Salariile românilor vor creşte în termeni reali anul viitor, dacă prognozele oficiale, date publicităţii în timpul Guvernului Dăncilă, vor fi confirmate în mandatul Executivului condus de Ludovic Orban. Aceasta, deşi euro este aşteptat să urce faţă de leu şi, totodată, să înregistreze o inflaţie anuală de 1,5%, potrivit prognozei Comisiei Europene. Moneda europeană s-a apreciat puternic în 2019, cursul oficial al BNR atingând în ianuarie un record istoric, iar zilele acestea dă semne că îl va depăşi.
Salariul mediu net în septembrie 2019 a fost de 3.082 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). La un curs mediu lunar de 4,7376, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), rezultă un câştig salarial de 651 de euro.
Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 12 luni se ridică la 4,8471 lei/euro, curs ce ar urma să fie atins, aşadar, în septembrie 2020, relevă Indicatorul de Încredere Macroeconomică pe septembrie 2019, realizat de asociaţia profesioniştilor în investiţii CFA România. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează pentru anul viitor un salariu mediu net de 3.316 lei, respectiv 684 de euro. Astfel, dacă în moneda naţională creşterea câştigului este de 7,6%, în euro aceasta ar fi de numai 5,1%. Moneda europeană suferă însă, la rândul ei, inflaţie, prognozată de Comisia Europeană la 1,5% pentru 2020, nivel similar celui de anul acesta. Chiar şi aşa, venitul mediu al angajaţilor va înregistra o majorare reală de circa 3,5%.
Salt puternic în ianuarie
O apreciere destul de semnificativă a monedei europene în faţa celei naţionale ar însemna continuarea trendului constatat de la începutul anului şi până acum. Euro a început 2019 la o cotaţie de 4,6656 lei, după care a avut o ascensiune fulminantă în luna ianuarie. La 25 ianuarie a fost înregistrat un record absolut în istorie, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs oficial de 4,7648 lei/euro. Analiştii explicau saltul, la acel moment, ca efect al Ordonanţei 114, intrată în vigoare la 28 decembrie 2018, care impunea o nouă taxă pe activele bancare. O altă cauză luată în calcul viza posibile retrageri de lichidităţi de către multinaţionalele care se aşteptau la impozite mai mari pe venituri.
Aproape de record
Euro a avut şi o scurtă scădere abruptă, de la 4,7619 lei în ziua de 28 mai până la 4,7183 lei pe 6 iunie. Ulterior a revenit pe creştere constantă şi a atins luni, 11 noiembrie, 4,7627 lei (cu 0,21 bani sub recordul istoric), dar apoi a coborât uşor, până la 4,7619 lei în ziua următoare.
Valoarea actuală a ratei inflaţiei (octombrie 2019 faţă de octombrie 2018) este de 3,40%, ţinta BNR pentru anul în curs fiind de 2,5% plus sau minus 1 punct procentual.
Deficitul comercial a lovit moneda naţională
Deprecierea leului vine pe fondul accelerării deficitului comercial şi a presiunilor inflaţioniste, consideră Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). El a subliniat că deşi inflaţia se menţine aproape de ţinta BNR, ea este totuşi cea mai mare din UE. „Cred că trendul de apreciere a euro în raport cu moneda naţională va continua, conform estimărilor făcute de analişti, astfel că spre sfârşitul anului ne putem aştepta la un curs oficial în jurul valorii de 4,8 lei/euro”, a spus Guda. Deficitul balanţei comerciale (diferenţa dintre importuri şi exporturi) a fost în primele nouă luni din 2019 de 12 miliarde de euro, cu 2,1 miliarde de euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform INS.