x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură De ce trag clopotele, Mitică? De Gay Pride!

De ce trag clopotele, Mitică? De Gay Pride!

de Sebastian S. Eduard    |    19 Oct 2014   •   00:14
De ce trag clopotele, Mitică? De Gay Pride!
Sursa foto: Photograph: Nicola Dove

Sâmbătă seara s-a încheiat la Cluj-Napoca cea de-a şasea ediţie a Festivalului Comedy Cluj.

Pentru zece zile, Clujul a fost centrul naţional al comediei, al filmelor bune și al întâlnirilor cu profesioniști din industria cinematografică. Cea de-a VI-a ediţie a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internaţional de Film Comedy” s-a încheiat sâmbătă seară. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, a fost programat în deschiderea festivalului, iar închiderea s-a făcut cu “Pride” (Matthew Warchus, Marea Britanie 2014)

În cele zece zile, Comedy Cluj a pregătit publicului peste 147 de proiecţii. 192 de filme din 38 de ţări, de pe 4 continente, programate în principalele secţiuni: Competiţia Internaţională și Competiţiile de Scurtmetraj Independent și Studenţesc, dar și Comedy-Panorama, Comedy-Drama Around the World, Docu-Comedy, alături de un cocktail de evenimente conexe în doze de jazz, teatru și dans.

Iar câştigător este...

După un program intensiv de filme cu un palmares internaţional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, “Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Evenimentul a avut loc la Cinema Florin Piersic în prezenţa a peste 700 de invitaţi. Gazdele serii au fost Gianina Corondan și actorul Sorin Dobrin

Pelicula “Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu. Juriul a decis în unamitate să premieze “cel mai împlinit film, care transmite emoţii universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”. Actriţa Anamaria Vartolomei a primit cele două trofee Comedy Cluj în numele echipei filmului. Tânăra a jucat alături de actori celebri precum Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius. Îndrăzneţ și inovator, “Jacky au royaume des filles / Jacky în regatul femeilor” spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenţii la spâzurătoare. În această ţară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbaţii, îmbrăcaţi în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice.

Lionel Baier a fost desemnat cel mai bun regizor al celei de-a 6 ediţii Comedy Cluj pentru “maniera în care a condus actorii și a reconstruit epoca” în “Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest. Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriţei Elise Shaap pentru rolul său din “Rămas bun lunii /  Farewell to the Moon”.

Publicul Comedy Cluj a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul “Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes și a primit unul dintre cele mai importante premii ale serii, Premiul Publicului. Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon.

Premiul de excelenţă

Ca în fiecare an, festivalul a onorat o personalitate a cinematografiei. Trofeul de Excelenţă Comedy Cluj 2014 a fost decernat maestrului Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai iubiţi și apreciaţi actori de teatru și film. Evenimentul a fost marcat prin proiecţia specială a filmului “De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981). Sala a fost arhiplină, iar filmul interzis în perioada comunistă a plăcut mult la reîntâlnirea cu publicul.

Dealtfel, maestrul Rebengiuc a răspuns şi unor întrebări în cadrul unei conferinţe de presă.

Debutul. “Primul meu rol a fost într-o piesă propagandistică. Partidul încerca să convingă Satul românesc să nu mai apeleze la “doftoroii” satului, sprijiniţi de chiaburi, şi să se ducă la doctorii şcoliţi pe care Partidul îi trimitea spre sate. Piesa se numea <>. Eu trebuia să joc chiaburul ăla rău, care se chinuia să smitească oamenii de la sat. Directorul şcolii m-a întrebat, după ce a văzut spectacolul, de ce nu dau la teatru. Asta m-a făcut să mă gândesc puţin. M-am înscris cu inima cât un purice, pentru că nu mă credeam capabil. Am şi reuşit printre ultimii. Cred că am intrat penultimul”.

Moromeţii. “Mi-a plăcut mult romanul lui Preda. Dar nu mă vedeam jucând nici unul dintre personaje. Iniţial, rolul meu trebuia să fie jucat de Gheorghe Dinică, dar acesta a refuzat pentru că urma să filmeze la <>. Nici atunci nu am fost convins că pot să joc, însă buna mea prietenă, Leopoldina Bălănuţă, m-a încurajat. Iar rezultatul a fost peste aşteptări.”

Premiul. “Acum am ajuns să iau Premiul de Excelenţă. Poate că e prea devreme. Nu îndrăznesc să spun că am ajuns la nivelul de Excelenţă. E un lucru dezirabil în continuare. Dar iau asta ca pe o încurajare.”

Vocaţie. Părerea mea este că dacă există talent în cineva, acesta îşi cere dreptul la viaţă. El se manifestă, există, apare. Cine spune <> greşeşte. Nu a avut talent!”

Actor desăvârşit. “Şi eu mă străduiesc să găsesc toate calităţile pe care ar trebui să le aibă un actor. Este vorba de seriozitate. Este vorba şi de pasiune. Nu sunt unul dintre cei care leşină în timpul actului artistic iar după ce cade cortina are nevoie de timp din care să iasă din personaj, să se caute pe sine (râde). Iar talentul ţi-l dă Dumnezeu; şcoala nu face decât să ţi-l cizeleze.


×