenorul care va executa aceste lucrări va efectua lucrări în completare în ceea ce privește curțile de plimbare, și anume structura metalică a gardului despărțitor dintre cele două curți de plimbare. Mai mult, lucrările la rețelele edilitare exterioare (apă, canal și electricitate) situate în imediata proximitate a obiectivului reprezintă, de asemenea, lucrări complementare.

Prima parte a contractului, semnat în octombrie 2022

Contractarea acestor lucrări suplimentare a făcut obiectul unei proceduri simplificate de selecție de oferte organizate de către penitenciarul „Târgșorul Nou”, autoritatea contractantă punând la bătaie un buget estimat inițial la 4.034.301,74 de lei fără TVA, respectiv de 4.80.819,3 lei cu TVA (979.759,04 euro).

Aceeași sumă reprezintă, de altfel, și prețul final negociat al contractului, încheiat, la data de 30 aprilie 2024, cu unicul ofertant existent. Este vorba despre o asociere formată din companiile SC Ascent Proconstruct SRL și de SC Vallys Deco SRL.

Această afacere, parafată la finalul lunii trecute, reprezintă doar a doua etapă a aceluiași proiect, Conform SEAP, Penitenciarul „Târgșorul Nou” a mai atribuit, la data de 20 octombrie 2022, un alt contract, în valoare de 8.079.189.6 lei fără TVA, respectiv de 9.614.235,6 lei cu TVA inclusă (1.962.088,9 euro), companiilor  GED Project SRL, Vallys Deco SRL și Ascent Proconstruct SRL, pentru prestarea serviciilor de proiectare, execuția lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru proiectul „Transformarea fabricii de confecții în spații de detenție, pentru 240 de locuri.

Transformarea acestei fabrici cuprindea atât amenajarea edificiului în celule pentru deținute, spaii conexe, săli de mese, vestiare, spălătoare și birouri, dar și în construirea a două curți pentru plimbare și a două terenuri de sport. Conform proiectului, clădirea de detenție este amplasată pe un teren cu suprafața de 83.313 metri pătrați are parter și un etaj, suprafața construită totală fiind de 12.353 metri pătrați, iar suprafața desfășurată totală fiind de 17.662 de metri pătrați. După amenajarea clădirii pavilionului, vor rezulta, conform documentației citate, spații de cazare pentru 240 de persoane, constând în camere pentru 2, 10, 12 și 16 persoane private de libertate.

Unul dintre constructori, parte a unui contract semnat de Iulian Dumitrescu și care este anchetat de procurori

Așa cum am arătat mai sus, două dintre companiile care au câștigat selecția de oferte din 2022 și-au adjudecat și lucrările suplimentate scoase la „mezat”, tot prin procedură simplificată, de anul acesta. Este vorba despre SC Ascent Proconstruct SRL și despre SC Vallys Deco SRL. 

Prima companie este deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de către omul de afaceri Bogdan Florin Frusinoiu. Cea de-a doua companie este deținută de omul de afaceri Sorin Andronache. SC Vallys Deco SRL este compania care a fost liderul asocierii de firme care construiește Centura Mizil, lucrări care fac obiectul dosarului instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în care este urmărit penal președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

Este vorba despre un contract încheiat de Consiliul Județean Prahova, la data de 7 iunie 2023, cu asocierea Vallys Deco SRL, Drum Construct SRL, Rosocons Construct SRL și Dineng Dev SRL, în valoare de 88.238.037,37 de lei fără TVA. 

Reamintim că, la data de 1 februarie 2024, DNA a pus în mișcare acțiunea penală și a instituit măsura controlului judiciar împotriva lui Iulian Dumitrescu, pentru luare de mită și fals în declarații, dar și împotriva surorii și cumnatului președintelui CJ Prahova, pentru complicitate la aceste infracțiuni. În dosar, se vorbește despre o mită de 16.210.000 de lei.

SC Vallys Deco SRL a primit, în ultimii ani, contracte de lucrări din partea Penitenciarului Ploiești, Consiliului Județean Prahova, Primăriei Gornet Cricov, comunei Starchiojd ISU Prahova, Comunei Păulești, Primăriei Municipiului Ploiești, Comunei Suran, Comunei Berceni și Comunei Valea Călugărească.

×
Subiecte în articol: puşcărie femei targsor afacere