x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Marin Preda şi Nichita la Festivalul Internaţional de Umor “Constantin Tănase”

Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Marin Preda şi Nichita la Festivalul Internaţional de Umor “Constantin Tănase”

de Cristinel C. Popa    |    19 Oct 2014   •   19:30
Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Marin Preda şi Nichita la Festivalul Internaţional de Umor “Constantin Tănase”
Sursa foto: Foto: Festivalul Internaţional Constantin Tănase

De câteva zile s-a încheiat la Vaslui Festivalul Internaţional de Umor Constantin Tănase. A fost ediţia a XXIII-a, una ce a cuprins manifestări culturale şi la Bârlad, Negreşti şi Huşi. Printre invitaţi, trupe de teatru importante din Bucureşti, Chişinău, artişti de renume, între care Horaţiu Mălăele şi mulţi alţii. Concursuri de teatru, caricatură, lansări de carte, scheciuri, artă în numele marelui comic Constantin Tănase. S-au acordat premii, medalii, trofee. A fost o manifestare culturală de înaltă ţinută în oraşul în care s-a născut marele actor. Festivalul de umor de la Vaslui are loc din doi în doi ani, în anii pari, din 1970. Ideea înfiinţării acestui festival aparţine unor oameni de bine din Vaslui, printre care fostul prim-secretar, Gheorghe Tănase. “După Revoluţie, în glumă se spunea chiar Festivalul Gheorghe Tănase, ca aluzie la iniţiatorul manifestării”, spunea cu ani în urmă prof. Ioan Mancaş, fostul director al Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui. “Când a apărut Cântarea României, singura manifestare permisă la acea vreme, titulatura de festival al umorului s-a schimbat în bienala umorului”, a spus prof. Viorica Zgutta, cea care s-a ocupat decenii la rând de colecţia Tănase de la muzeu, dar şi de festival. Cu toate acestea, renumele i-a ajuns departe, iar festivalul a devenit internaţional, mai întâi datorită secţiunii de caricatură. “Erau manifestări foarte frumoase, astăzi diferă puţin faţă de atunci. După ’89, festivalul a căpătat şi caracter internaţional. Practic, a devenit internaţional în 1982, cu secţiunea caricatură, la care au participat invitaţi din Irak, Bangladesh, au venit din 19 ţări. Caricatura a fost prima secţiune internaţională, făcută cu sprijinul revistei Urzica, şi cu Manole Auneanu, un redactor şef, acum dispărut dintre noi. Din 1992, a căpătat statut de festival internaţional şi în partea de teatru şi cea a formaţiilor artistice care au venit din toată lumea”, mai spunea Mancaş. Creat iniţial pentru a dura trei zile, festivalul a ajuns, de-a lungul anilor, să se defăşoare timp de o lună pe anumite compartimente - interpretare, creaţie artistică, creaţie literară, teatru, cinematografie. “În perioada 1974-1988, era cea mai mare sărbătoare a Vasluiului.Şi a durat toată chestia cu urcurşuri şi coborâşuri până în 1989. După Revoluţie s-au păstrat segmentele de creaţie şi a dispărut cinematografia”.

La festival, Virginia Tănase, soţia comicului, dar şi recuziterul lui Tănase

Unul dintre mentorii, iniţiatorii şi sprijinitorii festivalului încă de la debut a fost scriitorul şi umoristul Valentin Silvestru. “La prima ediţie, în 1970, au participat Radu Beligan şi M. Stroe, apoi au fost prezenţi Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Mitică Popescu, Olga Tudorache, Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu. Mulţi dintre ei au fost şi preşedinţi de juriu, pentru că erau mai multe jurii, fiecare la o secţiune - artă plastică, literatură, formaţii artistice. Cel mai longeviv participant şi cel mai apropiat nouă, vasluienilor, a fost criticul de artă, scriitorul, omul de cultură Valentin Silvestru. A murit în 1996, chiar la o lună după ce l-am sărbătorit, de 20 octombrie 1996, aici, la Vaslui. Împlinise atunci 62 de ani”. Şi Toma Caragiu a venit la festival, ba a participat şi în 1976, cu doar câteva luni înainte de a pieri în teribilul cutremur din ’77. “Aici, la Vaslui, s-a lansat filmul Actorul şi sălbaticii, unde este vorba, se ştie, despre viaţa lui Constantin Tănase, “Caratase”, în film, iar Caragiu a interpretat rolul principal şi a dat viaţă unui Tănase autentic. Ştiu că atunci a fost, împreună cu Valentin Silvestru, în zona în care s-a născut Tănase, pe calea Huşilor, care acum s-a transformat complet, e plină de blocuri”. Şi Dem Rădulescu a venit special şi a prezentat un moment Constantin Tănase în cadrul spectacolului de gală al festivalului, iar Mancaş a povestit cum a fost absolut surprins de modul în care actorul a intrat în pielea personajului: “L-am văzut în acel moment pe Tănase”. La alte ediţii au fost Fănuş Neagu, Ion Băieşu, Marin Preda, Nichita Stănescu, care a şi recitat. N-a lipsit de la câteva ediţii nici Virginia Tănase, a doua soţie a actorului. De-a lungul timpului s-au descoperit alte mari talente. Ştefan Popa Popa’s, Dan Puric, Ţociu şi Palade, Doru Octavian Dumitru, Divertis. Popa’s a luat marele premiu în ‘82, Dan Puric tot atunci, la pantomimă. Doru Octavian Dumitru a fost remarcat de Horia Şerbănescu, preşedintele juriului la respectiva ediţie. La mai multe ediţii ale festivalului a participat şi un personaj insolit. “Moş Cartală, un fost recuziter la Cărăbuş, venea la manifestările de la Vaslui cu toate afişele tipărite din perioada lui Tănase, cu insigne. Eu l-am cunoscut acum vreo trei decenii, când Moş Cartală avea cam 80 de ani, Nu mai trăieşte, dar a venit de multe ori la Vaslui”.

×