x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Brânză de vaci sau iaurt grecesc: Care are mai multe proteine?

Brânză de vaci sau iaurt grecesc: Care are mai multe proteine?

de Anastasia Paul    |    27 Iul 2025   •   15:00
Brânză de vaci sau iaurt grecesc: Care are mai multe proteine?

Brânza de vaci și iaurtul grecesc sunt surse de proteine, adăugate frecvent în preparate pentru a îmbunătăți nutriția dar profilurile lor nutriționale diferă subtil.

Brânza de vaci conține, în general, mai multe proteine decât iaurtul grecesc. Totuși, atât brânza de vaci, cât și iaurtul grecesc sunt opțiuni bune de gustare bogată în proteine.

Brânza de vaci are un conținut mai mare de sodiu, ceea ce nu este dorit pentru persoanele care trebuie să își monitorizeze cu atenție aportul de sare.

Informații nutriționale

Profilul nutrițional variază  în funcție de produsele din brânză de vaci sau iaurt grecesc degresate, cu conținut integral de grăsime sau aromate.

Apă (%) 81 84
Calorii 180 146
Proteine (g) 24 20
Grăsimi (g) 5 4
Carbohidrați (g) 9,5 8
Calciu (mg) 230 (23% VNR) 230 (23% VNR)
Sodiu (mg) 700 (30% VNR) 68 (3% VNR)
Zinc (mg) 1,3 (16% VNR)4 1,2 (15% VNR)4
Seleniu (mcg) 32 (58% VNR)5 25 (45% VNR)5

Valoare zilnică (VNR), grame (g), miligrame (mg), micrograme (mcg).

Sarea (sodiul) este adăugată în timpul producției, așa că brânza de vaci oferă o cantitate semnificativă de sodiu în dietă. Cu toate acestea, există brânzeturi de vaci cu conținut scăzut de sodiu.
Bacteriile adăugate pentru a fermenta iaurtul și a produce iaurt grecesc oferă probiotice benefice. Probioticele susțin sănătatea intestinală și imună, sănătatea generală și bunăstarea.

Care este mai sănătos?

Iaurtul grecesc este opțiunea mai sănătoasă datorită conținutului său probiotic și scăzut de sodiu.

Probioticele din lactate, cum ar fi cele din iaurtul grecesc, sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă și pot proteja împotriva diabetului de tip 2.

Ghidul alimentar din SUA recomandă limitarea sodiului la 2.300 mg zilnic. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii încurajează o reducere suplimentară a sodiului la 1.500 mg zilnic.

O cană de brânză de vaci oferă 47% din sodiul zilnic necesar, pe 1.500 mg.

Consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă.

Cum sunt fabricate

Brânza de vaci și iaurtul grecesc sunt procesate diferit, afectând calitățile nutriționale și senzoriale ale produsului.

Brânză de vaci

Pentru a produce brânză de vaci, laptele este amestecat cu un acid, cum ar fi oțetul. Acidul separă solidele (cheagul) de lichide (zer).

Cheagulul este tăiat în bucăți mari sau mici și fiert pentru a elibera umiditatea. Clătirea și scurgerea cheagulului îndepărtează și mai mult lichidul și reduce aciditatea brânzei de vaci.

Cheagulul mare conține mai multă umiditate decât cheagulul mic, ceea ce poate afecta gustul brânzei de vaci.

Se adaugă sare în cheagul pentru aromă, precum și smântână sau agenți de îngroșare pentru o textură catifelată.

Iaurt grecesc

Laptele este încălzit, apoi răcit, amestecat cu culturi bacteriene și lăsat să fermenteze. Bacteriile mănâncă zahărul din lapte, îl fermentează și îl ajută să se îngroașe în iaurt.

După fermentare, iaurtul este strecurat pentru a elimina lichidul suplimentar (zer).

Iaurtul grecesc este mai gros și mai cremos, cu un conținut de proteine mai mare decât iaurtul obișnuit. De asemenea, conține mai puțină lactoză și mai puțini carbohidrați decât iaurtul obișnuit.

Cum să le consumi

Brânza de vaci și iaurtul grecesc sunt ingrediente versatile. 

-Amestecă-le cu ierburi și alte ingrediente pentru a crea sosuri și dressinguri.
-Bate brânza de vaci până devine omogenă și folosește-o ca înlocuitor pentru ricotta în lasagna și alte preparate cu paste.
-Foloseșe-o în fulgi de ovăz peste noapte pentru un stil mai asemănător cu budinca.
-Adaugă în smoothie-uri.
-Înlocuieșe iaurtul grecesc sau brânza de vaci cu smântână, ricotta, smântână groasă sau maioneză într-un raport de unu la unu
-Înlocuiește o parte din uleiul dintr-o rețetă cu iaurt grecesc sau brânză de vaci.
-Folosește-o ca înlocuitor pentru crema de brânză în cheesecake și alte produse de patiserie.
-Amestecă-le cu fructe și congelați-le pentru înghețată răcoritoare și bogată în nutrienți.

Concluzii 
Brânza de vaci este o gustare bogată în proteine, conținând 24 de grame de proteine per porție de o cană, dar are mai mult sodiu.
Există mici diferențe în profilul nutrițional al brânzei de vaci și al iaurtului grecesc, în special în ceea ce privește conținutul de sodiu.
Brânza de vaci și iaurtul grecesc sunt versatile - încorporează-le în produse de patiserie, dressinguri, sosuri sau smoothie-uri pentru un aport suplimentar de proteine și nutrienți, potrivit verywellhealth.com.

×
Subiecte în articol: iaurt brănză