x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Australian Open: Lendl, învingătorul în exil

Australian Open: Lendl, învingătorul în exil

de Delia Gomoescu    |    31 Ian 2009   •   00:00

Primul turneu de Grand Slam al anului 1989, Australian Open, a debutat în a doua jumătate a lunii ianuarie.



La start s-au reunit nume mari ale tenisului din acea vreme: numărul unu mondial, suedezul Mats Wilander, conaţionalul său Stefan Edberg, germanul Boris Becker, cehoslovacul Ivan Lendl şi americanul John McEnroe. Şi la feminin tabloul principal a fost la fel de bogat. Steffi Graf, Martina Navrati­lova sau Gabriela Sabatini s-au aflat printre jucătoarele de top care au onorat competiţia de la Melbourne. Din păcate, la această ediţie nu au participat şi jucători români.

Surpriza a venit în turul al doilea, o dată cu eliminarea liderului mondial Mats Wilander. În 1988 suedezul câştigase trei din cele patru turnee de Grand Slam şi nimeni nu se aştepta ca drumul său către un nou titlu la Australian Open să fie întrerupt brutal de un jucător aflat pe poziţia 51 în clasamentul mondial, indianul Ramesh Krishnan. A fost începutul declinului pentru tenismanul suedez, care n-a reuşit să câştige nici un mare turneu în 1989, terminând anul pe poziţia 12.  

Australian Open 1989 a fost o ediţie dominată de jucătorii de ori­gine cehă, trei din cei patru finalişti la masculin şi la feminin provenind din această ţară. Turneul a avut to­tuşi câştigători scontaţi. La mascu­lin, cehul Ivan Lendl s-a impus în fi­nală cu 6-2, 6-2, 6-2 în faţa compa­trio­­tului său Miloslav Mecir. În schimb, la feminin, Steffi Graf a în­vins cu 6-4, 6-4, tot o reprezentantă a Cehoslovaciei, Helena Sukova.

În ceea ce-l priveşte pe Lendl, acesta reprezenta oficial Cehoslovacia, deşi el rupsese legăturile cu ţara sa natală în urmă cu câţiva ani. În iulie 1983, jucătorul participase la un turneu demonstrativ în Africa de Sud, în ciuda opoziţiei autorităţilor de la Praga.

Atunci, Federaţia Spor­tivă din Cehoslovacia controlată de Partidul Comunist a decis elimi­narea sa din echipa de Cupa Davis, l-a amendat cu 150.000 de dolari şi a încercat să-i interzică participarea la viitoarele turnee din străinătate. Fireşte că Lendl n-a fost de acord cu pedeapsa, aşa că nu s-a mai întors. Numele său a fost interzis în mass-media, iar sancţiunea s-a extins asupra tenisului în general.

Ziarele n-au mai publicat nici un rând despre turneele internaţionale, fie ele din circuitul masculin sau din cel feminin. Tenisul a dispărut cu desăvâşire din presa cehoslovacă cenzurată. În 1987, Ivan a solicitat un permis de rezidenţă permanentă în Statele Unite şi a încercat să obţină cetă­ţenia americană cât mai curând posibil pentru a reprezenta SUA la JO de la Seul din 1988. Autorităţile cehoslovace au refuzat însă să tri­mită documentele necesare, aşa că Lendl a devenit cetăţean american abia în iulie 1992.

Deşi reprezenta Cehoslovacia, Ivan Lendl nu-şi mai văzuse ţara natală de mai bine de şase ani ● www.sporting-heroes.com

×
Subiecte în articol: special lendl