x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Planul Marshall pentru sănătate

Planul Marshall pentru sănătate

de Dan Constantin    |    25 Mar 2020   •   20:24
Planul Marshall pentru sănătate

Cum poate fi ajutat sistemul de sănătate, pus în stare de alarmă maximă? Cererile de dotare cu materiale și echipamente care au fost ani de zile amânate, neglijate,refuzate vor putea fi onorate în două săptămâni? Explozia epidemiei este estimată în perioada Paștelui. Curbele de evoluție a cazurilor din Franța, Italia,Spania , unde situația a devenit dramatică, vor fi urmate și în România.Avem un ușor avantaj pentru că la presiunea unor minți lucide măsurile de restricții de circulație au fost adoptate de politicieni mai devreme, formalizate apoi în starea de urgență. Conducerea administrativă, plină de politruci cu cv-uri exotice, este obligată să treacă un examen de care au fugit pentru a îndeplini fără să crâcnească ordinul de la Cotroceni.Au sacrificat totul pentru anticipate și doar tsunami ul coronavirus a făcut să avem un executiv. Pandemia i-a înghețat în posturi pe miniștri și, de voie de nevoie, trebuie să credem că ne vor ajuta să trecem marea încercare. Lozinca veche din vremea comunismului este adaptată la epoca nouă, dar sensul ei rămâne:,,Cu partidul nostru-n frunte, vom avea victorii multe!”.

 Acum nu mai e timp însă de experimente, de hârjoane politice, pentru că în joc este chiar viața!Sensul  unor noțiuni pe care le credeam abstracte- relații sociale,solidaritate, simț civic, drepturi constituționale fundamentale – capătă înțelegerea lor adâncă. Resursa morală are nevoie însă de resurse materiale. Dacă a fost decretată stare de război, primul război mondial al erei digitale va avea  eroii lui. Faptele de arme nu pot fi acum apreciate ca în războiul clasic , în care ieșitul cu pieptul gol pentru stăvilirea inamicului erau glorificate. Locul scuturilor este luat de halate, coifurile devin măști, inteligența primează în fața forței.Avem aceste arme noi? Industria  de ,,armament” internă încearcă să le producă  pentru că ele sunt greu de cumpărat din alte țări.Este o luptă contra-cronometru cu vârful de contaminare care se apropie amenințător.Modelul ,, Wuhan”, respins prostește din motive ideologice, poate fi doar parțial aplicat din lipsa de mijloace tehnice și umane dar și din cauza capacității reduse de organizare instituțională.

 Se poate lansa un nou Plan Marshall pentru ajutorarea țărilor cele mai afectate ?Dacă ne-am iluziona că vom primi ajutor de la țările mai bogate,vedem că Statele Unite, Franța, Germania,nu pot face față la problemele lor. Italia a fost ajutată nu de UE , nici de vecinii ei care i-au trântit ușa în nas . Echipe medicale au sosit în țara europeană cea mai afectată de coronavirus din China,Rusia,Cuba, Venezuela.România a putut să cumpere teste și măști din Turcia, Coreea de Sud, echipamentele din Germania sosind după multe telefoane la nivel înalt.Esențial este însă să încercăm să recuperăm ceva din zecile de mii de medici exportați în ultimii ani cu o complicitate a autorităților europene care au stimulat acest proces de spoliere a sistemului românesc de sănătate, sub pavăza de inconștiența decidenților de la București.

Criza scoate în evidență capacitatea de decizie a unor personalități care cu autoritatea lor profesională țin sistemul antiepidemic în picioare, fac față presiunilor. Dar, șobolanii care vânează și aceste vârfuri neanihilate, stau la pândă. Deja sunt cârtitori care nu-i suportă pe Raed Arafat și pe  Adrian Streinu Cercel  pentru că spun lucrurilor pe nume într-o situație când cuțitul a ajuns la os guvernanților. Managerii din sănătate cer o legislație care să permită achizițiile în regim de urgență pentru a nu interpreta deciziile de acum ca abateri de la regulile financiare. Peste doi ani, după ce focul va fi trecut, parcă-i vedem pe procurori mișunând prin arhive pentru a face dosare celor care au reușit să cumpere măști, testere, ventilatoare, căutate cu disperare pe piață.Să fie sub anchete în care să explice cum au reușit tocmai ei să le cumpere, și de ce le-au plătit în regim de urgență, când se puteau lua și după câteva luni la preț redus, ș.a.m.d. Țintele false și manipulările cu legea nu au lipsit niciodată în România.De ce ar dispărea odată cu epidemia?

×