“Îmi pare extraordinar de bine că se reiau toate marile filme pe care le-am făcut. Mă pasionează teribil ideea de permanenţă şi nu de actualitate”, mărturiseşte actorul şi regizorul. George Motoi împlineşte astăzi 72 de ani.
“Îmi pare extraordinar de bine că se reiau toate marile filme pe care le-am făcut. Mă pasionează teribil ideea de permanenţă şi nu de actualitate”, mărturiseşte actorul şi regizorul. George Motoi împlineşte astăzi 72 de ani.
“Publicul mă poate vedea la Teatrul Naţional în spectacolul «Noiembrie», un spectacol pe care îl joc împreună cu doamna Olga Tudorache şi în spectacolul «Sâmbătă, Duminică, Luni» de Eduardo di Fillipo în regia domnului Dinu Cernescu, o premieră recentă a Teatrului Naţional. În rest, joc «Puşlamaua», a lui Pierre Chesnot, pe care am pus-o în scenă la ArCub, la Centrul de creaţie Bucureşti. Din distribuţie fac parte Irina Mazanitiş de la Teatrul Odeon, Mihai Ciucă de la Teatrul Evreiesc, Giliola Brăileanu de la Teatrul Naţional, Jeanine Stavarache, Ileana Cernat de la Teatrul Odeon.
Primii paşi către această meserie i-am făcut spunând «Tatăl nostru» la biserică. Eram copil şi mama mă ducea la biserică. Serbările de la şcoală, unde recitam poezii şi rugăciunea pe care o spuneam în fiecare duminică la biserică cred că au incitat în mine dorinţa de a mă manifesta public. Aşa s-a produs în mine această chemare spre scenă, spre artă.
Arta cere sacrificii. Trebuie să ai puterea să renunţi la multe tentaţii şi să fii conştient de locul pe care-l ocupi într-o anume ierarhie valorică. Trebuie să ai permanent grijă să-ţi consolidezi, să-ţi construieşti o cultură, să munceşti foarte mult, să ai această chemare către perfecţionism, să nu te mulţumeşti niciodată cu nivelul atins. Să ai această dorinţă de a te autodepăşi permanent. Cred că acest lucru m-a urmărit toată cariera şi mă urmăreşte şi acum.
N-am apucat să visez la anumite roluri, pentru că am avut o carieră teribil de densă. De 30 de ani nu am avut vacanţă pentru că eram foarte solicitat de cinematografie şi de televiziune. Am făcut peste 45 de filme cu roluri principale. În timpul stagiunii eram distribuit la teatru. N-am avut răgazul să pot tânji după un personaj. În paralel am dezvoltat latura regiei artistice, o altă latură a talentului meu. Am pus în scenă peste 30 de spectacole la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Naţional din Cluj, la Petroşani, la Brăila, mai nou la Galaţi, la Piteşti. Îmi place să lucrez şi să întâlnesc diferite medii creatoare, îmi place să mă întâlnesc cu diferiţi artişti. Am un proiect care sper să se realizeze. Mă pregătesc să montez la Teatrul din Galaţi «Ultima Oră» a lui Mihail Sebastian, după ce am sărbătorit 100 de ani de la naşterea acestui mare dramaturg.
Îmi doresc multă sănătate şi să nu dezamăgesc spectatorii de teatru şi film. Am un mare respect pentru ei. Fără ei teatrul şi filmul sunt ca şi cum nu ar fi. Îi stimez foarte mult. Pentru ei muncim, pentru ei creăm, pentru a le oferi clipe de destindere, de speranţă, de lumină...”
Secret...
“Sunt teribil de receptiv la tot ce se petrece în jurul meu şi am capacitatea de a măadapta. Forţa de adaptare a individului este un mare secret. Trebuie să-ţi găseşti întotdeauna resursele are să te ducă acolo...”
George Motoi - actor, regizor