x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Cortina de sârmă ghimpată

Cortina de sârmă ghimpată

06 Iul 2009   •   00:00

„În Europa de Est a căzut o cor­tină de fier", titra la 6 iulie 1989 The Boston Globe.



 „Nu este vorba despre distincţia epocală făcută de Winston Churchill între demo­craţiile capitaliste din Vest şi ţările captive în blocul sovietic. Gardul de sârmă ghimpată, pe care paznicii l-au demontat luna trecută, forma o ba­ri­eră fizică de 450 de kilometri pe graniţa dintre România şi Ungaria.

Regimul retrograd al lui Nicolae Ceauşescu (supraintitulat „regele comunist") a început să monteze cortina de fier acum un an şi jumătate, pentru a stopa fuga miilor de români de etnie ma­ghiară din ţară. Refugiaţii fugeau în Ungaria pentru a scăpa de asi­mi­larea forţată şi de planul megaloman ceauşist de a demola satele tradiţionale şi de a le înlocui cu car­tiere de blocuri.

Aceşti refugiaţi nu au fost singurii ţărani din România victime ale capriciului „complexelor agro-in­­dustriale" pe care Ceauşescu vrea să le creeze. Fie că sunt de origine română sau maghiară, toţi supuşii lui Ceauşescu suferă de aceeaşi sărăcie şi opresiune.

Ceea ce îi deosebeşte pe ma­ghia­rii din România nu este doar persecuţia etnică, dar şi posibilitatea de a fugi într-o ţară care se află atât la propriu, cât şi la figurat de cealaltă parte a cortinei de fier ceauşiste.

Bariera este simbolul schismei politice care devine tot mai evidentă înăuntrul blocului sovietic. Dovada acestei schisme s-a văzut de curând la Paris, la conferinţa pe tema drepturilor omului; delega­tul Ungariei a atacat România din cau­za încălcării drepturilor omului, iar sovieticii şi-au exprimat dezaprobarea faţă de gardul de sârmă ghimpată al lui Ceauşescu.

Neobişnuitele critici venite din par­tea ţărilor comuniste surori par să fie motivul pentru de­mon­tarea barierei. Asemenea re­gi­murilor din Ce­hos­­lo­vacia şi Ger­ma­nia de Est, Ceau­şescu a de­nun­ţat drept „revi­­­zio­niste" refor­me­le de­mocratice din Polonia, Un­ga­ria şi Uniunea So­vie­tică. Se pare că atunci când se simt ameninţati, aceşti sta­li­niş­ti apli­că ma­­­­­xima „gard bun, vecin bun".

×
Subiecte în articol: din presa internaţională