Informaţia a apărut într-un interviu acordat Agerpres de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "România nu este, din păcate, eligibilă pentru nici unul dintre aceste noi instrumente, pe care FMI le-a aprobat în perioada turbulentă prin care am trecut. Unul dintre ele este cel denumit Flexible Credit Line (linie de creditare flexibilă– FCL). Ea a fost gândită doar pentru ţările care au o economie puternică şi au înregistrat progrese majore în consolidarea fiscală, care nu au avut vulnerabilităţi foarte mari pe timpul crizei, dar care au avut nevoie de o linie de credit de asigurare ca să poată accede uşor pe pieţele de capital pentru a-şi continua finanţarea. România nu este eligibilă pentru acest tip de instrument, pentru care s-au calificat până acum numai Polonia şi Mexicul.
Pe de altă parte, sunt ţări care au avut un comportament financiar bun, nu au avut turbulenţe mari pe piaţă şi pentru ele a fost înfiinţat un alt nou instrument, care se cheamă Linie de Credit de tip Precautionary (PCL). Nici aici nu ne putem încadra, deocamdată prima ţară care va beneficia de PCL a fost Macedonia, care a avut o structură economică solidă, nu a înregistrat deficite mari şi a avut creştere economică", a spus Tănăsescu.
Dacă despre "miracolul polonez" au curs râuri de cerneală, această ţară fiind singura din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune, comparaţia cu Macedonia nu este deloc măgulitoare pentru România, care a trebuit să ia unele dintre cele mai dure măsuri din Europa. Indirect, Tănăsescu spune că Macedonia a avut un comportament financiar mai bun şi nu a înregistrat şocuri economice, în vreme ce România a fost nevoită să ia unele dintre cele mai dure măsuri din Europa: să reducă salariile bugetarilor cu 25%, să majoreze TVA de la 19% la 24%, să iniţieze reforma sistemului de pensii şi a companiilor de stat.
Macedonia se află pe locul 38 în raportul "Doing Business 2011", care clasifică uşurinţa realizării afacerilor în 183 de state din lume, urcând 30 de poziţii. Macedonia domină regiunea, Slovenia fiind clasată pe 42, Bulgaria – 51, Serbia – 89, Croaţia – 84, Grecia – 104. O firmă se poate deschide în trei zile în Macedonia, urmând doar trei proceduri, potrivit Băncii Mondiale. România se află pe poziţia 56, iar o firmă se deschide în ţara noastră în 10 zile, urmând şase proceduri. Produsul Intern Brut pe locuitor este de 9.100 de dolari în Macedonia faţă de 8.330 de dolari în ţara noastră, însă şomajul este mare, la 32% faţă de 7,08%. Banca Mondială estimează că economia sa va creşte cu circa 1% în acest an, în vreme ce România este încă pe minus.
Mai mult, Tănăsescu spune că această corecţie "ar fi trebuit să aibă loc de multă vreme", dar că astfel s-a îmbunătăţit imaginea României în faţa investitorilor externi. El a adăugat că anumite zone din economia României, precum producţia industrială şi exporturile, au crescut, astfel că ţara beneficiază de un plus de competitivitate. Fostul ministru de Finanţe mai menţionează că riscul pentru România este perceput ca fiind mai redus decât cel pentru Ungaria, dar şi pentru Spania, Irlanda sau Grecia.
Însă Tănăsescu a avertizat că ţara noastră trebuie "să îşi facă în continuare temele" şi să continue reformele pe care şi le-a propus, pentru că "percepţia despre Europa, în general, şi în special faţă de zona euro este una a riscului, a unei zone de turbulenţe".
Citește pe Antena3.ro