x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bucurii la feminin „Anticorpii materni ajung în organismul nou-născutului, indiferent dacă mama a fost simptomatică sau asimptomatică”

„Anticorpii materni ajung în organismul nou-născutului, indiferent dacă mama a fost simptomatică sau asimptomatică”

de Monica Cosac    |    02 Mar 2021   •   07:57
„Anticorpii materni ajung în organismul nou-născutului, indiferent dacă mama a fost simptomatică sau asimptomatică”

Gravidele nu au fost incluse în studiile efectuate înainte de punerea pe piață a vaccinurilor anti-COVID, astfel că femeile însărcinate sau care intenționează să devină mame în viitorul apropiat au foarte multe temeri și întrebări legate de vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2. „Poate fi administrat serul anti-COVID pe parcursul sarcinii sau alăptării?”, „există riscuri pentru bebeluș sau sunt, mai degrabă, beneficii?”, „ce tip de vaccin este mai bun în cazul gravidelor?”, „afectează fertilitatea?” – sunt doar câteva dintre întrebările viitoarelor mame, la care ne-a oferit răspunsuri unul dintre cei mai cunoscuți și experimentați specialiști români, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar în obstetrică-ginecologie și doctor în științe medicale.

 

Femeile gravide pot face vaccinul anti-COVID? Care sunt riscurile și beneficiile?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Anticorpii materni constituie elementul-cheie al sistemului imunitar al nou-născutului. Înțelegerea modului de apariție a anticorpilor femeii gravide la infecția cu virusul SARS-CoV-2 și transferul lor la făt au furnizat elemente fundamentale pentru formularea unei strategii de vaccinare a femeilor gravide. Deși gravidele nu au fost incluse în studiile de testare a efectelor vaccinului anti-SARS-CoV-2 (asupra lor și a produsului de concepție), există date comparabile de la femeile negravide vaccinate și de la gravidele care au primit vaccinuri antigripale. Societăți medicale renumite din Statele Unite (Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor, Societatea de Medicină Materno-Fetală), precum și agenții naționale ale medicamentului și Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca gravidelor să li se ofere oportunitatea de a se vaccina, după o informare pertinentă. Riscul de a nu se vaccina este de a face boala, iar beneficiul de a se vaccina este de a evita îmbolnăvirea.

 

Dar cele care alăptează?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Oferta oportunității de vaccinare se adresează în egală măsură femeii gravide, cât și celei care alăptează. Nu există nicio contraindicație în acest moment care să spună că femeia care alăptează nu se poate vaccina anti-COVID-19. Important este să vorbească înainte cu medicul obstetrician sau medicul de familie și, împreună, pot lua cea mai bună decizie pentru femeia care alăptează.

 

Pentru că, în prezent, avem două tipuri de vaccinuri în centrele de vaccinare – cele două pe bază de ARN-mesager și cel pe bază de vector viral – este vreunul mai bun în cazul gravidelor?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Vaccinurile pe bază de ARN mesager au eficiență comparabilă și recomandări similare pentru gravide. Aceste vaccinuri nu conțin virusul și nu pătrund în nucleul celulelor ca să modifice ADN-ul, una dintre temerile multor femei. Astfel, aceste vaccinuri nu pot modifica informația genetică. Ele conțin doar informația necesară producerii unei anumite proteine împotriva căreia se va declanșa răspunsul imun, deci sunt niște vaccinuri sigure, mult mai sigure decât cele convenționale.

 

Există sau au fost demarate studii, până acum, apropo de vaccinare în sarcină?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Gravidele nu a fost incluse în studiile de vaccinare. Recomandările pentru vaccinarea gravidelor se bazează pe extrapolarea datelor furnizate de vaccinarea femeilor negravide, precum și a gravidelor vaccinate cu alte vaccinuri antigripale. Tocmai din acest motiv, trebuie luate în calcul riscurile și beneficiile individuale, așa cum spuneam și mai devreme. În prezent, a început în Statele Unite un studiu care include vaccinarea femeilor gravide.

