x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Stat generos: 30.000 euro pentru înfiinţarea unui job

Stat generos: 30.000 euro pentru înfiinţarea unui job

de Adrian Stoica    |    19 Apr 2016   •   10:41
Stat generos: 30.000 euro pentru înfiinţarea unui job

În cursul anului trecut, au fost aprobate nouă ajutoare de stat în valoare de 98,52 milioane de euro. Schema de ajutor ar urma să contribuie la realizarea unor proiecte de investiţii în valoare totală de   238 de milioane de euro şi să asigure crearea a 3.332 de locuri de muncă. Cifrele arată că statul român va plăti aproape 30.000 de euro pentru crearea unui loc de muncă.

 

Ministerul Finanţelor Publice acordă ajutoarele de stat, în limita unui plafon anual de 100 de milioane de euro, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 87/2014. Pot beneficia de acest sprijin financiar întreprinderile care realizează proiecte de investiţii cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 10 milioane de euro. Executivul vrea acum să modifice schema de sprijin, în sensul ca plafonul anual să fie ridicat la 145 de milioane de euro.

 

Străinii iau caimacul

În ultimii 10 ani, au fost aprobate ajutoare de stat în valoare de aproape 778 milioane de euro care au susţinut investiţii de circa două miliarde de euro. Per total, vorbim despre 20.000 de locuri de muncă nou-create şi de investiţii care s-au localizat, preponderent, în zona industriei auto, IT şi industrie. De ramarcat este însă faptul că aceste ajutoare de stat s-au dus spre companii străine, astfel că în topul primelor 10 companii care au beneficiat de ajutoare de stat se află doar o companie românească. Este vorba despre compania Aaylex Prod, care a primit un ajutor de 22,5 milioane de euro în anul 2008 pentru realizarea unui complex agricol. În ceea ce priveşte anul trecut, pe lista celor nouă companii care au beneficiat de sprijinul statului nu se regăseşte niciuna autohtonă.

Moldova nu atrage

Cele mai multe investiţii au fost atrase anul trecut de regiunea Bucureşti-Ilfov, astfel că ajutoarele de stat aprobate se ridică la 32,710 milioane de euro. Urmează regiunile Nord-Vest cu 31,142 milioane euro şi Centru cu 21,932 milioane euro şi la mare distanţă regiunea Sud-Vest cu 8,960 milioane euro. La polul opus se află regiunile Nord-Est şi Sud-Est, care nu au reuşit să atragă nicio investiţie, astfel că spre aceste regiuni nu s-a dus niciun ajutor de stat.

Excepţia de la Dacia

O situaţie specială se înregistrează în cazul companiei Automobile Dacia, căreia anul trecut i s-a aprobat un ajutor de stat în valoare de 13,195 milioane de euro, pentru un proiect care nu va crea niciun loc de muncă, ci din contră, va desfiinţa locuri de muncă. Proiectul, în care compania va investi 30,4 milioane de euro, vizează automatizarea fabricii de la Mioveni.

Nemţii sunt primii

Nemţii de la compania Star Assembly, membră a concernului Daimler, sunt pe locul întâi în topul ajutoarelor de stat, cu 37,4 milioane de euro. Star Assembly a construit şi a inaugurat recent o fabrică unde se vor produce cutii de viteză pentru Mercedes-Benz. Investiția totală s-a ridicat la peste 300 de milioane de euro.

 

Nu trebuie să ne ascundem după degete. Multinaţionalele scot profiturile din ţară. Dar să nu uităm că investiţiile lor dezvoltă furnizorii pe orizontală în România, de taxele şi impozitele care le plătesc aici şi de faptul că atrag multă forţă de muncă - Adrian Benţa, consultant fiscal

 

 

×
Subiecte în articol: job joburi locuri de munca bani guvern