x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vom căuta dovezi post Big Bang. România, singura ţară din Europa de Est care participă la desluşirea secretelor Universului

Vom căuta dovezi post Big Bang. România, singura ţară din Europa de Est care participă la desluşirea secretelor Universului

de Anca Aldea    |    09 Oct 2011   •   21:00
Vom căuta dovezi post Big Bang. România, singura ţară din Europa de Est care participă la desluşirea secretelor Universului

Devenita anul acesta stat membru cu drepturi depline la Agentia Spa­tia­la Europeana (ESA), Romania, prin Agentia Spatiala Romana (ROSA) si Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele, va lua parte la proiec­ta­rea misiunii spatiale Euclid, destinata studierii expansiunii accelerate a Universului. Misiu­nea a fost selectata de catre ESA pentru Progra­mul "Cos­mic Vision" si urmeaza sa fie lansata in 2019.

Trei romani – dr. Marius-Ioan Piso, presedinte ROSA, dr. Dumitru Hasegan, director ISS, si dr. Lucia Popa, ISS, membru in consortiul misiunii Euclid –, cunoscuti si apreciati peste hotare, prezinta astazi, la Bucuresti, la sediul ROSA, sansa acordata Romaniei de a fi devenit partener institutional al Agentiei Spatiale Europene si de a contribui la misiunea observatorului spatial Euclid.

Intr-o scurta declaratie acordata Jurnalului National, dr. Hasegan a amintit ca institutul pe care il conduce a fost un fel de membru fondator al Euclidului, participand la conceperea misiunii. Precursorul acestei misiunii se numeste Planck, un experiment dedicat studierii Universului in momentele sale de inceput. Planck a fost lansat in mai 2009, impreuna cu "fratele" sau, Herschel. In fapt a fost o dubla misiune stiintifica menita sa colecteze informatii referitoare la primele semne de dupa Big Bang. In parte, Herschel studiaza originea si evolutia stelelor si galaxiilor, iar Planck – radiatiile fosile rezultate din explozia primordiala.

Potrivit specialistilor romani, Euclid este un observator spatial al ESA care va studia mai multe sute de milioane de galaxii distribuite intr-o zona importanta a cerului. Astronomii incearca astfel sa faca lumina in ceea ce priveste energia intunecata (care se afla la originea expansiunii accelerate a Universului), dar si in valabilitatea teoriei privind relativitatea generalizata. Observatorul spatial va fi echipat cu sisteme ultraperformante dezvoltate de un consortiu european format din peste 110 laboratoare si 800 de oameni de stiinta din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizi­ca din Paris (IAP).

Romania este singura tara din Europa de Est care ia parte la acest proiect stiintific si este reprezentata in consortiul misiunii.

×