x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cum să muncești mai puțin și să fii mai productiv

Cum să muncești mai puțin și să fii mai productiv

02 Feb 2018   •   15:15
Cum să muncești mai puțin și să fii mai productiv

Autorul bestsellerului Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson, mărturisește că i-au trebuit 18 luni pentru a scrie această carte, dintre care ultimele trei au fost cele mai productive, deși atunci a muncit cel mai puțin. Cum vine asta? Manson avertizează: „Când vine vorba de productivitate, lucrurile nu sunt deloc ceea ce par!”

Toate cărțile motivaționale sau articolele cu sfaturi despre cum să fii mai eficient la lucru îți dau indicații precise despre cum să te trezești în zorii zilei, să-ți împarți timpul în perioade clare de muncă și odihnă, să-ți programezi întâlnirile cu 15 săptămâni înainte sau să ții liste și listuțe și calendare peste calendare.

„La naiba cu asta! Eu urăsc diminețile”, spune Manson. „Știți care este rutina mea când mă trezesc? Să-mi verific Facebook-ul și, dacă am noroc, gunoiul pe care-l mai găsesc pe acolo o să mă enerveze atât de tare încât o să încep să scriu despre asta fără să-mi dau seama”, continuă el.

Totuși, Manson ne avertizează:

 

Ce funcționează la mine nu va merge și la tine

Adevărul este că fiecare dintre noi are ritmul său și funcționează după propriile reguli interne.

 

Productivitatea e o chestiune personală

Avem creiere care funcționează diferit, prin urmare, avem și perspective diferite asupra eficienței muncii noastre.

 

Munca nu este un proces linear

Cei mai mulți dintre noi cred că există un raport direct proporțional între numărul de ore muncite și productivitate. Greșit! Singurul proces linear este implicat în munci de rutină repetitive.

 

Lenea ca strategie

Manson ne invită să ne imaginăm cum ar fi dacă seară de seară ne-am îmbuiba cu mâncarea noastră favorită. Groaznic! Creierul funcționează la fel. Munca îl stimulează, însă un flux continuu ar fi exact ca mâncarea favorită în exces. Pauzele, week-end-urile și vacanțele au fost inventate cu un scop!

 

Volumul Arta subtilă a nepăsării a apărut la Lifestyle Publishing House, parte a Grupului Editorial Trei. Bestseller internațional, cartea s-a vândut în peste 1 milion de exemplare și este considerată un ghid revoluționar pentru o întreagă generație. Manson a hotărât să scrie această carte după ce un articol publicat pe blogul său, MarkManson.net, pe o temă similară, a ajuns viral și a avut un succes nebănuit: cititorii săi nu numai că l-au distribuit, dar i-au și scris lui Manson pentru a i se destăinui.   

×