La 23 martie, când a împlinit 39 de ani, pastorul Adrian Blaga posta pe profilul său de Facebook fotografia unui pumnal cu următorul text: “Războinicii nu sunt întotdeauna cei mai rapizi sau mai puternici oameni. Forţa şi viteza pot fi dezvoltate prin antrenament. Războinicii sunt aceaia care aleg să stea între duşman şi tot ceea ce acesta are mai drag şi mai sacru pe lume”. A fost o premoniţie sau doar un semn de tulburare? În ziua în care el şi fiul său au murit, cine era duşmanul? Şi ce reprezenta, pentru acesta, “tot ce are mai drag şi mai sacru pe lume”?
Într-o altă fotografie, în care fiul său apare cu o chitară în mână, Adrian Blaga comentează pe Facebook: “JICS - guitarist”. “What is JICS?”, îl întreabă cineva. Iar pastorul îi răspunde: “JesusIsComingSoon!!!”.
Incendiul
În conferinţa de presă pe care a susţinut-o ieri, procurorul de caz, Dumitru Miclea, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, a precizat că, în acest caz, există mai multe ipoteze de lucru. Toată mass-media a preluat varianta în care pastorul şi fiul său de 9 ani ar fi fost ucişi de mai mulţi indivizi, în scop de jaf, susţinându-se că bărbatul umbla la el cu sume mari de bani.
“Nu este exclusă nici ipoteza unei crime urmate de sinucidere”, a menţionat procurorul Miclea. Însă celor care au preferat să creadă în “execuţia de tip mafiot”, varianta li s-a părut înspăimântoătoare şi incredibilă.
Adrian Traian Blaga, pastor asistent al bisericii Calvary Chapel din Bistriţa şi fiul său, Timi (9 ani) au fost găsiţi decedaţi marţi seara, într-o autoutilitară abandonată pe raza satului Aciua din Satu Mare. Maşina avea partea din faţă incendiată, cadavrele celor doi nefiind afectate de foc.
Medicii legişti au stabilit că Adrian Blaga şi fiul său au decedat în cursul nopţii de 5 spre 6 august, adică luni spre marţi. La autopsie s-a mai stabilit că “bărbatul de 39 ani prezenta plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului cu secţionare de vase sanguine, iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingină pe tractul respirator, limba şi mucoasa esofagului, care s-au putut produce în timpul vieţii prin inhalare de fum”, se spune într-un buletin de presă al IJP Satu Mare. În cazul băieţelului de 9 ani, legiştii au constatat ca acesta prezenta “şoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului cu leziuni de vase sanguine, dar şi o fractură deschisă comunitivă cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur cu suprafaţa relativ mică de impact putând fi şi ea cauza tanatogeneratoare", arată IPJ Satu Mare.
În traducere, tatăl trăia atunci când autoutilitara a fost incendiată, el inhalând fumul produs. Gâtul lui a fost tăiat după, şi nu înaintea acestui eveniment. O variantă plauzibilă este că focul ar fi fost pus de agresor(i), pentru ştergerea eventualelor urme lăsate de acesta/aceştia în maşină. Însă localizarea incendiului doar în partea din faţă a autovehicului şi nu în zona cea mai importantă, locul în care se aflau cadavrele celor doi, potenţial purtătoare de urme, pune sub semnul întrebării această ipoteză. În plus, ordinea cronologică stabilită de legiştii (gâtului bărbatului a fost tăiat după producerea incendiului) n-are nicio explicaţie, în ipoteza în care pastorul ar fi fost ucis de altcineva. Incendiul nu mai putea avea un rol de intimidare a bărbatului, atâta timp cât singurul lui fiu tocmai murise sub ochii lui.
Leziunile
Trebuie să remarcăm că în comunicatul IPJ Satu Mare, ce sintetizează raportul preliminar al legiştilor, nu se face nicio referire la leziunile cu caracter defensiv de pe trupurile celor doi. Cu alte cuvinte, niciunul dintre ei nu s-a apărat. E greu de crezut că un bărbat de statura pastorului ar fi putut asista, fără să aibă vreo reacţie fizică, la uciderea fiului său. În cazul copilului, lipsa leziunile defensive indică faptul că acesta a fost atacat fie prin suprindere, fie de o persoană cunoscută.
Legiştii spun că băiatul de 9 ani ar fi putut muri şi din cauza unei fracturi deschise a craniului, care a fost produsă prin “loviri active repetate cu un corp dur, cu suprafaţa relativ mică de impact”. E posibil ca băiatul să-şi fi pierdut cunoştinţa de la prima lovitură, iar obiectul vulnerant să fi fost pumnul agresorului. Care a continuat să lovească, într-un acces necontrolat de furie.
Cealaltă agresiune, tăierea gâtului, o dovadă de exces de cruzime, mai ales în cazul unei victime de 9 ani, simbolizează sacrificarea, şi nu un mesaj trimis de vreo “grupare mafiotă”. Dacă aceste crime ar fi fost comise în scop de răzbunare, leziunile provocate de cuţit ar fi fost mult mai multe şi ar fi fost produse în zone vitale ale trupului (cap, torace).
Spre deosebire de copil, care fusese lovit la cap, tatăl nu avea decât o tăietură în zona gâtului. “O plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului cu secţionare de vase sanguine”. Leziunea n-a urmărit să-i producă victimei suferinţă, ci doar o moarte rapidă şi sigură.
Ipoteza că în acest caz avem de-a face cu o crimă urmată de sinucidere e doar una din variantele de lucru ale anchetatorilor. De acest dosar, încadrat la categoria “omor deosebit de grav”, se ocupă Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, cu sprijinul IGPR. Procurorul de caz a anunţat în conferinţa de presă că speră să-i prindă pe “autori” până la sfârşitul acestei săptămâni.