x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Am facut inchisoare pentru a-mi lua copilul"

"Am facut inchisoare pentru a-mi lua copilul"

09 Feb 2004   •   00:00
"Am facut inchisoare pentru a-mi lua copilul"

Va prezentam cutremuratoarea poveste a interpretei Lucky Marinescu, care a facut inchisoare pentru simplul motiv ca a vrut sa-si duca fiul in Franta.

In anii ‘60, Lucky Marinescu era una dintre cele mai cunoscute cantarete din Romania, alaturi de Doina Badea.

In 1968, Lucky Marinescu a plecat din tara intr-un turneu, impreuna cu comicul Mircea Crisan si colectivul Teatrului "Constantin Tanase".
La invitatia directorului celebrei Sali Olympia din Paris, Bruno Cocatrix, Lucky Marinescu a sustinut un recital fulminant cu un repertoriu format din piese ca "Ploaia si noi" sau "Tarancuta". Ceea ce i-a extaziat pe francezi a fost interpretarea melodiei "Sanie cu zurgalai", compusa de Ricky Stein, preluata si de Edith Piaf.
In acea perioada, interpreta era casatorita cu Nicolae Goliceanu, consilier de la Camera de Comert Exterior. "Era un om deosebit de sever si intentionam sa divortez, insa imi era foarte frica de repercusiuni. Din cauza tratamentului dur la care ma supunea, am decis sa nu mai revin in tara si sa raman in Franta. Mi-am lasat in tara sotul si baiatul, Laurentiu, in varsta de 4 ani", isi aminteste artista. A fost o grea incercare pentru Lucky, care suferea cumplit de dorul copilului.

Recuperarea copilului: scenariu de film politist
Femeie de o frumusete rar intalnita, Lucky Marinescu a fost curtata de un angajat al concernului Rockfeller, care i-a propus sa se marite cu el. L-a refuzat, dar a beneficiat de avantajele lui financiare. Intamplarea a facut ca la spalatoria unde-si ducea hainele la curatat sa intalneasca o familie de francezi. Culmea, femeia semana leit cu Lucky, iar baietelul acesteia cu Laurentiu, baiatul cantaretei. Imediat, in mintea indureratei mame s-a nascut un scenariu demn de un film politist. Mai exact, a cumpa rat spalatoria pentru respectivul cuplu, apoi le-a oferit si o suma importanta de bani, cerandu-i francezului sa o insoteasca in tara, iar ea sa treaca drept sotia acestuia, pentru a-si rapi copilul. Planul era bine pus la punct: dupa ce-si va fi luat baietelul, in Iugoslavia urma sa o astepte un avion particular care sa o duca inapoi la Paris. Lucky Marinescu si "sotul inchiriat" n-au inta mpinat greutati la vama si totul parea ca se va termina cu bine. Cei doi au ajuns in Bucuresti, la bordul unui Citr.en. Tinta lor era gradinita de pe Calea Dorobanti, unde se afla fiul artistei. Masina a fost parcata la un colt de strada, tocmai pentru ca numarul de inmatriculare sa nu atraga atentia angajatilor gradinitei.

