x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Clasatoarea-șefă” a lui Dan Barna de la DNA Alba, scoasă la pensie de Klaus Iohannis

“Clasatoarea-șefă” a lui Dan Barna de la DNA Alba, scoasă la pensie de Klaus Iohannis

de Ion Alexandru    |    09 Dec 2019   •   10:36
“Clasatoarea-șefă” a lui Dan Barna de la DNA Alba, scoasă la pensie de Klaus Iohannis

La nici două săptămâni de la consumarea alegerilor prezidențiale, președintele reales al României, Klaus Iohannis, a scos-o la pensie pe procuroarea care a închis, cu clasare, dosarul în care este implicat liderul USR, Dan Barna. Este vorba despre șefa DNA Alba, Danusia Boicean, cea care a confirmat ordonanța subalternei sale Mihaela Beschiu, prin care plângerea unei persoane cu dizabilități faţă de modul în care s-a derulat un proiect cu fonduri europene a fost clasată, după patru ani de la începerea cercetărilor. Culmea este că petentul a aflat că această plângere a fost clasată abia după ce DNA, structura Centrală, a constatat că această clasare a fost făcută în mod nelegal. Dacă procuroarea-șefă Boicean a ieșit la pensie chiar de Moș Nicolae, Mihaela Beschiu s-a răzgândit și și-a retras cererea de încetare a activității la DNA.

 

Șefa unității teritoriale a DNA Alba Iulia, cea care a confirmat, în luna martie a acestui an, clasare nelegală a dosarului privind afacerile cu fonduri europene în care a fost implicată compania lui Dan Barna, a primit un cadou important, chiar de Moș Nicolae, de la președintele României, Klaus Iohannis. Pe 6 decembrie, șeful statului a emis Decretul cu numărul 1.041/2019, al cărui articol unic decretează că “doamna Aurelia Danusia Boicean, procuror-șef al Serviciului Teritorial Alba Iulia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, se eliberează din funcție ca urmare a pensionării”.

În preambulul decretului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, se arată că decizia se întemeiază pe Hotărârea Secției pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nr. 922/2019.

Dosar vechi, disjuns, închis pe etape

Reamintim faptul că, în urma dezvăluirilor făcute, în cursul lunii septembrie, de către site-ul Rise Project, legate de afacerile cu fonduri europene derulate în cadrul mai multor proiecte efectuate de compania de consultață SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, din structura acționariatului căruia făcea parte și actualul lider al Uniunii Salvați România, Dan Barna, cu Consiliul Județean Alba, s-au sesizat atât DLAF, cât și DNA, care a început urmărirea penală in rem. Însă unele din faptele reținute au mai fost investigate de DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia, atât în 2014, cât și în 2015, când, pe anumite aspecte, s-a dat o clasare, după care o disjungere, disjungere care, de asemenea, a fost clasată în primăvara acestui an, chiar înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.  

Dosarul plecase la plângerea unei persoane cu dizabilități, Zsolt Oszvath, implicată în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Județean prin compania lui Dan Barna, iar clasarea a fost dezvăluită, în exclusivitate, de jurnalista Sorina Matei pe contul său de socializare. Aceasta a scris că șefa SNA Alba, “prietena Laurei Codruța Kovesi de la DIICOT Sibiu, cu rezultate catastrofale la DNA Alba, Danusia Boicean, a comunicat denunăţorului Zsolt Oszvath, în dosarele proiectelor lui Barna, copia ultimei ordonanțe de clasare a DNA - pe care DNA nu a dorit să o transmită -, prin care Dausia Bocean și procurorul de caz Mihaela Beschiu (cea cu familia în afaceri, nepoata lui Narța, șeful Parchetului Curții de Apel Alba / Augustin Lazăr) au închis dosarul pe 18 martie 2019”.

Jurnalista mai adaugă că “ordonanța de clasare arată că soluția de închidere a dosarului a fost dată pe <>, deși chiar aceleași procuroare (Danusia Boicean și Mihaela Beschiu) susțineau, în precedenta ordonanță de clasare, din 2 aprilie 2018, disjungerea și formarea acestui dosar, că extind urmărirea penală în acest caz pentru că, din probatoriul testimonial administrat și din înscrisuri, rezultă că, în derularea proiectului, au fost folosite documete false/ inexacte, incomplete, iar administratorii firmelor ofertante necâștigătoare, audiați în calitate de martori la DNA Alba, chiar au negat participarea la procedura de achiziție organizată”.

