x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre amnistie

Despre amnistie

de Sorin Roşca Stănescu    |    18 Ian 2013   •   13:57

De 12 ani, in Romania, nu a mai avut loc nicio amnistie. De 12 ani, nu s-a mai recurs la aceasta procedura constitutionala, prin care anumite categorii de oameni privati de libertate sa poata fi scosi din penitenciare si redati societatii. Este inuman ca nu s-a recurs la amnistii. Si aceasta grava omisiune a autoritatilor statului a agravat nu numai viata unor persoane si a unor familii, ci si conditiile de viata din inchisori. Ca sa nu mai vorbim de munca gardienilor si de pericolele la care acestia sunt expusi prin supraaglomerare. Si, apoi, este o realitate ca statul consuma bani publici pentru fiecare detinut, in timp ce, in principiu, statul are de castigat daca acesta este liber si isi gaseste un loc de munca.
   
Sunt judecatori, si nu este o poveste ceea ce afirm acum, care au creat grave nedreptati. Sunt judecatori care dau cu banul pentru a hotari numarul de ani pe care ii are de executat o persoana care a incalcat legea. Exista un judecator, la Brasov, despre care multi detinuti au relatat ca hotaraste sentinta in functie de numarul autobuzului care trece, in momentul respectiv, prin dreptul ferestrei. Exista si sentinte nedrepte, asa cum, pe buna dreptate, semnaleaza in ultima vreme Antena 3. Exista zeci de mii de oameni care stau inghesuiti in celule, carora normele legale de spatiu li se calculeaza nu in metri patrati, ci in metri cubi. Unora le cedeaza nervii pur si simplu, pentru ca nu au niciun fel de spatiu de miscare si pentru ca penitenciarele romanesti nu sunt pregatite in suficienta masura pentru a oferi locuri de munca. Ca sa nu mai vorbim de calificari in diverse meserii. Si mai sunt zeci de mii de detinuti romani in penitenciare ale statelor europene, care urmeaza sa fie impachetati si trimisi in Romania pentru executarea pedepsei. Acestia sunt ingroziti de conditiile care ii asteapta acasa.
   
Societatea romaneasca trebuie sa faca ceva pentru a ameliora conditiile de viata ale detinutilor. Ceea ce presupune costuri. De unde ar putea veni banii? O dubla amnistie, una in acest an si alta anul viitor, cand Noul Cod Penal va lua locul actualului Cod Penal, ar putea elibera fonduri estimate la aproape 100 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar putea face multe in penitenciare.
   
Dar cine ar urma sa beneficieze de amnistie? Nu cumva persoane violente, care si-au atacat semenii ziua sau in puterea noptii? Nu cumva violatori? O amnistie bine pregatita, facuta in urma unui studiu de impact si a unei consultari atente cu ONG-urile, cu cei de la Directia Penitenciarelor, cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, cu organizatiile internationale, ar putea stabili, cu inteligenta, care sunt categoriile care ar putea beneficia de o amnistie, fara ca siguranta cetatenilor sa fie pusa in pericol. Si ar putea stabili, de asemenea, amploarea acestei operatiuni. Cu certitudine, va trebui tinut cont de dinamica infractionalitatii. Pentru ca, prin amnistie, sa nu fie create conditii propice pentru dezvoltarea unui tip ori unui alt tip de infractiuni.
   
Intrucat am avut sansa, prin statutul pe care il am de senator si de secretar al Comisiei pentru drepturile omului, sa fac un prim tur de orizont legat de situatia detinutilor, imi voi asuma sarcina - recunosc, riscanta - de a promova proiectele de lege pentru cele doua amnistii. In episodul urmator, voi utiliza, pentru a fi mai explicit, informatii dintr-un senzational si dramatic articol, publicat, pe mai multe site-uri, de Bogdan Popovici. El insusi o victima a unui sistem care functioneaza defectuos.

Sursa: CorectNews

×