Fondurile europene au ajutat foarte mult la dezvoltarea României, dar în continuare este nevoie de investiții, pentru a face 100% profitabil ceea ce s-a construit până în prezent. Cele mai importante proiecte care au fost finanțate până acum sunt în legătură cu altele, care urmează a fi făcute, pentru a da randament. Un foarte bun exemplu este compania de apă și canalizare RAJA SA, care deja a absorbit peste un miliard de euro din fonduri europene, dar va putea atinge eficiența maximă doar după ce le va face și pe celelalte, care sunt programate. O stopare a finanțărilor din fonduri europene ar putea bloca jumătate de țară.
Oprirea unor proiecte foarte mari, finanțate din bani europeni nu înseamnă doar pierderea fondurilor care nu se mai iau de acum înainte, ci și a unei mari părți din tot ceea ce s-a construit până în prezent sau chiar blocaje la nivel de țară. Dar nicio companie nu a putut finanța, din bani europeni, un megaproiect, de peste un miliard de euro, iar lucrările au fost întotdeauna împărțite pe proiecte mai mici, astfel încât dezvoltarea s-a produs etapizat. În acest moment, proiectele făcute deja depind, în mare măsură, de cele ce vor urma, pentru a putea aduce un grad de eficiență cât mai ridicat. Investițiile de la RAJA, de peste un miliard de euro, arată cel mai bine cum poate deveni funcțională și eficientă o rețea de alimentare cu apă și de canalizare, care deja s-a extins în opt județe, pornind de la Constanța. „Am mai scos la licitație opt lucrări, dintre care două sunt în verificare, iar până la finalul anului vom mai scoate încă 16 proiecte la licitație. Cele mai grele proiecte le-am lăsat la sfârșit, pentru că nu ne permitem să lansăm un proiect foarte mare, dacă nu este foarte bine pus la punct. Cel mai important este un proiect de 78 de milioane de euro, care va asigura alimentarea cu apă pentru tot litoralul, de la Medgidia până la Vama Veche”, a explicat, pentru Jurnalul, Aurel Presură, director adjunct SC RAJA SA.
Proiect din anii '60, scos la lumină acum
Proiectul presupune reabilitarea și extinderea sistemului interconectat de alimentare cu apă potabilă pe tot litoralul, un vechi proiect, realizat în anii '60-'70, care a avut la bază descoperirea uneia dintre cele mai bune surse de apă din țară, la Medgidia. Lucrările presupun realizarea unui sistem regional de alimentare cu apă având ca sursă principală de apă Medgidia, completată cu un aport de debit din sistemul de alimentare Constanța. Debitul provenit din sistemul de alimentare Constanța este dat de efectul de reducere a pierderilor de apă din Constanța, ca urmare a măsurilor de reabilitare implementate în acest sistem.
„Dacă am ceda acum, chiar și o jumătate de pas, în acest plan de investiții s-ar putea provoca un blocaj foarte grav. RAJA SA este acum furnizor pentru 153 de localități din opt județe – Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov, Prahova și Bacău”- Aurel Presură, director adjunct RAJA.
Investițiile scad prețul pentru consumator
Printr-un proiect de aproximativ 592 milioane euro va fi modernizată toată infrastructura de apă a judeţului Constanţa. Datorită investițiilor, prețul apei a scăzut semnificativ, astfel încât toți beneficiarii plătesc 4,5 lei pentru un metru cub de apă, în timp ce prețul este aproape dublu în alte zone ale țării, unde sunt furnizori cu forță financiară mai mică. Diferența până la 10 lei este pentru canalizare, iar RAJA este singurul distribuitor de apă din România care nu încasează apa pluvială, astfel încât consumatorii au un preț final mult mai mic decât în alte regiuni ale ţării. „Conductele de oţel rezistă maximum 20 de ani. După această perioadă trebuie schimbate pentru buna funcţionare a sistemului. Multe nu mai fuseseră înlocuite de mai bine de 74 de ani, astfel că am fost nevoiţi să înlocuim aproape întregul sistem de conducte din municipiul Constanţa”, mai explică Aurel Presură.
RAJA a atras fonduri europene de un miliard de euro, dar toate se pot dovedi inutile, dacă investiţiile nu vor continua