x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Dijmuitori ai avutului obştesc

Dijmuitori ai avutului obştesc

15 Mai 2009   •   00:00

Cooperatorii din Satu Nou (Consi­liul unic agroindustrial Mircea Vodă) şi-au pus nădejdi mari în prima coasă de lucernă. Cultura bine îngrijită din timp, ca şi acum, în aceste zile, pro­mite o producţie bună. Dar, iată, în ciuda acestor eforturi, o parte din prima recoltă, ce urmează să fie strân­să nu peste mult timp, nu va mai ajun­ge în ferma zootehnică...



Cu foarfeci de tuns gard viu, cu seceri şi coase în miniatură ori cu cuţite lungi, câţiva indivizi lipsiţi de scrupule şi de elementar simţ civic intră uneori în lanurile de lucernă ale unităţilor agricole, ca în propria gră­dină. Echipaţi cu genţi, sacoşe şi chiar cu saci (cum am văzut ieri, din trenul cursă de persoane 8.341, în sola cu lucernă a Staţiunii de cer­cetări pentru creşterea ovinelor şi capri­nelor Palas), aceşti oameni confundă voit avutul obştesc cu proprietatea personală, distrugând o parte din viitoarea recoltă.

În aceeaşi zi, Dumitru Paraschiv, un tânăr la 27 de ani, a fost surprins în flagrant pe sola cultivată cu lu­cernă, în marginea localităţii Satu Nou. "Am venit să-mi văd părinţii - zice. Aici, în Satu Nou m-am născut şi am crescut... Pe la ora 10 am plecat spre Medgidia, unde locuiesc şi lucrez. Sunt lăcătuş mecanic la Întreprinderea mecanică de utilaje Medgidia, secţia 53, atelierul montaj-prese... Am coborât de pe bicicletă şi am intrat în lucernieră. N-am apucat să strâng decât câteva kilograme..."

O cantitate mică, neglijabilă, veţi spune. Dar nu-i aşa. Peste două săptă­mâni, de pe aceeaşi suprafaţă de câţiva metri pătraţi, acum dezgolită, se obţinea o cantitate de masă verde mai mare de 5-6 ori. Dumitru Paras­chiv nu a gândit însă la fel. Nici alţii ca el nu vor să gân­dească. "Îmi pare rău... Regret mult ceea ce am făcut...". Cu­vintele de căinţă tardivă, abia si­labisite de tânărul Dumitru Paraschiv, sunt ascultate şi de maistrul Ion Stoian, şeful schimbului de lucru în care D.P. trebuia sa fie de mult prezent la lucru, şi de ing. Dumitru Miriţoiu, directorul Întreprinderii mecanice de utilaje Medgidia.

La locul de muncă - spune mais­trul Ion Stoian - băiatul acesta părea un muncitor harnic, liniştit şi gospodar. Nu credeam că poate să facă o asemenea faptă". "Tot astfel îl cunosc şi locuitorii din Satu Nou, unde părinţii săi, Aneta şi Gheorghe Paraschiv - remarca tovarăşul Da­niel Aldea, primarul comunei Mir­cea Vodă - oa­meni în puterea vârstei, respectaţi şi stimaţi în în­treaga obşte, încă mai merg la munca câmpului, în ferma vegetală nr. 1..."

Când a aflat de cele întâmplate, cu lacrimi în ochi, tatăl său abia mai pu­tea spune: "Nici nu-mi vine să cred!".

Recunoscându-şi vina de netă­găduit, Dumitru Paraschiv a semnat, la sediul Cooperativei agricole de producţie Satu Nou, contractul-angajament nr. 90, prin care se obligă să întreţină, în mod exemplar, de la semănat şi până la strân­gerea recoltei, în acord global, anul acesta, culturile pe un hectar cu soia şi de pe un hectar cu porumb.

Aseară, ora 18, în pauza de masă, oamenii muncii din atelierul montaj-prese, de la Întreprinderea me­canică de utilaje Medgidia, au dez­bătut cazul tânărului Dumitru Pa­raschiv, expri­mân­du-şi deschis to­talul dezacord faţă de atitudinea sa, ce a pătat prestigiul întregului colectiv de muncă.
Gh. Constantinescu - Dobrogea nouă, jud. Constanţa, nr. 12.608 din 1989


"Zona în care locuiesc şi-a schimbat în ultimii ani complet înfă­ţişarea de­venind un cartier modern în toată puterea cuvântului; arhitectonica noilor blocuri încântă pri­virea, dă to­nicul sentiment al mân­driei că şi acest perimetru este ra­cordat marilor pre­faceri urbanistice ale Capitalei - ne scria Gică Gheorghe din Str. Baltagului nr. 15. Îmi îngădui însă - adăuga ci­titorul nostru - să propun edililor de­fi­nitivarea unor lucrări de drumuri, care să permită accesul mijloacelor auto din Str. Sebastian spre Str. Bal­ta­gu­lui". Propunerea a fost receptată prompt de IACEDB, care a şi în­ceput execuţia unei căi de acces între blo­curile 68 şi 69 spre Str. Baltagului.


"Întreprinderea «Ascensorul» şi-a extins gama prestaţiilor de servicii. Cum rămâne însă cu activitatea de bază, întreţinerea şi re­pararea lifturilor? În blocul nostru - relata Şte­fan Curcă (Str. Avrig nr. 9-19) - liftul a necesitat în ultimii ani zeci de intervenţii, implicit lungi perioade de «an­tre­namente» ale locatarilor în mate­rie de ascensiuni pe scări. Oare putem să ne de­clarăm mulţumiţi în legătură cu modul în care s-au efectuat repa­raţiile câtă vreme se impun alte şi alte intervenţii?" În perioada no­iem­brie 1988-ianuarie 1989 din cauza uzurii unor piese, au fost necesare frec­vente lucrări de re­mediere pe perioade care n-au depă­şit însă 9 zile de staţionare. Luna aceas­ta se va executa revizia generală a ascensorului. Nu pot fi trecute cu ve­derea nici unele reparaţii necores­pun­zătoare care au necesitat remedieri ulterioare. Cei care nu şi-au înde­plinit sarcinile de serviciu au fost sancţionaţi disciplinar, conchide răspunsul.
Eugen Eftimiu - Informaţia Bucureştiului, nr.11.006 din 1989

×
Subiecte în articol: special