x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prinţii lui Băsescu, regii revendicărilor

Prinţii lui Băsescu, regii revendicărilor

de Petru Zoltan    |    19 Oct 2014   •   17:07
Prinţii lui Băsescu, regii revendicărilor

Cumătrul preşedintelui Traian Băsescu, prinţul Paul de România se luptă cu orice mijloace să pună mâna pe încă un teren de 40.000 hectare de pădure din Suceava. Comisia judeţeană de fond funciar i-a respins cererea. În luna septembrie, prinţul Paul şi-a încercat din nou norocul. A depus o nouă cerere prin care solicita cu repetiţie cele 40.000 de hectare de pădure. Prefectul Sucevei Florin Sinescu, în calitate de preşedinte al comisiei judeţene de fond funciar, a decis că solicitarea lui Paul de România nu mai poate fi pusă pe rol deoarece a fost deja respinsă de două ori.

Dar, aceasta nu este singura revendicare controversată în care apare numele prinţului protejat de Traian Băsescu. Paul Phillipe împreună cu soţia, prinţesa Lia Georgia, au fost audiaţi miercuri seară de către procurorii anticorupţie într-un dosar de corupţie privind retrocedările ilegale, în care sunt suspectaţi că au cumpărat trafic de influenţă pentru a obţine zecile de mii de hectare de pădure. Familia nobilă a dat o sfântă şpagă lumească pentru a obţine decizii judecătoreşti favorabile. Totodată, cumătrul preşedintelui Băsescu este acuzat într-un raport al Curţii de Conturi că a primit ilegal 47 de hectare din Pădurea Snagov. Continuarea în Pagina 3

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu a anunţat că, comisia judeţeană de fond funciar nu-i poate îndeplini solicitarea prinţului Paul de România, cunoscut sub numele de Paul Lambrino sau Paul Philippe, prin care a cerut să fie pus în posesia unui de teren de aproximativ 40.000 de hectare de pădure, situat în localităţile Broşteni şi Crucea. O doleanţă asemănătoare a fost respinsă şi în 2007, când a fost invalidată cererea de restituire a terenului ce fusese depusă pe numele de Paul Lambrino.

Influenţa prinţului Paul şi a soţiei sale, Lia Georgia, a crescut după ce copilul acestora a fost botezat de familia prezidenţială, Maria şi Traian Băsescu. Dar, odată cu influenţa au apărut şi problemele cu justiţia.

Audieri regale


În seara zilei de 15 octombrie, prinţul Paul împreună cu Lia au fost aduşi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov pentru a fi audiaţi într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unei păduri întinsă pe o suprafaţă de 90.000 de hectare, plus alte 100 de hectare de teren arabil. Cu câteva ore înainte de a fi audiaţi, locuinţa celor doi a fost percheziţionată de către anchetatori, de unde au ridicat doi saci cu documente. În acelaşi dosar, al retrocedărilor ilegale, au mai fost audiaţi parlamentarii PSD Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu, doi judecători de la Tribunalul Covasna, respectiv Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, şi judecătorul Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam) de la Tribunalul Braşov, precum şi Adam Crăciunescu, director general Romsilva. Procurorii anticorupţie au anunţat că prejudiciul în acest dosar este de 304 milioane de euro.

Protejaţi de DNA?!?


La scurt timp după ce s-au încheiat audierile Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a transmis procurorului general al României cererea în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, puşi sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Mai mult, în trei comunicate ale DNA a fost prezentată întreaga reţea şi modul prin care s-a încercat să se pună mâna ilegal pe terenurile statului. În schimb, nu s-a pomenit nimic de prinţul Paul de România sau prinţesa Lia, cumetrii regali ai lui Traian Băsescu. Ceea ce ridică numeroase semne de întrebare. Care a fost rolul cumetrilor lui Băsescu în această afacere? Ce proprietăţi au revendicat ilegal? Care este valoarea proprietăţilor revendicate ilegal? Însă, din declaraţia dată presei de către prinţesa Lia în care spune că: “este responsabilitatea fiecărui cetăţean român să fie util (...) şi este normal să coopereze”, probabil au început să coopereze cu autorităţile statului.

Avere imperială, clădită pe revendicări controversate

Monden, cu relaţii până la administraţia prezidenţială şi ferm convins că el este adevăratul succesor la tronul României, Paul Philippe, Prinţ de Hohenzollern, Prinţ al României, duce de ani buni o luptă pentru o avere colosală, aparent în numele regretatului său tată, Carol Mircea Lambrino, fiul nelegitim al regelui Carol al II-lea.

Pe lista nepotului nelegitim a lui Carol al II-lea sunt aproape 50 de castele şi clădiri istorice, simboluri ale României printre care: palatul Elisabeta, sediul Bibliotecii Centrale Universitare, sediul PDL din Modrogan, sediul MAE, precum şi peste şase sute de kilometri pătraţi de pâmânt (printre care Domeniul Scroviştea, Ferma Snagov, podgoriile Cotnari, Murfatlar şi Tohani). Prinţul Paul cere toate aceste bunuri nu doar ca urmaş al regelui, ci prin inginerii financiare şi juridice nebănuite. Născut la Paris şi crescut la Londra, Paul Lambrino a venit pentru prima data la Bucureşti în urmă cu 14 ani şi a fost contestat de familia regală a României.

Paul Lambrino a cumparărat în august 2001, la Londra, drepturile succesoriale pentru averea privată a Elenei Lupescu pentru 50.000 de dolari de la Monique Urdărianu, care a moştenit-o pe Elena. La rândul ei, Elena Lupescu a dobândit-o de la Carol al II-lea, cu care se căsătorise în exil. Elena Lupescu este cea de-a treia soţie a lui Carol, şi nu are nici o legătură de rudenie cu Paul Lambrino. Ulterior semnării tranzacţiei, Paul a efectuat notificări pentru zeci de propietăţi ale Casei regale şi fostele proprietăţi private ale lui Carol al II-lea şi Elenei Lupescu. În contractele ulterioare, el se prezintă drept moştenitor al lui Carol al II-lea, al Elenei Lupescu, al prinţesei Elisabeta şi al Prinţului Nicolae, chiar dacă regele Mihai I este moştenitorul acestora din urmă. De menţionat ca Regele Mihai nu a revendicat proprietăţile private ale tatălui său, Carol al II-lea, ci doar proprietăţi care au aparţinut Casei Regale, ca instituţie.

×
Subiecte în articol: traian basescu printul paul