Cartel format din cei mai mari jucători de pe piața turismului din România, identificat de Consiliul Concurenţei, nu există, iar scandalul pornit de la această acuzație reflectă lipsa de înțelegere a acestei instituţii, spun tour operatorii. Controalele la agențiile de turism au pornit de la o sesizare anonimă care, de fapt, a fost o postare pe un grup de pe Facebook.
Agențiile de turism cer modificarea Legii concurenței, care favorizează practicile neloiale. „Reclamația de la care au pornit controalele Consiliului Concurenţei se bazează pe o postare a unui coleg, Cristi Frâncu, din grupul nostru de pe Facebook, de acum trei ani. De fapt el n-a făcut nimic, a fost un fel de cronicar care a postat știri despre întâlnirea noastră de la Predeal. Pornind de aici, cei de la Consiliu au venit să se dumirească. Era normal să ne întrebe mai întâi despre ce e vorba. Ei nu cunosc nimic despre turism”, explică Alin Burcea, CEO Paralela 45.
Anomaliile Legii concurenței
Legea interzice agenției tour operatoare să stabilească un preț standard, pentru a-și proteja produsul, dar și pentru a asigura protecția celorlalte agenții revânzătoare care-și fac între ele concurență neloială, renunțând la procente diferite din comision. „În Germania, marii tour operatori nu dau voie să se revândă la alt preț decât cel la care vând ei. În România, dacă eu vând un produs cu 1.000 de euro și dau 100 de euro comision agenției revânzătoare, din suta aceea de euro se poate renunța la 50% sau la mai mult, astfel încât îmi face el concurență neloială”, mai spune Alin Burcea.
Fond Privat de Garantare, în loc de asigurări
Legea care reglementgează asigurarea de insolvență și faliment trebuie schimbată până la 30 iunie, conform unei directive europene, iar agențiile de turism vor renunța la firmele de asigurări și vor institui un Fond de Garantare. Directiva europeană impune agențiilor să asigure toți banii turiștilor. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) lucrează împreună cu Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) la textul noii legi. Contribuția stabilită pentru fiecare agenție se va stabili, probabil, în funcție de volumul vânzărilor.
Eu, ca tour operator, dacă îmi iau banii, sunt mulțumit. Problema este între agențiile mici, care ne roagă pe noi să facem în așa fel încât să nu mai cedeze nimeni din comision, pentru că sunt unii care lucrează și pe 15 euro și își fac între ei concurență neloială. Este vorba despre o reglementare a pieței, dar Consiliul Concurenței spune că este împotriva liberei concurențe.
Alin Burcea, Paralela 45
Consiliul Concurenței a făcut controale neanunțate la mai multe agenții de turism din țară, spunând că marii jucători de pe piață s-au constituit într-un cartel care impune prețuri de vânzare a pachetelor turistice în România.