Apa pe care o parte dintre locuitorii de pe Şoseaua Erou Iancu Nicolae din Pipera o folosesc este contaminată cu tricloretilenă, o substanţă provenită de la SC Băneasa SA, fosta Întreprindere de Piese Radio şi Semiconductori Băneasa. Probele de apă au fost analizate în ultimii doi ani din puţuri de adâncime mică şi medie atât în laboratoare private, cât şi în cele ale Apelor Române şi de fiecare dată s-a găsit tricloretilenă. Această substanţă este un lichid limpede, neinflamabil, are un miros dulceag şi activează celulele cancerigene şi deteriorează ADN-ul.
Apa miroase
În septembrie 2012, unul dintre locuitori şi-a dat seama că apa miroase şi a dus o mostră la analize la Apele Române, după care a făcut şi o reclamaţie către Garda de Mediu. S-a constatat că nivelul de tricloretilenă depăşea de peste 3.000 de ori nivelul admis. Trei luni mai târziu, acest nivel a crescut până la 22.000, ceea ce i-a făcut pe oamenii din zonă să creadă că la IPRS Băneasa continuă să fie deversate substanţe periculoase. Oficialii Gărzii de Mediu au decis că problema trebuie rezolvată de Apele Române întrucât nu este o chestiune ce ţine de poluare deoarece tricloretilena nu este solubilă în apă şi nu poate afecta pânza freatică. Sesizarea a ajuns şi la Direcţia de Sănătate Publică DSP Ilfov care a trimis reclamantului un răspuns de-a dreptul halucinant: “Vă comunicăm că puteţi apela la un consult de specialitate contra cost la DSP Ilfov sau vă puteţi adresa unei societăţi care are în obiectul de activitate soluţii de potabilizare a apei”. În acea zonă nu există apă curentă, alimentarea făcându-se din puţuri forate de cei mai mulţi dintre locuitori până la o adâncime de 35 de metri. Totuşi, DSP Ilfov a recomandat oamenilor din zonă, unde există şi o şcoală, să nu folosească apa nici măcar pentru a se spăla. În mai 2013, Poliţia locală Voluntari, pentru că Pipera ţine de oraşul Voluntari, a început să bată din poartă-n poartă şi să pună oamenii să semneze că au luat la cunoştinţă faptul că apa poate fi poluată şi nu ar trebui să o mai folosească. Primăria Voluntari a explicat că extinderea reţelei de apă potabilă în zonă a fost finalizată din septembrie 2013 şi că cetăţenii se pot branşa la reţea, pentru că apa respectă parametrii admişi de normele în vigoare.
19 luni mai târziu
Irina Cioflan este inginer chimist şi locuieşte în Pipera. “Pe domeniul întreprinderii au rămas foarte multe recipiente ce conţineau substanţe chimice care erau folosite în procesul industrial, inclusiv tricloretilena. Cel mai probabil, datorită costurilor mari de neutralizare a acestor substanţe, dar şi dintr-o indiferenţă şi inconştienţă extraordinară, compuşii au fost aruncaţi în nişte gropi făcute în spatele fabricii. Aceste substanţe extrem de periculoase au pătruns în pânza freatică şi se regăsesc acum în cantităţi alarmante în apa pe care o folosim”, a precizat Cioflan. Inginerul chimist a explicat că până în aprilie 2014 nimeni nu a stabilit un perimetru exact pentru a se stabili nivelul poluării şi nu s-au făcut nici un fel de studii sau măsurători. Aruncarea acestor substanţe duce la contaminarea apelor de subteran, cele de mare adâncime, care curg în aval, astfel că există pericolul ca nu numai zona din Pipera să fie contaminată. Atât timp cât autorităţile nu ştiu exact până unde s-a întins poluarea, pericolul contaminării apelor rămâne. Băneasa SA, după ce a fost cumpărată în 2003 de Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, este în prezent deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS şi de o firmă din Craiova al cărei asociat majoritar este SIF Oltenia.
Citește pe Antena3.ro