x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Povestea porcului

Povestea porcului

de Robert Veress    |    18 Dec 2012   •   11:31
Iarna 2030. Clasa a III-a, lecția de română.
- Copii, vă amintiți că, între lecturile obligatorii pentru vacanța de vară, ați avut „Povestea porcului”, începe învățătoarea. Ați citit-o cu toții?
- Daaa!!!, se aude un cor vajnic.
- Buunn! Vasile, poți să ne spui tu despre ce este vorba în această poveste?
- Trăiau odată un moș și-o babă. Moșul avea nouăzeci de ani și baba o sută...
- E invers, dar nu contează, NU această Poveste a porcului trebuia să o citești! Stai jos, nota doi! Ionuț, ne poți spune tu adevărata poveste a porcului?
- (Ionuț, contrariat) Dar ce-i acela porc?
- Stai jos, nota trei! Gheorghe, sper că tu poți să dai răspunsul corect!
- Porcul e un animal, pe care îl cheamă Pastramă. Tata a vrut să-i zică Ghiță, dar mama i-a dat în cap cu tigaia, spunându-i că mă jicnește. Și-atunci tata i-a zis așa, că tot o să facă pastramă din el acum, de Crăciun...
- (Un cor de uluieli) Cuuummm? Voi aveți POORC?! Îl tăiați de Crăciuun?! Maamăă, ce bogați sunt ăștiaaa!...
- (Învățătoarea, ținându-se de cap) Ilinca, te rog, explică-le, te rog, tu, acestor imb... colegilor tăi, despre ce este vorba.
- În anul 2012, președintele de atunci, Traian Băsescu cel Tiran, a înghițit un porc. Nu l-a înghițit cu adevărat, dar așa s-a spus, după ce l-a desemnat premier, în urma alegerilor parlamentare, pe dușmanul său, Victor Ponta. Înainte de alegeri, Băsescu promisese că nu îl va numi pe Ponta, indiferent de rezultatul scrutinului. „Nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai înghiţi, dar nu trebuie să înghiţi porci”, a spus președintele de atunci, comparând situația cu cea din anul 2009, când adusese la guvernare PSD, partidul lui Victor Ponta, condus însă de Mircea Geoană. După alegerile din 2012, s-a zvonit că Băsescu a încercat să îl impună prim-ministru pe Geoană, că să nu înghită porcul. Dar nu a scăpat de umilință.
- Foarte bine, Ilinca, nota zece! Așadar, copii, când spunem că înghițim porcul, spunem că facem ceva nedemn sau că suntem umiliți. Împreună cu Traian Băsescu au înghițit porcul și Victor Ponta și partenerul său politic, Crin Antonescu. Cei doi au ascultat chemarea lui Traian Băsescu și l-au vizitat acolo unde a cerut el, la Palatul Cotroceni, semnând un pact care să fie pe placul liderilor Uniunii Europene. Astfel, ei au trădat încrederea celor care îi votaseră cu speranța că vor face tot ce le va sta în putere pentru a-i scăpa de Traian Băsescu cel Tiran. Ulterior, USL, formațiunea lui Ponta și Antonescu au constituit un Guvern a cărui componență a transmis clar, de la bun început, că misiunea lui este de a produce bani pentru partid, nu pentru țară. Prin urmare, am cam înghițit porcul cu toții și nu ne-a căzut deloc bine. Vedeți doar unde am ajuns – cum se trăiește azi și cum se trăia cu optsprezece ani în urmă!
 
P.S. Conform raportului Global Trends (Tendințe Globale), realizat de National Intelligence Council (Consiliul Serviciilor Secrete americane), peste 18 ani, lumea va arăta cu totul altfel de cum o știm, iar noul „look” va fi departe de ideal. Principala provocare a anilor care vor urma va fi foametea. Jumătate din populația lumii va suferi de sete în anul 2030, arată raportul. Schimbările climatice vor face ca arii întinse, altădată fertile, să fie lovite de secetă. Între aceste zone este inclus și Sudul Europei. În acest context, devine limpede că principala preocupare strategică a noii guvernări din România ar trebui să fie irigațiile. Cu tot mai multe suprafețe agricole afectate de procesul de deșertificare și cu o populație globală în creștere, este o oportunitate pentru țara noastră și, foarte probabil, singura șansă de a supraviețui, demn, provocărilor ce ne așteaptă.

×