x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A venit toamna!

A venit toamna!

de Roxana Roseti    |    23 Sep 2005   •   00:00
A venit toamna!

Astazi, la ora 1:23, toamna a intrat oficial in Romania. Este vorba despre toamna astronomica. Zile mai scurte, nopti mai lungi, dar si obiceiuri ale romanilor, vin de pe Valea Calugareasca si un Nicu Alifantis pentru care toamna inseamna bucuria de a privi in urma.

Strugure in loc de inima


Azi, la ora 1:23, pe cand somnul ne pazea visele cu strasnicie, a intrat toamna in vietile noastre, cu pasi obraznici de doamna-domnisoara.

O sa spuneti: "Da mai lasati-ne in pace cu toamna, nu vedeti ce nenorociri a adus: inundatii, oameni pe drumuri, fara un adapost deasupra capului?". Aveti dreptate. Dar nu uitati de cealalta fata a anotimpului, cea placuta, pe care am "imortalizat-o" pentru dumneavoastra.

BILANT. Cititi despre ce aduce in vietile noastre echinoctiul de toamna, in afara de zilele mai scurte si noptile mai lungi, despre traditiile "de sezon" ale romanilor, dar si despre obiceiurile lor pagane. Mergeti pe drumul parcurs de vin, de la butuc la pahar, pe Valea Calugareasca si insotiti cu ochii mintii oile ce se intorc de la munte pentru iernat. Aflati ca pentru Nicu Alifantis, cel care canta atat de frumos "A venit, a venit toamna!", tocmai toamna nu este anotimpul sau preferat! Dar recunoaste: "Pentru mine toamna este un soi de bilant al anului care a trecut, fac proiectele pentru anul urmator. Toamna are o anume luminozitate, liniste si bucurie de a privi in urma". Reamintiti-va ca luna septembrie este numita de romani Rapciune, cu inteles de racire a timpului, ca in zicala "In luna Rapciuni / Cad copiii pe taciuni!", adica se strang in jurul focului, si Vinitel sau Vinimeriu, timpul culesului vitei-de-vie si stoarcerii strugurilor pentru vin.

STIATI? De exemplu, stiati ca la echinoctiul de toamna, Soarele trece prin punctul de intersectie a doua axe importante pe sfera cereasca: eliptica (proiectia pe cer a orbitei Pamantului) si ecuatorul ceresc (proiectia pe cer a ecuatorului Pamantului). In emisfera nordica, echinoctiul de toamna, unul dintre cele doua momente din an cand ziua este egala cu noaptea, are loc atunci cand longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 de grade. Muzeograf la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" si astronom amator, Adrian Sonka ne spune ca: "Tot la echinoctiu (de toamna sau primavara), Soarele rasare exact in punctul cardinal est si apune in vest. La Polul Nord incepe noaptea care tine 6 luni, in ziua echinoctiului avand ultimul apus de Soare".

De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (anul 1582), echinoctiul a cazut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie. Va fi la 21 septembrie abia in 2092 si aceasta se va intampla pentru prima data de la crearea calendarului gregorian.

Nu va intristati, caci toamna nu este un anotimp trist. Mi-as fi dorit sa fiu ca ea. Sa-mi scutur pletele aramii pe campuri, sa-mi flutur fustele rosii botite de mustul strugurilor peste copaci, sa-mi bag mainile tulpinoase in borcanele cu dulceata ale gospodinelor. Sa-mi musc buzele bantuite de pofta muraturilor. Sa cochetez cu uraciosul vant, ametita de pocalul cu vin. Sa merg cu picioarele goale prin baltile inversunatelor ploi. Sa tropai pe la nuntile din sate cu trupul desfrunzit. Sa dorm in scorbura umeda, stiind ca de racit vor raci doar oamenii cu ai caror nervi de... toamna ma joc.

E un anotimp complicat. Iti trebuie pregatire sufleteasca pentru el, vorba poetului: "Acopera-mi inima cu ceva". Altfel, dorinte neintelese dau navala in lumea noastra, oricum plina de griji.

In paginile ce urmeaza nu veti gasi o pledoarie pentru toamna, ci un cadou pentru suflet. Sa fii toamna este un exercitiu al destinului. Nu-i asa usor sa ai boaba strugurelui in loc de inima... EMOTIE DE TOAMNA

"A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. Ma tem ca n-am sa te mai vad, uneori, ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori, ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain, si el o sa se-nchida cu o frunza de pelin. Si-atunci ma apropii de pietre si tac, iau cuvintele si le-nec in mare. Suier luna si o rasar si o prefac intr-o dragoste mare" - Nichita Stanescu

1:23 - ECHINOCTIUL
Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI
Din graficul alaturat se poate observa modul de iluminare al planetei noastre de catre razele Soarelui, in momentul echinoctiului de toamna. "Datorita faptului ca razele Soarelui cad sub acelasi unghi pe intreaga suprafata a globului pamantesc, avem o impartire egala a zilei: 12 ore zi, 12 ore noapte", explica muzeograful de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" Adrian Sonka. (Mihai Stirbu)
×
Subiecte în articol: special