Aproape toate afacerile în care a fost implicat Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, au un numitor comun – folosirea unor oameni-paravan. Metoda pare să fi fost îmbrăţişată şi de fiul acestuia, Alin Cocoş, care şi-a interpus mama într-un business imobiliar care activează chiar în Centrul Vechi al Capitalei, pe strada Lipscani. Prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa, a preluat, anul trecut, de la fiul ei, o jumătate dintr-o companie care deţine un complex comercial. În urma acestui demers, a devenit cureaua de legătură între protagoniştii din trei dosare penale instrumentate de DNA şi trimise în judecată având ca obiect fraude de proporţii cu retrocedări.
Numele Olguţei Chiriac (fostă Cocoş) este implicat în ultimul dosar al Elenei Udrea privind creditul pe care aceasta l-a luat, ca fiind unul dintre cumpărătorii unui apartament construit într-un imobil din Floreasca pe terenul achiziţionat de la Gheorghe Stelian, zis „Stelu”. Totodată, fosta soţie a lui Cocoş apare şi în dosarul „Bica 2”. Nu în ultimul rând, afacerea din Centrul Vechi implică mai multe persoane fizice şi juridice care au legătură cu dosarul penal în care au fost trimişi în judecată Viorel şi Andrei Hrebenciuc cu acuzaţii de corupţie referitoare la restituirile de păduri ale familiei Sturdza.
Reţeaua imobiliară etapa juniori: Andrei Hrebenciuc-Alin Cocoş
În 20 ianuarie 2011, Alin Cocoş, fiul afaceristului Dorin Cocoş, a cumpărat jumătate dintr-un teren în suprafaţă de 918 metri pătraţi, în strada Lipscani nr. 30-34, sectorul 3. Vânzătorii au fost soţii Marian şi Liliana Anghel. Un an mai târziu, în 30 ianuarie 2012, cealaltă jumătate din acest teren a fost vândută de soţii Anghel către societatea Assets Management Leader SRL, deţinută, la vremea respectivă, de off-shore-ul cipriot Ariliaco Trading LTD Nicosia. Această căsuță poştală este, la rândul ei, deţinută de alte două off-shore-uri - Kklaw Nominees Limited şi Ndolan Limited -, companii care deţin părţile sociale ale unei alte căsuţe poştale - Majura Limited, toate cu sediul în Nicosia. Această ultimă companie este cea despre care procurorii DNA susţin că aparţine lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, folosită de acesta pentru a prelua cele 43.000 de hectare de pădure şpagă pentru tatăl său, în dosarul restituirilor ilegale pentru familia Paltin Sturdza.
Încurcate sunt căile afacerilor de casă
În 2012, off-shore-ul Ariliaco Trading LTD, împreună cu Alin Cocoş, înfiinţează societatea SC Lipscani 30-34 Centre SRL, firmă care are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară. În iunie 2012, Alin Cocoş şi SC Assets Management Leader SRL, în calitate de co-proprietari ai terenului din Centrul Vechi, încheie cu SC Lipscani 30-34 SRL un contract de cesiune de drepturi şi de constituire a unui drept de superficie asupra unei autorizaţii de construire, emisă în luna mai a aceluiaşi an de către Primăria Municipiului Bucureşti, în parter şi un etaj în strada Lipscani, la numerele 30-34, având ca obiect spaţii comerciale. baza căreia s-a aprobat construirea unui imobil având două subsoluri, parter si un etaj in strada Lipscani, la numerele 30-34, avand ca obiect spatii comerciale.
La momentul semnării contractului, SC Assets Management Leader SRL mai avea de achitat familiei Anghel, de la care a cumpărat partea sa de teren, suma de 480.000 de euro. Contractul de cesiune încheiat cu SC Lipscani 30-34 Centre SRL are o durată de 50 de ani, această din urmă societate urmând să achite 6.000 de euro lunar chirie. Pe acel loc s-a construit magazinul H&M.
Jumătate de milion de euro, împrumuturi în grupul de firme
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la data de 28 februarie 2015, acţionariatul SC Assets Management Leader SRL era deţinut de Maria Alexandra Grigorov, cu 99,1% din acţiuni, şi de SC Rent Assets SRL, reprezentată de soţul acesteia, Marian, cu 0,9% din acţiuni. În aceeaşi zi, SC Rent Assets SRL decide să cedeze părţile sociale, astfel încât Maria Alexandra Grigorov devine asociat unic şi, cu prilejul aceleiaşi şedinte, aceasta decide să majoreze capitalul social al societăţii cu suma de 549.863 de euro. Această sumă reprezintă o linie de credit contractată de SC Assets Management Leader SRL de la off-shore-ul Ariliaco Trading LTD, creanţă cesionată, în cele din urmă, către Maria Alexandra Grigorov, care a utilizat-o pentru majorarea capitalului social al firmei debitoare.
