x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Doar în call-center se mai primesc începători

Doar în call-center se mai primesc începători

de Diana Scarlat    |    12 Apr 2016   •   10:34
Doar în call-center se mai primesc începători
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Anul 2016 nu schimbă cu mult tendințele pieței de recrutare a forței de muncă din România, față de anii precedenți. În topul celor mai avantajați și căutați specialiști rămâne, de peste zece ani, domeniul IT, unde nici salariile nu au variat foarte mult, în aceeași perioadă. Pe al doilea loc în top se regăsește un domeniu eterogen, dar care se menține la fel de constant, ca număr de oferte și nivel de salarizare: „call-center”.

 

Domeniul Servicii de Suport Tehnic – sau call-center, așa cum este cunoscut de majoritatea candidaților la un loc de muncă – se comportă totalmente diferit față de celelalte domenii în care se fac angajări. Ca și în IT, și aici lucrurile au rămas neschimbate, ofertele de locuri de muncă sunt numeroase, salariile pornesc de la 1.200, chiar 1.500 de lei net lunar.

Mai mult pot câștiga vorbitorii de limbi străine căutate acum pe piață: germana, japoneza, portugheza și chineza. Un număr mai mare de limbi străine în CV garantează și un nivel salarial mai ridicat, care poate depăși 2.500 de lei net lunar, ceea ce reprezintă cu adevărat o performanță pentru un proaspăt absolvent de facultate.

Acest avantaj este unul major pentru tinerii care nu au experiență, pentru că în acest domeniu sunt și singurii angajatori care acceptă începători, urmând să-i formeze profesional la locul de muncă. „În general, în domeniul serviciilor de suport tehnic – ceea ce impropriu se numește call-center – sunt foarte multe oferte de locuri de muncă. Este singurul domeniu în care angajatorii mai acceptă începători. În general, se caută profesioniști.

Mai există și excepții, când nu găsim un profesionist care să corespundă cerințelor angajatorului, dar avem un candidat „entry level” foarte bun, care demonstrează că poate învăța într-un timp foarte scurt ce are de făcut și că va face performanță la locul de muncă”, explică Mirela Marinescu, Head of Executive Search al companiei de recrutare APT Resources & Services.

 

Salarii de debutant

Constante rămân și problemele pe care experții în Resurse Umane și angajatorii le întâmpină la târgurile de joburi. De peste zece ani, începătorii se prezintă la târguri cu pretenții salariale de „cel puțin 1.000 de euro net pe lună”, deși nu știu să facă mare lucru. Specialiștii le recomandă să-și adapteze pretențiile la realitatea pieței, pentru că niciun angajator nu este dispus nici măcar să stea prea mult de vorbă cu un candidat care nici măcar nu a studiat cerințele pieței pe care dorește să fie primit.

O noutate a novicilor, la târgurile de anul acesta, ar fi că pretențiile le-au crescut, mai ales celor care încă nu au terminat studiile universitare, astfel încât s-au înregistrat mai multe cereri de salarizare peste 1.000 de euro, dar la program de lucru cât mai redus, „atuul” prezentat de candidați fiind acela că „ar putea să învețe destul de repede ce au de făcut la locul de muncă”.

 

 Recrutări pentru alte țări

Cei care se conving, după mai multe încercări, că în România nu pot câștiga 1.000 de euro, ca începători, se orientează către piața din străinătate. Germania, unde salariul minim pe economie depășește 1.000 de euro net pe lună, este una dintre țările care primesc forță de muncă din România, chiar și „entry level”. Condiția principală aici este o foarte bună cunoaștere a limbii germane.

„Şansele sunt destul de mici la angajare pentru persoanele fără experiență, dar pot veni cu diplome care atestă rezultate universitare foarte bune. Dacă este acceptat, un începător va avea salariul minim pe economie, chiar dacă are o colecție de diplome. Toți angajatorii caută în primul rând experiență”, explică Tudor Catargiu, managing partner Europakraft Jobs, companie de recrutare a forței de muncă pentru Germania.

Tinerii absolvenți de studii superioare, dar și cei care nu au terminat încă facultatea cer salarii de debut de peste 1.000 de euro net și cât mai puține ore de lucru. Le pot primi, dar numai în străinătate. Angajatorii de la noi caută specialiști cu multă experiență și rezultate concrete, notabile.

2.500 de lei net poate câștiga un începător cu studii superioare într-un call-center din România, dacă știe mai multe limbi străine sau limbi căutate pe piață: germană, japoneză, chineză, portugheză.

×