x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De la viruşi la „Mega Atacuri”. O nouă era în securitatea informatică

De la viruşi la „Mega Atacuri”. O nouă era în securitatea informatică

de Alexandru Radescu    |    15 Apr 2014   •   17:19
 De la viruşi la „Mega Atacuri”. O nouă era în securitatea informatică

Activitatea infractorilor cibernetici a fost relativ restrânsă în primele 10 luni ale anului 2013. În schimb, în perioada imediat următoare a fost înregistrată una dintre cele devastatoare serii de atacuri cibernetice din istorie. Numărul breşelor de securitate a crescut cu 62% faţă de 2012, iar rezultatul a dus la expunerea datelor confidenţiale a peste 552 de milioane de persoane din toată lumea, potrivit unui raport al companiei de securitate informatică Symantec.

„Incidentele de securitate informatică pot spori percepţiile pozitive ale publicului asupra unei companii, însă gestionate impropriu, efectele sunt devastatoare”, arată Ed Ferrara, analist principal Forrester Research. „Dacă un client îşi pierde încrederea într-o companie din pricina modalităţii acesteia de a administra date personale confidenţiale, clientul va schimba partenerul de colaborare.”

Dimensiunea atacurilor şi raza de acţiune a infractorilor a crescut notabil, ducând la compromiterea reputaţiei companiilor şi a datelor personale. Infractorii au vizat numere de carduri de credit, registre medicale, parole şi date privind conturile bancare. Fiecare dintre cele 8 mega atacuri informatice din topul atacurilor din 2013 a dus la pierderea a zeci de milioane de registre personale. În comparaţie cu anul 2012, numai o singură mare breşă informatică a înregistrat astfel de recorduri.

Nimic nu creşte motivaţia mai mult decât succesul, un infractor cibernetic cunoaşte bine acest fapt. Potenţialul unei lovituri cu recompense astronomice motivează infractorii să plănuiască atacuri de amploare. Protocolul de securitate al unei companii, indiferent de dimensiune, trebuie regândit şi reconstruit din temelii.

Atacurile cu ţintă specifică au crescut cu 91% la nivel mondial şi au durat, în medie, de trei ori mai mult decât în anul 2012. Asistenţii executivi şi persoanele care lucrează în relaţii publice reprezintă două dintre cele mai vizate profesii. Infractorii îi utilizează drept pârghii pentru accesarea unor ţinte mai importante, precum celebrităţi sau directori de companii. 



×
Subiecte în articol: mega atacuri informatice symantec