La doi ani de la preluarea terenului din Centrul Vechi, SC Lipscani 30-34 Centre SRL îşi modifică, la rândul ei, structura acţionariatului. Acţionarii Alin Cocoş şi Ariliaco Trading LTD aprobă majorarea capitalului social, prin aportul cu câte 100 de lei făcut de Maria Alexandra Grigorov şi de Olguţa Chiriac. Aceasta este fosta soţie a lui Dorin Cocoş şi mama lui Alin, recăsătorită Chiriac.
Noua structură a acţionariatului arăta, în martie 2014, astfel: Alin Cocoş (45%), Ariliaco Trading LTD (45%), Maria Alexandra Grigorov (5%) şi Olguţa Chiriac (5%). O lună mai târziu, însă, Alin Cocoş cedează toate acţiunile mamei sale, iar Ariliaco Trading LTD vinde părţile sociale către Maria Alexandra Grigorov, astfel cele două devenind asociate cu câte 50% din acţiuni.
Olguţa Chiriac, cumpărătoarea Elenei Udrea şi dosarul „Bica 2”
Numele Olguţei Chiriac (fostă Cocoş) apare şi în alte două dosare de răsunet. Unul dintre ele este „Bica 2”, instrumentat şi trimis în judecată de DNA, în care Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, este acuzată de abuz în serviciu pentru acordarea, în anul 2011, de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor ANRP, a unei despăgubiri supraevaluate cu 62 milioane de euro către Gheorghe Stelian. Acesta din urmă a cedat o parte a terenului pentru care deţinea drepturi litigioase către grupul de afacerişti Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gheorghe Gabriel, făcându-le totodată şi legătura cu „deschizători de uşi” la ANRP, Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi Elena Udrea, potrivit anchetatorilor.
Implicarea Alinei Bica în acest dosar a fost „premiată”, zic aceiaşi procurori, cu un teren în suprafaţă de 4.425 de metri pătraţi, la Snagov, teren care s-a aflat în proprietatea Olguţei Chiriac (fostă Cocoş), pentru care Bica ar fi plătit o sumă modică faţă de valoare de piaţă.
În 2010, în declaraţia de avere a Elenei Udrea, numele Olguţei Cocoş şi al fiului acesteia, Alin Cocoş, apar la rubrica imobilelor înstrăinate de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Olguţa şi Alin Cocoş au achiziţionat, pentru 90.000 de euro, două apartamente de la Elena Udrea, într-un ansamblu rezidenţial ridicat pe un teren cumpărat de la Gheorghe Stelian, în strada Frederic Chopin, şi construit cu bani din creditul acordat de BRD.
Deşi sunt divorţaţi de foarte mult timp, părinţii lui Alin Cocoş au făcut afaceri împreună. Nu directe, ci prin interpunerea fostei soţii a lui Dorin Cocoş în mai multe proiecte controversate.
Administratorul, acuzat în dosarul retrocedărilor de pădure
Cu prilejul adunării asociaţilor din 29 aprilie 2014, a fost numit şi un nou administrator al SC Lipscani 30-34 Centre SRL, în persoana lui Carmen Elisabeta Drăgoi, născută în 1974. Mandatul acesteia a fost stabilit pentru patru ani. Totodată, Olguţa Chiriac şi Maria Alexandra Grigorov decid deschiderea unui punct de lucru al societăţii în strada Lipscani nr. 30-34 şi aprobă schimbarea activităţii principale a firmei în „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.
Noul administrator al societăţii, Carmen Elisabeta Drăgoi, este menţionat, la rândul său, în dosarul restituirilor de pădure, alături de avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Margeani. Carmen Elisabeta Drăgoi a fost administratorul societăţii SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL şi, potrivit procurorilor DNA, ar fi fost determinată de cei doi avocaţi să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător al unei suprafeţe de 43.277 de hectare de pădure, dobândită printr-o hotărâre judecătorească din anul 2012 a Tribunalului Covasna, fapt ce constituie unul din elementele dosarului în care Andrei şi Viorel Hrebenciuc au fost arestaţi.
Unde se închide cercul de interese
Ca cercul să se închidă, SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic off-shore-ul cipriot Majura Limited, controlat de Andrei Hrebenciuc. După declanşarea anchetei la DNA în privinţa acestui dosar, Olguţa Chiriac şi Maria Alexandra Grigorov convoacă o nouă adunare a asociaţilor SC Lipscani 30-34 Centre SRL şi, în data de 17 decembrie 2014, hotărăsc revocarea din funcţia de administrator şi descărcarea de gestiune a lui Carmen Elisabeta Drăgoi. În 9 februarie 2015, este numit administrator Dan Predescu, alături de Olguţa Chiriac. În 7 iulie 2015, Olguţa Chiriac este revocată, la cerere, din funcţia de administrator al societăţii.