x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Stephen Hawking: Particulele pot să scape dintr-o gaură neagră şi, totodată, pot ieşi într-un alt Univers

Stephen Hawking: Particulele pot să scape dintr-o gaură neagră şi, totodată, pot ieşi într-un alt Univers

27 Aug 2015   •   21:35
Stephen Hawking: Particulele pot să scape dintr-o gaură neagră şi, totodată, pot ieşi într-un alt Univers

Fizicianul britanic Stephen Hawking a produs din nou senzaţie în lumea ştiinţifică, afirmând că a rezolvat aşa-numitul 'paradox al pierderii de informaţii' în găurile negre şi susţinând că acestea nu ar produce dispariţia totală a informaţiilor despre o particulă pe care 'o înghit', scriu 'Huffington Post' şi 'ABC'.

'Găurile negre nu sunt chiar atât de negre pe cât par. Şi nu sunt închisorile veşnice pe care ni le imaginam. Particulele pot să scape dintr-o gaură neagră şi, totodată, pot ieşi într-un alt Univers', a afirmat savantul marţi, în cursul unei reuniuni cu oameni de ştiinţă organizată la KHT Institute of Technology din Stockholm.

Explicând că şi-a 'extins' ideile anterioare în domeniu, el a opinat că o 'gaură neagră ar trebui să fie mare şi să se rotească pentru a putea fi o trecere către alt Univers'. 'Dar niciodată nu am putea să revenim în al nostru. Aşa încât, deşi mă interesează călătoriile spaţiale, nu voi încerca aşa ceva', a mai spus el cu umor.

Ipoteza sa este surprinzătoare având în vedere că, până în anii 1970, ştiinţa considera că găurile negre sunt 'ultima frontieră' a materiei, un loc de o densitate atât de mare şi cu o forţă gravitaţională uriaşă, încât niciun obiect care ar fi 'căzut' în aceste găuri nu ar mai fi putut ieşi vreodată de acolo. Ideea era valabilă inclusiv pentru fotoni.

În 1975, însuşi Stephen Hawking a reuşit să demonstreze că, în realitate, găurile negre sunt capabile să emită un tip de radiaţii care, de atunci, îi poartă numele, 'radiaţii Hawking'. Fenomenul, aparent imposibil, se produce la limita imaginară care separă gaura neagră de restul Universului. Orice corp care ar depăşi această barieră, ar fi înghiţit pentru totdeauna de gaura neagră, dar pentru particule ajunse chiar pe acea 'graniţă' este posibil ca unele să fie 'devorate', iar altele să scape în spaţiu.

Ducând raţionamentul mai departe, se ajunge la concluzia că, dacă emit radiaţii, găurile negre pierd din masa lor, devin tot mai mici şi sfârşesc prin a dispărea din Univers, fără a lăsa nicio urmă din informaţiile pe care le conţineau. Acest fenomen ar contrazice însă fizica cuantică, potrivit căreia informaţia cuantică incorporată de materie nu se distruge niciodată. Problema rezultată se numeşte 'paradoxul pierderii de informaţie' şi rezolvarea sa reprezintă o provocare majoră pentru mulţi cercetători.

Noua teorie lansată de Hawking - dacă s-ar dovedi că este corectă - ar confirma valabilitatea mecanicii cuantice şi ar explica paradoxul.

'Pornesc de la ideea că informaţia nu se depozitează în interiorul găurii negre, aşa cum era de aşteptat, ci la limitele acesteia, la linia orizontului, de unde informaţia poate scăpa', a explicat fizicianul britanic.

Altfel spus, trecând prin zona limită, toate particulele ar lăsa un fel de 'copie', de 'duplicat', al lor, care poate 'evada' din gaura neagră sub formă de radiaţie. În această situaţie, informaţia nu ar fi distrusă şi nu ar dispărea odată cu gaura neagră.

Problema este că, după un asemenea proces, informaţia ar fi cu totul diferită faţă de cea iniţială. Ar fi ca şi cum s-ar arde un dicţionar: informaţiile conţinute ar exista, dar sub formă de cenuşă, deci, imposibil de recuperat.

Dar Stephen Hawking nu exclude nici o altă variantă, potrivit căreia informaţia 'pierdută' în gaura neagră ar fi, în realitate, stocată în alte Universuri, alternative celui în care trăim noi. Pe cale de consecinţă, găurile negre ar fi 'punţi' către Universuri paralele.

Un articol în care să se prezinte detaliat noua teorie este aşteptat cu maxim interes de comunitatea ştiinţifică mondială. Ziarul 'ABC' afirmă că Stephen Hawhing l-ar putea publica peste numai câteva luni.

×