 

Dacă gravida s-a vaccinat anti-COVID sau a trecut prin infecție în timpul sarcinii, se transmit anticorpii de la mamă, la copil? Cum anume?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Există un studiu recent publicat într-o revistă medicală prestigioasă care arată, convingător științific, că anticorpii materni la infecția SARS-CoV-2 traversează placenta și ajung în organismul nou-născutului, indiferent dacă mama a fost simptomatică sau asimptomatică. Există o corelație între nivelul anticorpilor materni cu cei fetali, precum și cu durata de timp dintre momentul infecției materne și naștere. Există o corelație și între nivelul anticorpilor fetali și gradul infecției materne: infecția maternă severă sau simptomatică se asociază cu un nivel mai crescut de anticorpi fetali.

 

Afectează vaccinul anti-COVID fertilitatea (feminină sau masculină)?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: În acest moment, nu sunt date care să arate că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea feminină sau masculină. Este foarte important de reținut că boala COVID-19 apărută în timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra sănătății mamei, deci posibil și a sarcinii. Recomand și aici ca femeia sau, mai bine zis, cuplul să clarifice toate nelămuririle cu medicul.

 

Care sunt cele mai frecvente nelămuriri ale viitoarelor mame legat de vaccinarea împotriva SARS-CoV-2?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Foarte multe viitoare mame se tem de efectele secundare ale vaccinării. În această perioadă, am primit nenumărate întrebări de la femeile însărcinate care ne trec pragul: dacă se pot vaccina în siguranță, în ce trimestru o pot face, dacă nu cumva vaccinul va afecta copilul sau va avea efecte adverse pe termen lung și dacă pot alăpta după vaccinare. Pe toate le liniștim și le sfătuim să vorbească, de fiecare dată când au o nelămurire, cu medicul care le urmărește sarcina sau medicul de familie și împreună vor stabili, în funcție de particularitatea fiecărei femei și fiecărei sarcini, până la urmă, ce atitudine vor adopta.

 

Ce sfaturi le dați femeilor însărcinate ca să depășească starea de anxietate din această perioadă?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Este de înțeles că pandemia de COVID-19 poate induce o stare de anxietate în rândul femeilor însărcinate. Ele pot trece prin diverse stări, dar teama de a contracta virusul și de a face boala le pot copleși și este absolut normal să simtă așa. Ce le sfătuim noi pe toate femeile? În primul rând, să considere că infecția SARS-CoV-2 este o realitate, să evite infectarea prin purtarea măștii, distanțare, igiena mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, monitorizarea sarcinii conform standardelor medicale neinfluențate de pandemie, încrederea în personalul medical și în oferta de vaccinare promovată de acesta și informarea din surse oficiale. De asemenea, dacă apare vreun simptom, cum ar fi febra, de exemplu, recomandarea este ca femeia să se adreseze imediat medicului de familie sau specialistului obstetrician sau infecționist. Pe lângă toate acestea, un somn odihnitor și un stil de viață echilibrat sunt esențiale.

 

 

„Administrarea vaccinului nu va afecta fertilitatea femeilor care au în plan să rămână însărcinate și aici includem chiar și fertilizarea în vitro”.

 

Peste 35 de ani de experiență

Prof. dr. Gheorghe Peltecu este medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și doctor în științe medicale. Are o experiență de peste 35 de ani, iar principalele sale competențe sunt ginecologia oncologică, chirurgia laparoscopică și chirurgia oncologică mamară. În perioada 1992-1996, a profesat în străinătate, efectuând stagii de supraspecializare în chirurgia oncologică ginecologică la Spitalul Universitar Lausanne (Elveția), Universitatea Stellenbosch (Cape Town, Africa de Sud), Mayo Clinic (Rochester, Statele Unite) și la Memorial Sloane Kettering Cancer Center (New York, Statele Unite).

×
Subiecte în articol: dr. Gheorghe Peltecu