x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rusia, in triada Orientului Mijlociu

Rusia, in triada Orientului Mijlociu

de Vasile Leca    |    08 Oct 2015   •   12:59

Jocul geostrategic din Orientul Mijlociu era dominat de mai multa vreme de o “piesa” in care actori principali erau Occidentul , noua aparitie, Statul Islamic si catastrofa semnata de Assad. Succesele coalitiei impotriva ISIS, erau atat de “ de convingatoare “ incat acest “stat “a ajuns la aproape 6 milioane de locuitori cu o structura care functiona sub teroare dar functiona pe teritoriul Siriei si Irakului.

Decretata una din zonele sensibile ale lumii, statul Islamic isi desfasura nestingherit propriile proiecte fiind deranjat doar de bombardamentele coalitiei, care tindeau sa intre in obisnuinta.

Ceva trebuia sa se intample pentru prevenirea catastrofei ce se prefigura la orizont . Semnalul “ trezirii “ a venit de la migratia musulmana organizata spre Europa, aflata intr-o stare de contemplare si neputinta.

Dar cea mai importanta aparitie a fost fara indoiala configurarea unui spatiu vid pe care se grabea sa-l ocupe Statul Islamic si o “ gramada “ de interese occidentale dominate de aliante si initiative individuale . Toate acestea ignorand esecurile din Afganistan, haosul lasat de SUA in Irak , Primavara Araba , care au creat o “zapaceala “in intreaga lume .

Poate ca timpul nu a mai avut rabdare si a indemnat la ratiunea vietii . Ultimele evenimente au creionat posibilitatea unei intelegeri care sa schimbe jocurile militare din teren dar cel mai important crearea unei ecuatii in Orientul Mijlociu cu perspective reale pentru o structura viitoare de putere in regiune.

Fara o intelegere intre Rusia, SUA si Turcia ,spunea Serghei Soigu, ministrul rus al apararii , nu putem vorbi de o solutie durabila in zona. Iata cum s-a afirmat ideia triadei care era oricum discutata mai de mult prin cancelariile importante .

Ce castigau in afara obligatiei de a garanta securitatea si pacea regiunii, ceva extrem de important, reasezarea cu drepturi depline la masa “ jocului de sah geopolitic“. Membrii noii triade reintrau in scenarii mai vechi sau noi : SUA isi va putea exersa tacticile privind un Nou Orient Mijlociu cu sferele de influenta , Rusia isi vedea revenirea la rolul international de supra- putere si de aici cu toate avantajele , iar Turcia ar castiga cel mai dorit lucru, intrarea in lumea musulmana pe o pozitie de exceptie care ar permite reorganizarea lumii musulmane sub egida conceptiilor neo-otomane.

O astfel de viziune , dupa analisti reputati, ar putea salva Europa de la graba si lipsa de inspiratie cu care incearca sa-si rezolve problemele grave cu care se confrunta acum. Triada poate nu va rezolva situatia din Orientul Mijlociu dar poate fi o solutie de incercare, si asta in fata distrugerii .
 

×