Arestarea si inchisoarea
Totul ar fi decurs conform planului, daca pe Lucky Marinescu nu ar fi tradat-o emotia reintalnirii cu fiul ei. De bucurie, cand a iesit pe poarta, a facut semn soferului sa traga masina in fata intrarii. Acest gest, profund uman, avea sa o coste scump. Directoarea gradinitei, care devenise intre timp amanta sotului cantaretei, l-a anuntat imediat pe acesta ca ii este rapit fiul. La scurt timp, masina a fost data in urmarire generala, Lucky fiind prinsa la Vama Giurgiu. Incoltita de militieni, artista si-a declinat identitatea, fiind arestata, impreuna cu insotitorul ei francez. A fost inchisa timp de o luna si jumatate in inchisoarea Malmaison, situata pe Calea Plevnei, la intersectia cu Stefan Furtuna, unde erau incarcerati detinutii politici. Furia, neputinta si nedreptatea au determinat-o sa faca greva foamei o saptamana intreaga. In fiecare zi era supusa unui interogatoriu ce se intindea pe mai multe ore. Securistii vroiau sa afle ce relatii isi facuse in Franta. La toate aceste intrebari, Lucky Marinescu nu avea decat un singur raspuns: "Nu am nici o legatura cu oamenii importanti, iar daca m-am intors in tara am facut-o doar pentru a-mi lua copilul". Regimul la care era supusa artista a fost unul inuman: dormea pe un pat de piatra, iar in loc de patura se invelea cu un halat. Cat timp a facut greva foamei, din gamela hranea un sobolan, despre care spune ca era cel mai bun prieten al ei. Bucatarul inchisorii a aflat ca are o clienta de lux si, pe ascuns, ii gatea acasa fripturi si cartofi prajiti. Impresionat de drama artistei, comandantul temnitei, generalul Filip, ii alina suferinta oferindu-i reviste.

Eliberarea si divortul
Incarcerarea interpretei a avut un ecou fantastic in Occident, la postul de radio Europa Libera comentandu-se pe larg acest incident. Situatia ei a ajuns si la urechile lui Nicolae Ceausescu, care a dispus imediat o ancheta. Cand a aflat ca Lucky Marinescu nu a facut nimic care sa vina in contradict ie cu rigorile regimului, Ceausescu a ordonat sa fie eliberata pe 25 aprilie 1969. A fost impresionat de gestul disperat al mamei.
Imediat dupa ce a fost eliberata, Lucky a divortat de Nicolae Goliceanu, fiind reprezentata la proces de avocata Paula Iacob.
A obtinut custodia copilului si s-a angajat la Hotel Nord, unde patru luni de zile a cantat alaturi de pianistul Guido Manusardi. Scapata din chingile chinuitoarei casnicii, Lucky Marinescu a privit cu alti ochi Romania. "Am facut inchisoare pentru a-mi lua copilul cu mine, in Franta. Dar, o data ce am reusit sa divortez, m-am hotarat sa raman in tara."
Artista se numara printre putinii cantareti privilegiati care au fost lasati sa plece in turnee in strainatate.
In Statele Unite l-a cunoscut pe cel de-al treilea sot, Constantin Barbu, colonel in armata americana, care a incetat din viata anul trecut, la varsta de 70 de ani. In prezent, Lucky Marinescu conduce "Clubul Pensionarilor fara varsta", care are sediul in incinta restaurantului InterMacedonia. Se pregateste sa lanseze un album cu 23 de piese, intitulat "Editie speciala ", insa nu a gasit inca un sponsor.

C.V.
A debutat la 17 ani. S-a nascut in localitatea Kahul din Basarabia. A copilarit la Cluj, unde a terminat Conservatorul "Gheorghe Dima", sectia canto. In 1959 a fost angajata la Teatrul "Constantin Tanase", unde a debutat in "Calatorie pe note", dirijat de Sergiu Malagamba. In spectacolul "N-aveti un bilet in plus?" a cantat impreuna cu Ion Dichiseanu si Tanti Cocea si a fost acompaniata la pian de Jonny Raducanu. A participat de 14 ori la "Stelele muzicii usoare" din URSS. S-a casatorit prima oara in 1959, cu compozitorul Petre Mihaescu. A divortat dupa un an, deoarece sotul i-a impus sa faca un copil. S-a recasatorit cu Nicolae Goliceanu, pentru ca in final sa-si gaseasca linistea cu Constantin Barbu, colonel in armata americana. Din dragoste pentru Lucky, acesta a demisionat si s-a stabilit in Romania. (HORATIU TUDOR, DANA ANDRONIE)

CONTINUARE: Mihaela Mihai: "Am fost alungata din tara"

×
Subiecte în articol: special tara marinescu lucky lucky marinescu