x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top Braşov – Soci, via Coventry

Braşov – Soci, via Coventry

de Sorin Anghel    |    24 Iul 2014   •   19:20
Braşov – Soci, via Coventry

A câştigat Campionatele Universitare ale Marii Britanii la schi alpin! A fost declarat sportivul anului la Universitatea din Coventry. A reprezentat ţara noastră la Jocurile Olimpice de la Soci, de anul acesta. Braşoveanul Ioan Achiriloaie, 24 de ani, a început să facă sport în România, dar a “explodat” abia după ce a devenit student în Marea Britanie.

A trecut vremea sportivilor care îşi doreau să treacă prin şcoală exact ca gâsca prin apă. Schiorul Ioan Achiriloaie, 24 de ani, este cel mai grăitor exemplu în acest sens. În urmă cu patru ani, student fiind la două facultăţi din Braşov, s-a hotărât să plece în Marea Britanie. “Mi-am zis că vreau să fac o facultate serioasă, ceva ce în România nu există. Am plecat la Coventry pentru a urma cursurile universităţii de acolo. Îmi doream să devin specialist în management sportiv. La noi în ţară nu puteam să fac aşa ceva. Aici aveam doar posibilitatea de a ajunge profesor de sport, lucru pe care eu nu mi-l doresc”, îşi motivează braşoveanul alegerea sa din 2010.

În perioada junioratului, Achiriloaie era o prezenţă constantă pe podiumurile de la întrecerile interne de schi alpin. Acest lucru l-a ajutat ca încă din primul an de studiu să primească o bursă în valoare de 1.500 de lire sterline. “În 2011, pentru că am venit pe locul patru la Campionatul Naţional de schi alpin al României, au continuat să îmi dea bursă. Nu mă aşteptam la aşa ceva. Ba mai mult, în 2012 m-au trimis la Campionatele Universitare de schi alpin ale Marii Britanii. Am venit pe locul doi atât la Slalom, cât şi la Slalom Uriaş. La general, am terminat pe primul loc. În acelaşi an am fost declarat sportivul anului la Universitatea din Coventry. A fost o gală mare, cu trei nominalizaţi. Mi-au dubla bursa şi am primit 3.000 de lire”, explică Achiriloaie, recunoscând faptul că nu ar fi ajuns niciodată să participe la Jocurile Olimpice de iarnă, de la Soci, dacă nu primea sprijin din Marea Britanie. “Pe lângă bursă, am avut tot timpul la dispoziţie psiholog, preparator fizic şi tot ce mai era nevoie.”

Nu este singurul român care a studiat sau care încă mai studiază la Coventry. Şi-a luat licenţa în futsal, deşi ar fi vrut schi alpin. “Am jucat futsal în prima ligă din Anglia, la o echipă din Birmingham. Nivelul este foarte scăzut acolo. Acest lucru m-a ajutat foarte mult. Era foarte greu să îmi iau licenţa în schi alpin. Am trimis un mail la croaţi, la federaţia lor de schi. Am vrut să îmi fac lucrarea despre modul în care familia Kostelic a reuşit să schimbe acest sport în Croaţia. Nu am primit nici un răspuns de la ei şi m-am orientat către futsal.”

Despre  Universitatea din Coventry are numai cuvinte de laudă. “Românii merg acolo datorită feed-back-ului foarte bun. În topul mondial al universităţilor, se află pe locul 11 în lume în ceea ce priveşte managementul sportiv. Anul acesta a fost declarată cea mai modernă universitate din Marea Britanie. Programul prin care eu am mers acolo se numeşte Student Loan. Nu am plătit nimic pentru studii, dar atunci când mă voi angaja undeva o să trebuiască să plătesc lunar o cotă din salariul meu către Universitatea din Coventry. Britanicii nu cer străinilor bani pentru studii, dar ei tot au de câştigat pentru că toţi cei care merg în ţara lor cheltuiesc acolo nişte bani.”


×