Timp de mai bine de şase ani, actualul regim s-a hârjonit prin vămi şi frontiere cu băieţii buni, generatori de sume imense, în euro, la sacoşă. S-au bucurat, au încasat, şi-au reevaluat averea din „vânzări anterioare”. După o perioadă atât de lungă, în care negrişorii mititei numiţi în funcţie au asigurat fluxul uriaş de cash dinspre punctele vamale spre vârfurile puterii, a venit vremea sacrificării lor. Da, mulţi vameşi sunt corupţi. Da, mulţi poliţişti de frontieră sunt corupţi. Şi ei trebuie să răspundă în faţa legii. În campania de reţineri şi arestări de zilele acestea sunt însă două probleme uriaşe: de ce au fost lăsate aceste filiere să funcţioneze atât timp şi în beneficiul cui.
Ştim cu toţii, există de ani buni în România un sistem de tip mafiot. Se plătesc sume enorme, de ordinul sutelor de mii de euro, pentru a obţine funcţii aducătoare de bani negri. Punctele vamale sunt, indiscutabil, cele mai profitabile, din punctul acesta de vedere. Pe lângă mafia numirilor în funcţii pe cifre ameţitoare, pe perioada exercitării funcţiei, personajul numit cotizează. În două locuri cu predilecţie: la şefii ierarhic superiori şi la protectorii politici. Nimeni n-ar putea fi atât de naiv să creadă că oamenii importanţi din vămile şi punctele de trecere a frontierei adunau câteva milioane bune de euro fără să fie protejaţi de cineva. Şi taxaţi implicit pentru asta.
Pe fondul unor elemente reale de corupţie şi al percepţiei majoritare că vameşii sunt nişte şpăgari, actuala putere a declanşat o amplă operaţiune împotriva celor de care s-a folosit atâţia ani. Probabil multă lume va spune: „Bine le face, să-i aresteze pe toţi, şi mie mi-au cerut şpagă când am ieşit din ţară”. Arestările cu elicopterul îmi dau însă (mie) senzaţia că e vorba despre puţină anticorupţie şi foarte multă reglare de conturi între cercurile puterii. Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus ieri sub învinuire, este un apropiat al lui Vasile Blaga. La fel şi chestorul Buda, şeful Poliţiei de Frontieră. Va fi şi el întrebat de sănătate zilele acestea. Dacă decizia acestei campanii de arestări a fost luată în CSAT, nu pot să ignor aici influenţa covârşitoare a comandantului suprem. Cum secretarul general al PDL îi stă marelui şef exact ca un os în gât, pot presupune că răfuiala cu acest personaj în perspectiva alegerilor din partid e o motivaţie serioasă. La asta se adaugă şi intenţia (tardivă) de a transmite un semnal celor foarte reticenţi de meritul aderării noastre la spaţiul Schengen.
Cât timp marii beneficiari politici ai corupţiei din vămi şi frontiere nu vor fi devoalaţi şi luaţi la întrebări de procurorii DNA, operaţiunile de azi sunt doar o jumătate de adevăr amestecat cu jumătate de minciună. Există vârfuri importante ale puterii de azi care au beneficiat de milioanele de euro cash venite dinspre vămi şi frontiere. Are cineva curaj să-i ciufulească un pic? Mă îndoiesc, ar însemna, cum spunea cineva deunăzi, să se aresteze între ei. N-o să avem plăcerea asta.
Vom vedea însă curând valul doi al marii manipulări. Ca să uitaţi de problemele cu pensiile şi salariile, cu locurile de muncă şi spitalele, cu datoriile din bănci şi explozia preţurilor, ni se pregăteşte ceva. Aud că cei sărăciţi, bolnavi şi revoltaţi vor avea ce să toace până în noiembrie 2012. Se spune că în acelaşi CSAT s-a dat ordin de pregătire a dosarelor marilor privatizări din ultimii 15 ani. Figuri cunoscute, oameni de afaceri înstăriţi, politicieni de marcă ai opoziţiei şi tot ce poate reprezenta o ţintă pentru actuala putere vor fi răscoliţi. Cu mandate, cu elicoptere, cu filmări din unghiuri favorabile, documente şi înregistrări ambientale. Bine manipulat, românul sărac va înjura privatizarea şi privatizaţii, uitând până la alegeri şi mai ales în preajma lor de puterea actuală, incompetentă şi coruptă, care l-a adus în sapă de lemn. Vinovaţi vor fi alţii. Fericiţi cei care vor rezista mizeriei ce va urma. Al lor va fi adevărul. Şi mintea de pe urmă.