x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire COLOSALĂ: Ce au găsit astronomii la o distanţă de 2.500 de ani-lumină de Terra (VIDEO)

Descoperire COLOSALĂ: Ce au găsit astronomii la o distanţă de 2.500 de ani-lumină de Terra (VIDEO)

25 Oct 2013   •   14:31
Descoperire COLOSALĂ: Ce au găsit astronomii la o distanţă de 2.500 de ani-lumină de Terra (VIDEO)

Astronomii au identificat unul dintre cele mai bogate sisteme planetare descoperite până în prezent, anunţă BBC News. Noul sistem include şapte planete şi prezintă anumite asemănări cu Sistemul Solar, dar toate cele 7 exoplanete orbitează mult mai aproape de steaua lor, situată la o distanţă de 2.500 de ani-lumină de Terra.

Descoperirea celei de-a şaptea planete în jurul stelei pitice KIC 11442793 ar putea fi considerată un nou record, au declarat astronomii, citaţi de BBC.

"Acesta este primul sistem solar cu şapte planete descoperit de Kepler, folosind metoda tranzitului. Considerăm că identificarea este sigură", a spus Chris Lintott de la Universitatea Oxford, coautor al studiului publicat pe Planet Hunter. Chris Lintott a trimis concluziile studiului şi colegilor săi de la Astronomical Journal pentru a le analiza. O altă echipă de astronomi din mai multe ţări europene au trimis un studiu propriu publicaţiei Astrophysical Journal în care subliniau descoperirea celei de-a şaptea planete.
Noua planetă este a cincea în ordinea depărtării de stea, parcurgând o rotaţie completă în jurul stelei în 125 de zile.

Cu o rază de 2,8 ori mai mare decât cea a Pământului, noua planetă se încadrează într-o familie de exoplanete care include două planete de mărimea Terrei, trei "super-Terra" şi două planete uriaşe.

Deşi există asemănări cu sistemul nostru solar, toate cele şapte planete se află mai aproape de steaua lor. De fapt, toate orbitele lor s-ar înscrie în distanţa dintre Terra şi Soare, fapt care face ca noul sistem solar să fie considerat unul foarte aglomerat. Echipa de la Planet Hunters a realizat, totodată, o serie de simulări computerizate şi au ajuns la concluzia că noul sistem solar ar trebui să fie unul stabil.

Oamenii de ştiinţă au anunţat anterior că o altă stea, HD 10180 ar putea avea între şapte şi nouă planete. O altă stea îndepărtată, GJ 887C, ar putea avea şi ea să facă parte dintr-un sistem cu şapte planete.

×