x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ancheta - Suveica Necolaiciuc suge bugetul CFR

Ancheta - Suveica Necolaiciuc suge bugetul CFR

de Diana Rucinschi    |    28 Iun 2006   •   00:00
Ancheta - Suveica Necolaiciuc suge bugetul CFR

Spectaculoasele "inginerii" financiare al caror artizan a fost directorul CFR SA, Mihai Necolaiciuc, au primit girul succesorului sau, Vasile Tulbure. Ba chiar in timp ce scandalul Necolaiciuc era in toi, bugetul CFR-ului era "tinta" unor noi afaceri "gaunoase".

Un sac de adeziv cu 6,8 milioane de lei, o cutie de vopsea cu 7,3 milioane, o broasca de yala cumparata cu 6,8 milioane lei vechi. Acestea au fost doar cateva dintre extravagantele achizitii facute din bugetul CN CFR-ului intre 2003-2004 pentru amenajarea bazei sportive Rapid, care fac in prezent obiectul unui nou dosar penal deschis de Directia de Investigare a Fraudelor a IGP pentru fosta conducere a CFR-ului SA, in frunte cu directorii din acea perioada, Mihai Necolaiciuc si Vasile Tulbure.

RETEAUA "CAPUSELOR". Firmele furnizoare au fost alese pe spranceana. Trei dintre ele, SC Valahorum SA, SC Continental Invest SRL, SC Star Construct’91 SRL, apartin om de afaceri ialomitean Dumitru Bucsaru. Patron al echipei de fotbal Unirea Urziceni, Bucsaru a beneficiat de o multime de contracte grase cu institutia feroviara (printre care si amenajarea complexului Astoria), afaceri care au contribuit probabil in mod esential la intrarea sa in Top 300 "cei mai bogati oameni din Romania". Trafer SRL, o alta firma care s-a infruptat din bugetul CFR, este patronata de Dumitru Irimus, un fost lider sindical al depoului Dej.

METAMORFOZE CU IZ PENAL. Contractele cu firmele controlate de Dumitru Bucsaru aveau ca obiect livrarea de materiale de constructii si au fost semnate la 11 septembrie 2003. Achizitiile nu au fost aprobate de Consiliul de Administratie al CFR SA si nu erau prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei.

Chiar in ziua semnarii contractului au fost facute si procesele verbale de receptie care au consemnat pastrarea produselor in custodie la furnizor, in ciuda faptului ca cele trei contracte (nr. 169, nr. 170 si nr. 171) in valoare totala de 3,47 milioane euro, prevedeau efectuarea receptiei la beneficiar "de catre reprezentantii acestuia".

La 21 octombrie Mihai Necolaiciuc a fost demis de la sefia CFR-ului si numit revizor la Regionala Bucuresti, iar in locul sau a fost numit Vasile Tulbure, fost director general al CFR Marfa. In legatura cu noul director existau o serie de suspiciuni ca ar fi facut un lobby puternic pentru ca Via Terra Spedition, firma al carui director comercial era nepoata sa Anca Tulbure sa castige mai multe licitatii organizate de CFR Marfa. Dupa ce a preluat functia lui Necolaiciuc, Tulbure a "tulburat" si mai mult apele murdare ale CFR SA. La 3 august 2004, directorul a emis dispozitia nr. 48 prin care a numit comisia de receptie a obiectivului de investitii Sala Club Rapid, comisie care a constatat executia corespunzatoare a... lucrarilor din contractele 169, 170, 171.

AFACERILE LUI TULBURE. La 6 ianuarie 2004 au fost semnate cinci contracte cu o firma din Iasi, Omega Is Comunications, parte a grupului Omega Tehnoton Group, infiintat in 2000. Afacerea este detinuta de presedintele consiliului de administratie al Politehnicii Iasi, Maricel Popa, un alt miliardar din Top 300 cu o avere evaluata la 23-25 milioane de dolari. Erau achizitionate diverse echipamente pentru amenajarea bazei sportive Rapid: sisteme de filtrare a aerului, etc. Cu exceptia contractului 6/06.01.2005, celelalte depaseau plafonul de 40.000 de euro fixat de lege pentru organizarea unei licitatii. Achizitiile s-au facut insa prin incredintare directa. In acelasi an, fara nici un document patru dintre cele opt monitoare cu plasma au fost returnate furnizorului. Abia in 2005 Omega Is Comunications a motivat disparitia monitoarelor prin faptul ca acestea s-ar fi stricat ca urmare a socurilor mecanice la care au fost supuse. Maricel Popa mai facuse o afacere fructuoasa, de 1,5 milioane euro cu CFR-ul. In 2001, Tehnoton Iasi a vandut CFR-ului scaune de plastic cu 6,3 milioane de lei vechi.

Reporterii Jurnalului National au incercat in zadar sa ia legatura cu Dumitru Bucsaru, Vasile Tulbure si Maricel Popa.

6,5 milioane de euro au fost bagati intre 2003-2004 in amenajarea bazei sportive Rapid

CONTROLUL CURTII DE CONTURI
CREIERUL?! Greu de crezut ca Mihai Necolaiciuc ar fi putut da "tunurile" de unul singur
Situatia de la baza sportiva Rapid este in continuare extrem de incalcita. Fostul ministru Gheorghe Dobre a dispus o serie de masuri: evidentierea prejudiciului si a persoanelor vinovate si reconstituirea documentelor justificative din arhiva CN CFR-ului (lipsesc o serie de contracte, facturi, procese verbale etc). Masuri care nu s-au concretizat pana in prezent. Traian Preoteasa, actualul director al CN CFR SA a dat vina pentru neindeplinirea lor pe un control al curtii de conturi inca in derulare. Preoteasa a recunoscut ca verificarile Curtii de Conturi dureaza de ceva timp dar sustine ca saptamana acesta se vor finaliza: "Sase-sapte luni tot le are acest control. Se fac prelungiri. Probabil ca saptamana viitoare se vor incheia si probabil ca luni sau marti ne dau si noua procesul verbal, sa il studiem, sa facem obiectiile necesare. Am inteles ca si la Curtea de Conturi este un proces de reorganizare si vor sa finalizeze controlul inaintea procesului de reorganizare."
×
Subiecte în articol: special milioane tulbure necolaiciuc