x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Raportul CE, sau Raportul Macovei & Co?

Raportul CE, sau Raportul Macovei & Co?

de Petru Calapodescu    |    31 Ian 2013   •   15:56

Raportul MCV pe justiţie al Comisiei Europene a fost primit la Bucureşti cu reacţii diferite, cum era şi de aşteptat. Portocaliii, care anticipaseră un raport dezastruos, o punere la stâlpul infamiei a Guvernului Ponta, au fost nevoiţi să constate că documentul remarcă, totuşi, progresele făcute de România, dar au ignorat grosolanele erori strecurate cu parşivenie şi venin în text. Autorităţile române, în primul rând Guvernul, au semnalat "scăpările", dar nu au protestat cu vehemenţa necesară, ci au avut mai curând tonul unui scâncet de copil nedreptăţit. Raportul l-a derutat până şi pe Traian Băsescu care, aterizând la Otopeni după turneul sud-american, a sărit subiectul, preferând să ţină iar o lecţie ternă şi agasantă despre importanţa misiunii sale.

Avem în faţă cel mai slab, mai neprofesionist şi mai jignitor raport din ultimii ani. Funcţionarii CE care l-au întocmit, oricât de înalţi ar fi ei, ar trebui daţi afară. Pentru că, stând, asemenea celebrei deja Viviane Reding, pe funcţii şi cu privilegii plătite şi din cotizaţia anuală de un miliard şi jumătate de euro, achitată metronomic de români, au recidivat în a ignora realităţile din ţară, sau chiar le-au mistificat. Faptul că în şapou se vorbeşte de oarece progrese în zona justiţiei, a statului de drept, nu înseamnă nimic, nu a adus nici măcar un orizont al aderării la Spaţiul Schengen: chestiunea se va rediscuta prin decembrie. În schimb textul e împănat cu minciuni, capcane şi diversiuni de o gravitate inadmisibilă şi cu urmări practice atât în atmosfera politică din ţară, cât şi în perceperea României peste hotare. Cum poţi să lansezi într-un asemenea document afirmaţia că în Guvernul României sunt trei miniştri asupra cărora apasă grele dosare de corupţie, fără a-i identifica, pentru că nu există dosarele respective?  Mă întreb care ar fi fost reacţia Bruxelles-ului, a Berlinului şi a altor cancelarii, dacă într-un document oficial al Guvernului Ponta apărea afirmaţia că trei comisari UE sunt corupţi şi trebuie să fie demişi?!

Cum poţi să transpormi o instituţie oarecare, ANI, în instanţă judecătorească, încercând să impui ca, la orice mârâit al ei, să se taie capete şi să se distrugă cariere, pentru ca apoi să se dovedească, pardon scuzaţi, bonsoar, că e vorba de gogoşi? Cum poţi să dai gir absolut unei asemenea instituţii, asupra căreia planează grele suspiciuni, ca şi asupra DNA, că respiră în grădina Cotrocenilor? Cum poţi să bălmăjeşti în continuare, după ce te-ai mai făcut astă vară de râs, despre hăituirea magistraţilor. De către actuala putere, deoarece, desigur, portocaliii şi prezidentul sunt nişte cariatide din marmură albă, pe care s-a sprijinit dintotdeauna justiţia.

Cel mai virulent şi profund nedemocratic atac, în coliziune cu principiile şi valorile UE şi chiar cu jurisprudenţa CEDO, este atacul la adresa presei, a acelei prese care, făcându-se ecoul populaţiei şi păstrându-şi independenţa, n-a încetat să arate adevăratul chip al cotrocenismului, al regimului portocaliu, vinovat de marasmul în care a ajuns, prin incompetenţă, abuz şi jaf, ţara. Cum s-au strecurat atâtea şi atâtea "erori" înttr-un document de o asemenea importanţă?Simplu. Citiţi-l atent şi, deşi purtătorul de cuvânt Mark Gray susţinea că nu ştie sursele de documentare, veţi recunoaşte lesne afirmaţiile aberante ale lui Traian Băsescu, Monica Macovei, Oana Hăineală, Alina Ghica sau Vasilică Cristi Danileţ. Ori ale a câtorva cozi de topor din presa băsistă. Iar faptul că, împotriva cutumei, înainte de a fi dat publicităţii, raportul nu a fost prezentat autorităţilor române - ceea ce ar fi determinat înlăturarea "erorilor" şi repunerea în drepturi a adevărului - demonstrează reaua-credinţă şi înverşunarea culpabilă ca mistificările să fie aruncate pe piaţă. Mai este cât de cât Uniunea Europeană o uniune a naţiunilor egale în drepturi şi în obligaţii? Mai este cât de cât România un stat suveran şi independent, condus de un Guvern pentru care demnitatea naţională să nu devină o vorbă goală?

×