x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Micul Paris are Macronul lui

Micul Paris are Macronul lui

de Dan Constantin    |    09 Mai 2017   •   08:10
Micul Paris are Macronul lui

Victoria lui Emmanuel Macron la prezidențialele franceze era anticipată, doar proporția succesului devenise un joc al zecimalelor în zilele premergătoare votului. După șocul Brexit, venirea la putere la Paris a unui proeuropean dă un impuls de optimism viitorului Uniunii Europene care ar fi intrat în zodia dizolvării sub un mandat lepenist. Tânărul Macron instalat la Elysee devine un suport și pentru cancelarul Merkel în tentativa ei de a obține un nou mandat promovând în alegeri un program derulat sub steagul UE.

Ce efect va avea la București, capitala cea mai francofonă din Est, victoria lui Macron? Președintele Iohannis a postat un mesaj la repezeală care ura succes parteneriatului strategic franco-român. Un social-liberal de 39 de ani, profesionist în economie, provenit din puternica familie socialistă, cade puțin în afara perimetrului în care Klaus Iohannis se poate mișca. Un prim contact cu prietenul strategic de la Paris va avea loc în luna mai în formatul multilateral al reuniunii de la Taormina. Se va lega ceva?

Șanse mai mari de comunicare pot veni de la Executiv, premierul Grindeanu fiind dintr-un aluat asemănător cu Macron, atât ca biografie politică - militant din studenție, apoi ministru, cât mai ales din comportament - decent, fără derapaje sau explozii, comunicator care știe să se plieze pe interlocutor rămânând ferm în opțiune. Grindeanu pare a fi ca structură Macronul din Micul Paris.

Dincolo de vorbele frumoase sau de conjunctură, parteneriatul strategic poate fi cuantificat de ambii parteneri. Franța are investiții importante în România, dar ultimii ani au consemnat și rateuri. Autostrada Comarnic-Brașov este un proiect îngropat care a dus relația cu Parisul în stadiul neîncrederii și nicio autoritate nu-l cheamă pe Coldea și pe Ponta să lămurească subiectul. Înzestrarea armatei are și ea un capitol al parteneriatului lăsat în suspensie, cu memorandumuri asumate și înghețate la apărarea antiaeriană. Producerea la Ghimbav a elicopterului greu H 215 M, proiect Airbus menit să asigure reînnoirea flotei militare de elicoptere, devine un test pentru relațiile reciproce. Din vară va veni un nou ambasador al Franței la București, din informațiile noastre, o doamnă foarte fermă, cu misiunea prioritară de a da conținut economic parteneriatului strategic.

 

×
Subiecte în articol: emmanuel macron