 

DNA: Clasare nelegală

În 28 octormbrie 2019, DNA Alba, prin intermediul aceleiași șefe Danusia Boucean, a întocmit o altă adresă pe care a expediat-o părții vătămate Zsolt Oszvath, prin care îi aduce acestuia la cunoștință că, la nivel central, procurorul-şef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Mădălia Scarlat, i-a infirmat în întregime soluția de clasare din dosarele proiectelor derulate de compania lui Dan Barna, a desființat ordonanța în totalitate și a dispus redeschiderea urmăririi penale, prin reluarea urmăririi penale în dosar. Se menționează aici că soluţia de clasare, dispusă de procuroarea de caz Mihaela Beschiu și confirmată de procuroarea ierarhic superioară Danusia Boicean, de la DNA Serviciul Teritorial Alba, este nelegală.

Iar asta nu este tot. Zsolt Osvath formulase plângere împotriva ordonanței de clasare, însă aceasta a rămas fără obiect, deoarece nu doar că această clasare a fost infirmată, dar întregul dosar a fost preluat la DNA Structura Centrală, unde, sub numărul 38/P/2018, a fost distribuit spre soluționare Secției I, de combatere a infracțiunilor de corupție”.

 

S-a cerut la pensie cu începere între tururile Prezidențialelor

Interesant este că, la scurt timp după ce DNA Alba a făcut această comunicare către Zsolt Osvath, pe data de 1 noiembrie 2019, chiar înainte ca Guvernul Orban să se instaleze la Palatul Victoria și înainte cu zece zile de turul întâi al alegerilor prezidențiale, la care Dan Barna a candidat din partea USR, procurorul-șef al DNA Alba, Aurelia Danusia Boicean, a formulat către Secția pentru Procurori a Consiliului Sperior al Magistraturii o cerere de eliberare din funcție, la care a atașat Decizia nr. 217645 din aceeași zi, eliberată de Casa Teritorială de Pensii Sibiu, privind acordarea pensiei de serviciu, prin care i-a fost stabilit dreptul la pensie de serviciu începând cu data de 1 noiembrie 2019. Chiar și așa, cererea de eliberare din funcția de procuror a fost formulată ca fiind aplicabilă începând cu data de 15 noiembrie.

Din cuprinsul Hotărârii nr. 922/2019 a CSM - Secția pentru Procurori, la care face referire și Klaus Iohannis în Decretul nr. 1.041, din 6 decembrie 2019, aflăm că Aurelia Danusia Boicean a solicitat ieșirea la pensie în baza articolului 82 alineat 2 din Legea nr. 304/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevede că judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, personalul de specialitate juridică, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și beneficiază de pensia de serviciu, echivalentă cu 80 la sută din ultima indemnizație lunară, dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile respective. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care solicitantul a exercitat profesia de avocat, de personal de specialitate în fostele arbitraje de stat, de consilier juridic sau de jurisconsult.

Astfe că, la data de 14 noiembrie, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, Secția pentru Procurori de la CSM a avizat ieșirea la pensie a procuroarei care l-a scăpat, inițial, pe Barna de dosarul penal.

 

Procuroarea de caz nu a mai vrut să plece de la DNA, după ce s-a redeschis dosarul

În timp ce Aurelia Danusia Boicean a reușit să iasă la pensie chiar în timp ce DNA - Structura Centrală investighează fapte clasate nelegal de unitatea de Parchet pe care a condus-o, procurorul de caz care a investigat, practic, dosarul privind speța în care este implicată compania lui Dan Barna, Mihaela Beschiu, rămâne, în continuare, procuror la DNA Alba, în urma unui demers ce puțin ciudat.

Înainte ca Rise Project să facă publică ancheta care îl privește pe liderul USR, Mihaela Beschiu s-a adresat, la rândul ei, Secției pentru Procurori de la CSM cu o cerere de încetare a activității sale în cadrul structurii specializate de Parchet și revenirea ei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, începând cu data de 15 noiembrie 2019.

Însă după ce scandalul a izbucnit, iar DLAF a anunţat că face propriile verificări și, mai ales, după ce DNA Alba a primit răspunsul de la DNA Structura Centrală prin care s-a infirmat în tot ordonanța de clasare, Mihaela Beschiu s-a răzgândit. La data de 16 octombrie, procuroarea a înaintat Secției pentru Procurori de la CSM o cerere prin care aceasta invederează că își retrage solicitarea inițială de încetare a activității în cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA. Iar poziția Secției pentru Procurori de la CSM, adoptată cu unanimitatea membrilor prezenți, la data de 17 octombrie 2019, a fost aceea că “având în vedere această manifestare de voință, pe baza căreia cel care formulează o cerere poate să și renunțe la aceasta, dar și principiul simetriei”, a luat act de cererea de renunțare. Și, ca atare, a comunicat Direcției de Resurse Umane și Organizare faptul că Mihaela Beschiu rămâne, în continuare, procuror la DNA Alba.

Mutare interesantă, post-alegeri. Iohannis i-a trimis lui Dan Barna anchetatoarea acasă. Este vorba despre anchetatoarea care i-a închis dosarul

 

Clasarea pe care DNA Alba a emis-o, în această primăvară, a fost infirmată în întregime de Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție

×