x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, scoasă din priză opt ore/an. Beznă pe banii noștri

România, scoasă din priză opt ore/an. Beznă pe banii noștri

de Adrian Stoica    |    18 Iul 2017   •   09:44
România, scoasă din priză opt ore/an. Beznă pe banii noștri
Sursa foto: zhengzaishuru/Getty Images/iStockphoto

Anul trecut, românii au stat cam opt ore în beznă din cauza defecţiunilor la reţelele electrice. La nivel naţional, vorbim de o medie a întreru­perilor de curent electric de 473 de minute, potrivit rapor­tului pe anul trecut al Autori­tăţii Naţionale de Regle-mentare în domeniul Energiei (ANRE). Deşi a fost în scăde­re faţă de anul trecut, acest indicator ne plasează încă la mare distanţă de media Uniu­nii Europene. Şi racordarea la reţeaua electrică este un proces care scoate peri albi solicitanţilor, mai ales în Dobrogea, unde au de aştep­tat mai bine de un an de zile pentru a aprinde becul.

La nivel național, întrerupe­rile planificate şi accidentale în furnizarea energiei electrice (indi­cele SAIDI) au totalizat 473 de minute, în scădere comparativ cu 2015, când acestea au adunat 519 minute. Din cele 473 de minute, 183 de minute au reprezentat întreruperile planificate, iar 290 de minute au reprezentat întreruperile accidentale. Cei mai afectaţi de aceste deconectări au fost locui­torii Moldovei, regiune deservită de nemţii de la E.On (Delgaz Grid), care au rămas fără curent electric 616 minute. În schimb, locuitorii din regiunea Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov, Giurgiu), regiune deservită de italienii de la Enel, au rămas fără curent electric doar 232 de minute anul trecut.

Prea prost, prea ca la ţară

Conform statisticii prezentate în raport de către ANRE, există însă foarte mari diferenţe între zonele rurale şi cele urbane în ceea ce priveşte remedierea întrerupe­rilor. Astfel, dacă în zona urbană întreruperile planificate au avut o medie de 63,24 de minute, în zona rurală acestea au ajuns la 326,54 de minute în 2016. De asemenea, în ceea ce priveşte întreruperile acci­dentale acestea au avut o medie de 147 de minute în mediul urban şi de 459 de minute în mediul rural.

Răbdarea, pusă la încercare

Timpul mare de aşteptare între momentul înaintării solicitării de racordare la reţeaua electrică şi branşarea efectivă este un alt motiv de nemulţumire al clien­ţilor. Durata medie a procesului de racordare la reţeaua de medie tensiune a avut o valoare de 255 de zile la nivelul întregii țării, cu o valoare medie minimă de 57 de zile la SDEE Transilvania Sud și o valoare medie maximă de 432 de zile la e-Distribuție Dobrogea. Situaţia devine şi mai critică atunci când vine vorba de nivelul de înaltă tensiune, aici înregistrân­du-se o valoare a duratei medii a procesului de racordare de 933 de zile, performanţa fiind realizată tot de e-Distribuție Dobrogea. În schimb, pentru racordarea la reţeaua de joasă tensiune, valoarea medie maximă de aşteptare a fost de 123 zile, ea fiind înregistrată de nemţii de la Delgaz Grid.

Mentenanţa, la jumătate

În timp ce întreruperile în furnizarea energiei electrice conta­bilizează încă timpi mari, compa­niile de distribuţie au realizat, în medie, doar 66% programul de mentenanţă, din punct de vedere valoric. Lucrurile stau şi mai prost la programul de mentenanţă majoră, acesta fiind realizat în proporţie de 46,9%.

Pierderile, la nivelul lui 2004

Deşi tarifele la energia electrică au crescut permanent în ultimii ani, pierderile în reţea au rămas ridicate, iar starea tehnică a instala­ţiilor nu s-a îmbunătăţit prea mult. Acest lucru l-a sesizat şi Curtea de Conturi, care atrăgea atenţia anul trecut într-un raport că nivelul pierderilor în reţea înregistrat în anul 2013, de 12,4%, era similar cu cel înregistrat în anul 2004, de 12,6%. Şi atunci te întrebi unde s-au dus banii pentru investiţiile în reţele, mai ales că acestea sunt recunoscute de ANRE în tarife.

Numai în perioada 2010-2013, în rețelele electrice de distribuție au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1.301.680.000 euro, cauzate în principal de starea tehnică precară a acestor rețele.

Ele au fost acoperite în proporție de 82% prin tariful de distribuție (componentă a tarifului de energie electrică achitat de consumatori), respectiv ANRE a acceptat în tariful aferent serviciului de distribuție (tarif ce se regăsește în prețul energiei electrice achitat de consumatorii finali) pierderi în valoare de 4.619.469.000 lei (1.069.180.000 euro), se arată în sinteza rapor­tului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, elaborat de Curtea de Conturi.

Timpul mediu de indisponi­bilitate a instalaţiilor şi numărul de incidente semnificative în reţeaua electrică de transport au înregistrat o creştere în anul 2016, faţă de 2015.

Raportul ANRE pe 2016

×