x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Academia Franceză i-a acordat lui George Banu Marele Premiu al Francofoniei

Academia Franceză i-a acordat lui George Banu Marele Premiu al Francofoniei

de Maria Sârbu    |    29 Iun 2014   •   18:45
Academia Franceză i-a acordat lui George Banu Marele Premiu al Francofoniei

E un pilon rezistent în cultura franceză şi cea română. E un reazem, cu tot ce a realizat în activitatea sa de critic, eseist, scriitor, dar şi profesor la Sorbona, timp de 40 de ani, pentru oameni dintr-o lume ce se vrea sănătoasă, viguroasă, mereu prosperă. E un observator, de cursă lungă, al fenomenului teatral mondial. E George Banu, membru de onoare al Academiei Române, deţinător al mai multor distincţii, titluri naţionale şi internaţionale, care a fost onorat zilele trecute de Academia Franceză, acordându-i-se Marele Premiu al Francofoniei. E “o recompensă importantă” ce îl bucură enorm şi care îl face să se întrebe: “E un bun sfîrşit de an (teatral – n.r.) sau un bun început de vara?”. E ceva foarte bun, domnule George Banu, e o confirmare a ceea ce aţi făcut - consolidarea podului între cele două culturi, franceză şi română. E mare, mare lucru! De-aceea Academia Franceză l-a recompensat pe unul dintre “cei mai activi partizani ai Francofoniei în domeniul cultural”.

Marele Premiu al Francofoniei a fost instituit în 1986 şi este acordat anual de Academia Franceză unei “persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze”. Astfel e omagiată opera lui George Banu. Domnia sa este primul laureat de origine română al acestui premiu.

Cu acest prilej, ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul, i-a adresat lui George Banu mesaj de felicitare, urându-i “succes pe viitor”.

“Cred că George Banu, asemeni altor nume celebre, dintre care îi voi cita pe Cioran, Eliade şi Brâncuşi, pune în evidenţă frumoasele relaţii franco-române, precum şi împletirea a două culturi care nu au încetat niciodată să se îmbogăţească reciproc. De curând, domnul Banu ne-a împărtăşit tuturor, prin scrierile sale, imaginea Parisului său intim, adăugând o nouă dimensiune poetică acestui spaţiu în care mulţi români celebri şi-au regăsit sau şi-au împlinit destinele”, se arată în mesajul diplomatului francez.

George Banu a primit din partea Republicii Franceze şi alte distincţii; el este Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului. De asemenea, a obţinut de trei ori Premiul Criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

×