x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Fondurile de obligațiuni devansează fondurile de acțiuni la active atrase și număr de investitori

Fondurile de obligațiuni devansează fondurile de acțiuni la active atrase și număr de investitori

18 Mai 2015   •   07:00
Fondurile de obligațiuni devansează fondurile de acțiuni la active atrase și număr de investitori

Fondurile de obligațiuni din România s-au bucurat de intrări importante de bani în primul trimestru 2015, activele acestora crescând cu 16,6%. Deși curba randamentelor a înregistrat o scădere aproape uniformă în prima parte a trimestrului, a fost urmată de un rebound începând cu a doua jumătate a lunii februarie, menținându-se, totuși, sub nivelul începutului de an.

“Considerăm că există premise pentru o ușoară revenire a curbei randamentelor titlurilor de stat românești în perioada următoare, perspectiva pe termen mai lung fiind influențată de contextul global, cum ar fi momentul creșterii dobânzii în SUA și eventualele aplanări sau escaladări ale conflictului din Orientul Apropiat.

În același timp, creșterea activelor și a numărului de investitori în acest tip de fonduri confirmă și în acest an tendința de migrare dinspre depozitele bancare care au înregistrat dobânzi din ce în ce mai mici către fondurile de obligațiuni și interesul pentru alternative de plasament cu randament mai mare. Este o zonă cu perspective mari de creștere având în vedere că în România există peste 14 milioane de persoane fizice care dețin depozite bancare”, a declarat Daniela Vasile, director general adjunct, Certinvest.

La nivelul fondurilor de acțiuni, activele au crescut în primul trimestru cu 11,1%, de la 857,9 milioane RON la 953,6 milioane RON.

„Interesul pentru fondurile de acțiuni este surprinzător, dat fiind că în acest prim trimestru, piața de capital a avut o evoluție mai degrabă dezamăgitoare, principalii indici bursieri înregistrând variații modeste (indicele BET: -0,09%, indicele BET-FI: -0,008%, indicele BET-XT: +0,4%) în contrast cu o evoluție foarte bună a piețelor europene (indicele pieței franceze - CAC 40: +18,37%, indicele pieței germane - DAX:+22,5%) .

Provocările geopolitice și incertitudinea evoluției Greciei au contribuit la scăderea atractivității companiilor românești pentru investitorii străini, în ciuda unor rezultate relativ solide și a unor multipli atractivi față de piețele din CEE.

Cel mai probabil, investitorii în fondurile de acțiuni au redescoperit gustul investițiilor pe bursă, fiind animați de randamentele bune realizate de indicii bursieri pe parcursul anului trecut (indicele BET: +9,1%, indicele BET-XT: +6,4%), dar și de decizia Băncii Centrale Europene de a demara în luna martie programul de Quantitative Easing, care creează premisele unei creșteri a valorii activelor cu un grad mai mare de risc.
Ne așteptăm la o evoluție similară și în restul anului, pe fondul nivelului scăzut al dobânzilor și al multiplilor atractivi, ce pot influența semnificativ creșterea interesului pentru companiile românești”, este de părere Daniela Vasile.

Și în cazul Certinvest, fondurile de acțiuni s-au bucurat de interes din partea investitorilor. Astfel, fondul de acțiuni Certinvest BET-FI Index și-a crescut activul cu 9,86% în primul trimestru, fiind urmat de fondul de acțiuni Certinvest XT Index cu o creștere de 4,34% în primul trimestru.

Investitori
Numărul investitorilor în fondurile de obligațiuni din piață a crescut cu 7,25% (de la 150.231, la 161.135 investitori) comparativ cu sfârșitul anului trecut, în timp ce în cazul fondurilor de acțiuni creșterea a fost de 4,13% (de la 11.416, la 11.888 investitori) în aceeași perioadă.

În cadrul Certinvest, fondurile de acțiuni au reușit să atragă cei mai mulți investitori, marcând o creștere de 10,5%. Investitorii au realizat operațiuni de adeziune și de răscumpărare cu unitățile fondurilor de acțiuni administrate de Certinvest reprezentând peste o treime (38,6%) din activele totale ale acestor fonduri.

Și pe platforma investonline.ro, cele mai multe tranzacții (42%) s-au înregistrat în cazul fondurilor de acțiuni (BET Index, BET-FI Index sau XT Index), primul trimestru al acestui an marcând o creștere a numărului de investitori din afara capitalei. Cei mai mulți investitori noi au venit din Iași (+46%), Pitești (+28%), Timișoara (+15%) și Constanța (+15%).

Totalul activelor administrate de Certinvest în T1 a crescut cu 4,1%, de la 259 mil. RON, la sfârșitul anului 2014, la 269,7 mil. RON la sfârșitul lunii martie 2015.
 

×
Subiecte în articol: Fondurile de obligațiuni