
La aproape șase luni de când a fost scos la licitație, contractul pentru construcția unui lot de 23 km din Canalul Siret - Bărăgan continuă să fie blocat, după ce Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis o nouă contestație pentru că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) ignoră cererile de clarificări ale ofertanților. Valoarea contractului este de circa un miliard de lei, fără TVA.
CNSC a decis anularea deciziei autorității contractante de a dispune continuarea procedurii fără a transmite răspunsurile la solicitările de clarificare, conform unei decizii din februarie. În condițiile în care decizia nu a fost contestată de autoritatea contractantă, ea era obligată să o respecte. Contractul a fost scos la licitație în luna octombrie a anului trecut, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, estima că semnarea contractului de execuție ar putea avea loc în cursul lunii aprilie, termen care însă a fost ratat.
Potrivit noii contestații depuse la CNSC, reprezentanții companiei Inoveco SRL susțin că autoritatea contractantă a decalat termenul de depunere a ofertelor pentru data de 31 martie 2025, stabilind astfel un termen scurt, fără a depune documentele care ar trebui să stea la baza pregătirii ofertelor de către potenţialii candidați.
„Deși autoritatea contractantă a afirmat, în cadrul soluționării primei contestaţii, că va comunica răspunsurile la solicitările de clarificări, este evident că nu are în vedere îndeplinirea acestei obligaţii. Deși nu s-a ajuns la data-limită de depunere a ofertelor, Inoveco SRL consideră că procedura este viciată, în mod grav, ofertanții fiind în imposibilitatea de a pregăti ofertele”, se arată în contestația admisă de CNSC.
Canalul Siret - Bărăgan este inclus de Ministerul Transporturilor în lista „căilor navigabile interioare” și ar face posibil transportul naval de mărfuri între București și zona Focșani, Brăila, Galați.
Val de contestații depuse
Contestațiile au apărut imediat cum a fost publicată în SEAP licitația, iar acestea au fost generate de autoritatea contractantă care a refuzat permanent să ofere clarificările solicitate. Firma Inoveco SRL ceruse acest lucru prin două contestații depuse pe 31 octombrie și pe 4 noiembrie 2024, iar CNSC a obligat ANIF să publice în SEAP răspunsurile. Ulterior, firma a mai depus o contestație, în cursul lunii februarie a acestui an. Prin aceasta, societatea contestatoare era nemulțumită de faptul că autoritatea contractantă nu a răspuns la solicitările de clarificare anterioare, conform dispozițiilor CNSC. În ciuda deciziilor CNSC, autoritatea contractantă a ignorat și de această dată întrebările contestatarului, deși avea obligația să le dea curs, conform art. 160, alin. (3) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.
„La sfârşitul lunii aprilie ar trebui să fim cu utilajele pe Canalul Siret-Bărăgan. A fost o licitaţie, contestată la CNSC, dar am înţeles că a trecut. Au depus oferte două consorţii mari, formate din firme româneşti”, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, declarație făcută în februarie 2025.

120.000 de hectare s-ar putea iriga odată cu finalizarea construcției porțiunii de 51,5 km cuprinse în etapa I a proiectului. Odată cu finalizarea completă a construcției, Canalul Siret - Bărăgan ar permite irigarea a 518.000 ha în anii secetoși și a 700.000 ha în anii cu precipitații medii.
Ce prevede contractul
Lucrările se vor desfășura pe raza județului Vrancea, de la acumularea Călimănești și până în zona canalului de evacuare Șoimu. Ele urmăresc reabilitarea tronsonului de canal finalizat și recepționat pe cei 5,71 km, reabilitarea tronsoanelor începute și nefinalizate, respectiv continuarea proiectării și a lucrărilor de execuție a canalului până la km 23+372. Aici sunt prevăzute executarea unor ample construcții hidrotehnice. Lucrările executate pe diverse tronsoane de canal se află în prezent în conservare, dar sunt supuse unui proces constant de degradare. Proiectul de construcție a canalului a fost împărțit în două etape:
- Etapa I, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimănești - Râmna, în lungime de 51,5 km;
- Etapa a II-a, cuprinzând canalul pe zona Râmna - Acumulare Dridu, pe lungime de 139,5 km.
Canalul va avea următorul traseu: Călimăneşti - Mărăşeşti - Focşani - Râmnicu Sărat - Buzău - Urziceni - Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa. El va avea o lungime de peste 190 km, o lățime de 57 de metri la suprafața apei și de 20 de metri la bază, iar adâncimea va fi de 7 metri.
Avantajele realizării proiectului
Realizarea canalului ar aduce avantaje foarte mari. În primul rând ar asigura apa pentru irigații în nordul și centrul Câmpiei Bărăganului. Pentru o mare parte din aceste suprafețe irigarea s-ar face gravitațional, fără consum de energie electrică pentru stațiile de pompare. De asemenea, Canalul Siret - Bărăgan este inclus de Ministerul Transporturilor în lista „căilor navigabile interioare”, canalul ar face posibil transportul naval de mărfuri între Bucureşti şi zona Focşani, Brăila, Galaţi. Nu în ultimul rând, prin realizarea amenajărilor hidrografice incluse în proiect s-ar diminua riscurile inundațiilor.