Românii au fost furaţi sistematic, în ultimii zece ani, chiar de către statul care trebuia să le protejeze interesele, prin umflarea tarifelor la electricitate. Prejudiciul este atât de mare, încât, practic, nici nu poate fi cuantificat la acest moment. În mod cert, însă, vorbim despre sume de ordinul miliardelor de euro. Iar dacă adăugăm aici pierderile de energie din reţea, care înseamnă alte miliarde de euro suportate de consumator prin facturi, realizăm că avem de-a face cu un jaf de proporţii istorice. Cumva, preţul facturilor la lumină ar trebui să scadă, dacă acelaşi stat care a trucat licitaţiile pentru comercializarea contoarelor şi nu a fost în stare să întreţină infrastructura va înţelege să îndrepte răul făcut.
„Consiliul Concurenţei a constatat încălcarea Legii Concurenței prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România (...) Faptele anticoncurenţiale au fost săvârşite în cadrul unor proceduri de achiziţie publică derulate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice: Societatea Energetică Electrica SA şi filialele sale de distribuţie a energiei electrice, Delgaz Grid SA (anterior denumită E.ON Moldova Distribuţie SA) şi E-Distribuție Muntenia SA (anterior denumită ENEL Distribuţie Muntenia SA)”, se arată în raportul instituţiei pe 2017. Statul român este acţionar majoritar al Electrica şi deţine acţiuni atât la E.ON, cât şi ENEL, astfel încât vina sa este evidentă.
„Jurnalul” arăta încă din luna februarie cum pierderile de energie din reţelele de distribuţie au scumpit artificial facturile de curent ale românilor cu 1,3 miliarde de euro numai în perioada 2010- 2013. Raportându-ne la perioada de 10 ani indicată acum de CC, avem numai aici prejudicii de 3,3 miliarde de euro
„Aceste înţelegeri anticoncurenţiale au condus la creşterea preţurilor de achiziţie a produselor respective de către operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România şi, în ultimă instanţă, la creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice pentru consumator”, susţine CC, potrivit căruia faptele au fost comise în perioada 2008- 2015. CC a precizat că tarifele la electricitate ar trebui să scadă, iar un rol cheie aici îl are ANRE, care să calculeze preţul corect.