x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gabriel Lippmann

Gabriel Lippmann

25 Oct 2007   •   00:00

Pănă la el, imaginea fotografică insemna alb-negru. Şi atăt. Gabriel Lippmann, rămas in istorie pentru punerea la punct a unei tehnici care permitea reproducerea ortocromatică a culorilor, s-a născut in 1845, la Luxemburg, intr-o familie franceză.

Premiul Nobel pentru fizică, 1908

Pănă la el, imaginea fotografică insemna alb-negru. Şi atăt. Gabriel Lippmann, rămas in istorie pentru punerea la punct a unei tehnici care permitea reproducerea ortocromatică a culorilor, s-a născut in 1845, la Luxemburg, intr-o familie franceză. După căţiva ani petrecuţi in micul ducat luxemburghez, familia Lippmann se mută la Paris, unde micuţul Gabriel va primi o educaţie particulară, pănă cănd este admis la cursurile Liceului Napoleon. Urmează inscrierea la prestigioasa Ecole Normale, in 1968, unde nu va fi bine privit, deoarece Gabriel Lippmann preferă să se concentreze numai pe subiectele şi domeniile care il interesează, neglijănd total celelalte arii de studii din programa instituţiei de invăţămănt.

TEMPERAMENT. Personalitatea lui Lippmann a fost considerată de contemporanii lui drept una originală şi independentă. Obişnuit incă din copilărie să se axeze pe domeniile care il interesează in mod exclusiv, savantul a dezvoltat multe concepte şi a efectuat studii care vor duce la revoluţionarea multor ramuri din fizică, precum electricitatea, termodinamica sau optica. "Străbunicul" imaginii color din fotografie işi incepe studiile asupra modului de reproducere a culorilor in 1886, insă drumul se va dovedi lung şi plin de probleme. Una dintre ele era legată de sensibilităţile diferite pe care suporturile fotografice din epocă le aveau. După ani de cercetări, in 1891, Lippmann comunică Academiei de Ştiinţe de la Paris rezultatul cercetărilor sale: reuşise să pună la punct o modalitate de redare fidelă a culorilor din natură pe filmele şi suporturile fotografice.

LUMIERE. Fraţii Auguste şi Luis Lumiere, cei care au rămas in istorie ca "părinţii" cinematografului modern, au colaborat in anii ’90 ai secolului XIX cu fizicianul Gabriel Lippmann in ceea ce priveşte obţinerea fotografiilor in culori. Imaginile pe care savantul francez le-a arătat Academiei in 1893 sunt cele executate de fraţii Lumiere, care insă au abandonat ulterior acest procedeu din cauza dificultăţilor tehnice legate de timpii mari de expunere in fotografiile de acest tip.

Placa Lippmann

Descoperirea procedeului prin care se putea obţine reproducerea fidelă a culorilor naturale pe un suport de developare i-a adus lui Lippmann Nobelul pentru fizică in 1908. Savantul francez a intrat in istorie şi pentru procedeul numit "placa Lippmann". Acesta presupunea utilizarea unei plăci de sticlă, pe una din suprafeţele sale aşternăndu-se un strat de emulsie negranulată de argint. Suprafaţa care nu era acoperită de emulsie era expusă la lumină, iar emulsia intra in contact cu o suprafaţă reflectorizantă din mercur. Lumina era reflectată inapoi, producănd interferenţe. In cadrul emulsiei, aceasta provoacă schimbări de undă, iar la procesarea din timpul developării, apar culorile.

Procedeul fotografic pe care l-a descoperit Lippmann nu permite copierea imaginii, ca atare este folosit şi in prezent in cadrul tehnicilor care nu permit falsificarea, fiind astfel un instrument folositor in modalităţile de securizare a diferitelor documente.

CV

Data naşterii 16 august 1854

Locul naşterii Hollerich, Luxemburg

Carieră

1868 - este admis la Ecole Normale

1878 - este primit in corpul didactic al Facultăţii de Ştiinţe de la Paris

1883 - devine profesor de fizică matematică la Facultatea de Ştiinţe

1886 - este numit profesor de fizică experimentală

1894 - publică teoria reproducerii fotografice a culorilor prin interferenţă

1908 - primeşte Premiul Nobel

1921 - la 13 iulie, Lippmann moare la bordul vaporului care il aducea inapoi in patrie, după un voiaj ştiinţific in SUA

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel lippmann