x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce părere are Ludovic Orban despre monarhie?

Ce părere are Ludovic Orban despre monarhie?

de Ionuț Bălan    |    06 Iul 2021   •   07:20
Ce părere are Ludovic Orban despre monarhie?

Președintele Ludovic Orban consideră că Partidul Național Liberal trebuie să promoveze morala creștină și valorile tradiționale ale românilor: familia, biserica, satul, comunitatea.

Dar dacă tot sunt vehiculate elemente conservatoare, oare ce părere are el despre monarhie, ca alternativă, cea care a creat România Mare?

Amintesc ceea ce am mai zis cu o altă ocazie. România are nevoie să rămână în Uniunea Europeană, dar şi să menţină o relaţie strânsă cu Regatul Unit, ce poate fi un model pentru schimbarea clasei politice de la noi. De aceea, merită să importe ceva de la britanici: monarhia.

 

România a dovedit vreme de trei decenii că nu e în stare să structureze politicul, motiv pentru care are nevoie să ia o formă de guvernământ care a arătat că poate „formata” o clasă politică decentă. Şi sigur că se poate merge până acolo încât a susţine că ar fi potrivit ca ţara noastră să fie condusă de un monarh care să provină din casa regală britanică. În acest mod, România s-ar constitui ca punte de legătură între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

 

La UE am aderat, dar necesităţile de ordin intern arată nevoia de schimbare, chiar a formei de guvernare. Sigur că adoptarea acestei idei înseamnă curaj. Cei din jurul nostru nu-şi vor pune această problemă, nici măcar Bulgaria, deşi în trecut şi noi, şi ei, am recurs la o astfel de metodă pentru a câştiga credibilitate şi a ne restructura intern.

Caracterul și moralitatea dovedite de Casa Regală reprezintă o excepție în societatea românească actuală. Dar tocmai ca urmare a acestui fapt și a necesității de generalizare a acestei stări, reinstaurarea monarhiei ar reuşi să reechilibreze tarele politicii externe și să formateze clasa politică.

Ca să discutăm concret, România nu este băgată prea mult în seamă în momentul de față nici de aliați, nici de dușmani. De aceea, Regalitatea, ca urmare a prestigiului de care se bucură prin intermediul a ceea ce își asumă, ar fi o soluție bună de repoziționare în context.

Și încă un lucru, ţara e pe picior de război, dar, la un moment dat, e nevoie ca „junta” din cea mai sud-americană țară europeană să găsească soluţii de guvernare pe timp de pace. Spre sfârșitul dictaturii sale, Franco a readus monarhia la conducerea Spaniei. A făcut acest lucru pentru că a considerat-o un garant al stabilității, o cale ca statul iberic să nu se mai confrunte cu problemele rezolvate de el. Iată un precedent de care se poate ține cont.

×