x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ion Iliescu scapă de povara mineriadelor!?

Ion Iliescu scapă de povara mineriadelor!?

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Dec 2007   •   00:00
Ion Iliescu scapă de povara mineriadelor!?
Ion Iliescu primeşte cadouri de moş Crăciun chiar din partea justiţiei romăne. Mai precis, fostul preşedinte al Romăniei pare săscape basma curată din doasarul mineriadelor. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat vineri că a infirmat soluţia de incepere a urmăririi penale a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 90 pentru faptele din 13 iunie şi că nu este dispusă să acopere "erori din activitatea procurorului".

RECHIZITORIU. Kovesi a arătat că nu vrea să corecteze o greşelă printr-o alta: "Vreau să vă spun foarte clar care au fost raţiunile actului de infirmare a rezoluţiei de incepere a urmăririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu. Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decăt atunci cănd instanţele de judecată vor pronunţa hotărări de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotărările dispuse in ultimul timp de instanţele de judecată in dosarele mari au indus ideea că procurorii intocmesc acte de urmărire penală lipsite de rigurozitatea necesară. Nu sunt dispusă niciun moment să acopăr erori in activitatea procurorilor. Vreau să spun adevărul indiferent dacă acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu". Kovesi a precizat că infirmarea soluţiei de incepere a urmăririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamnă sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmănd să continue.

DOSAR PLIMBAT. Procurorul general a declarat, pe 5 decembrie, că Parchetul General nu analizează soluţia in dosarul mineriadei, ci doar verifică legalitatea emiterii actului de procedură penală, din timpul urmăririi penale, in cazul unui invinuit din dosar. Avocatul lui Ion Iliescu a contestat recent actul de procedură penală. "S-a depus plăngere impotriva actului de procedură penală emis in timpul urmăririi penale. Acum analizăm dacă s-au indeplinit condiţiile de fond şi formă pentru emiterea lui. Deocamdată avem un caz in lucru care este o disjungere cu privire la anumite aspecte ale mineriadei din 1990. Nu priveşte insă intregul dosar al mineriadei, ci este doar o parte care priveşte persoanele civile", a declarat procurorul general al Romăniei. Procurorul general a mai precizat că nu vrea ca nimeni din acest dosar să scape din cauza unor vicii de procedură şi a subliniat că urmărirea penală a unui invinuit nu inseamnă neapărat că acesta este şi vinovat. Ion Iliescu este in continuare anchetat in dosarul mineriadei '90, aflat in lucru la Secţia l de Urmărire Penală şi Criminalistică, unde a fost transferat după ce Curtea Constituţională a decis că procurorii militari nu mai pot acheta civili. In această cauză, apărătorul fostului preşedinte Ion Iliescu, avocatul Ion Neagu, a formulat o plăngere impotriva rezoluţiei din 2007, de incepere a urmăririi penale a clientului său. In prezent, plăngerea este analizată de conducerea Parchetului de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi va fi soluţionată in termenul legal de 20 zile.

ACUZE. Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezoluţia din 19 iunie 2007, sub acuzaţia că la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intenţie intervenţia in forţă a militarilor impotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin impuşcare a mai multor persoane. Fostul preşedinte este cercetat in partea disjunsă din dosarul in care generalul (r) Mihai Chiţac a fost deja trimis in judecată pentru moartea a patru persoane, in faţa Ministerului de Interne, in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Intr-un alt dosar al mineriadei din 1990, fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanităţii, subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate in mod ilegal şi distrugere. In aceeaşi parte de dosar mai sunt invinuiţi Virgil Măgureanu - primul director al Serviciului Romăn de Informaţii (SRI), fostul premier Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu. Miron Cozma figura in acest caz cu statut de martor.

×
Subiecte în articol: magazin iliescu dosar mineriadei ion