Procurorii au lovit năprasnic în structurile feudale ce au dus la apariţia baronilor locali. În majoritatea judeţelor, fie preşedintele Consiliului Judeţean, fie primarul din municipiul reşedinţă de judeţ au dosare penale în diferite stadii sau chiar condamnări în instanţă.
De la alegerile locale din 2012, oamenii Codruţei Kovesi şi-au trecut în palmares dosare deschise pe numele majorităţii şefilor de judeţe şi edililor din capitalele acestora. Mai mult, o parte au fost deja înlocuiţi prin demisie sau demitere, iar unii sunt deja la închisoare cu condamnări definitive. Alţii îşi aşteaptă sentinţa în arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar. Unii dintre ei nu pot să îşi exercite funcţiile prin decizie judecătorească, fiind suspendaţi tocmai pentru că şi-ar fi folosit calitatea oficială în comiterea unor infracţiuni. Bilanţul DNA arată modul dezastruos în care funcţionează administraţia locală în România, unde corupţia a ajuns la propor ţ i i ende-mice. În 26 de ju-deţe sunt probleme: în 20 dintre acestea, fie preşedintele CJ, fie primarul din cel mai mare oraş au probleme de natură penală. În șase județe, ambii edili au probleme cu legea.
Lipsiți de șansă
Opt preşedinţi de consilii judeţene şi primari din reşedinţele de judeţ şi-au pierdut mandatele, fie prin demisie de bunăvoie, fie prin condamnări definitive sau ordin de prefect. În mai toate cazurile, acuzaţiile sunt de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Pe de altă parte, este de remarcat că în Bucureşti, doar primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a trecut pe la „beciul domnesc”, unde i s-a pregătit un pat în celula în care s-au adunat laolaltă câteva decenii de “experienţă” în admi¬ nistraţia locală, acumulate de către Radu Mazăre, Tudor Pendiuc (primarul Piteştilor) şi primarul din comuna argeşeană Bradu. Prin arestul preventiv au mai trecut Gheorghe Ştefan (primar în Piatra-Neamţ), Silvian Ciupercă (CJ Ialomiţa), Adrian Duicu (CJ Mehedinţi), Romeo Stavarache (primar la Bacău), Mircea Moloţ (CJ Hunedoara) ş.a.
ANI, succese limitate
Mai mulţi parlamentari şi-au pierdut man-datele în urma rapoartelor ANI, însă la nivel local inspectorii de integritate au prins mai mult plevuşcă, anume primari din oraşele mici şi din sate. Singura captură mai de soi a fost preşedintele CJ Sibiu, condamnat la un an de închisoare cu suspendare, însă tot pentru ce a făcut ca deputat: îşi angajase soţia la biroul de parlamentar.
Deocamdată, ANI se află în proces cu preşedintele CJ Satu Mare şi primarul din Satu Mare, Adrian Ştef (PNL), respectiv Dorel Coica (PSD). Însă Agenţia a pierdut mai multe procese, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pe tema prezenţei lor în adunarea generală a acţionarilor soci¬etăţilor de utilităţi publice.
În şase judeţe, atât preşedintele CJ, cât şi primarul din municipiu au probleme cu justiţia: Argeş, Buzău, Constanţa, Harghita, Iaşi şi Prahova. La Buzău, preşedin¬tele Cristinel Bâgiu e acuzat de luare de mită. Primarul Constantin Boşcodeală este condamnat în primă instanţă pentru abuz în serviciu. La Constanţa, Nicuşor Constan¬tinescu şi Radu Mazăre au fiecare deschise mai multe dosare. În Harghita, Borboly Csaba (CJ) şi Raduly Robert (primar Miercurea Ciuc) sunt acuzaţi de abuz în serviciu. La Iaşi, Cristian Adomniţei (CJ) este în arest la domiciliu, iar Gheorghe Nichita a implicat poliţia locală într-o tele¬novelă amoroasă. La Prahova, preşedintele CJ Mircea Cosma este implicat în două dosare. Primarul Ploieştilor, Iulian Bădescu, a fost arestat pentru luare de mită.
De la conducerea feudei, în spatele gratiilor
De gloria unor baroni locali nu doar că s-a ales praful, au mai şi intrat la închisoare. Fostul preşedinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, a primit trei ani de temniţă pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană în 2009, iar omologul său din Argeş, Constantin Nicolescu, îşi va petrece şapte ani şi opt luni în penitenciar pentru fraudarea unor fonduri europene. Emi-lian Frâncu, fost primar la Râmnicu-Vâlcea, a fost condamnat cu executare la patru ani de închisoare pent¬ru luare de mită. Doi baroni au primit condamnări cu suspendare, dar şi-au pierdut mandatele. Gabriel Boriga, fost primar la Târgovişte, a rămas fără funcţie, dar a fost “compensat” cu trei ani de închisoare cu suspendare, iar preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, cu unul singur. Alţii au preferat să demisioneze fără a mai aştepta condamnarea: Iulian Bădescu, primar la Poieşti, Adrian Duicu, preşedinte CJ Mehedinţi, şi Horia Uioreanu, preşedinte CJ Cluj. Radu Mazăre ia şi el în calcul varianta demisiei.
Norocoşii pe care nu i-au călcat procurorii
În cazul a doi baroni locali, procurorii anticorupţie au înregistrat eşecuri majore. Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a fost achitat definitiv în 2013 pentru acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Marian Oprişan (CJ Vrancea) a fost achitat în dosarul Căprioara.
Ce-i drept, baronul de Vrancea a primit o sentinţă doar în primă instanţă, însă motivarea judecătorului a şifonat rău reputaţia pro-curorilor ce au instrumentat dosarul. Astfel că judeţele din care provin se înscriu în lista celor 15 în care principalii lideri administrativi – preşed¬inte de consiliu judeţean şi primar din municipiul de reşedinţă – nu au probleme majore cu justiţia: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călă-raşi, Covasna, Galaţi, Giur-giu, Gorj, Ilfov, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vaslui şi Vrancea. Însă situaţia se poa-te schimba. Până acum câteva zile, pe listă figura şi Caraş- Severin, dar Sorin Frun¬zăverde a fost pus sub control judiciar pentru instigare la şantaj şi folosirea influenţei.
De asemenea, a fost perche-ziţionată locuinţa primarului din Târgu-Jiu, Florin Cârciu¬maru, însă deocamdată aces¬tuia nu i s-a adus vreo acuzaţie. Au fost şi cazuri în care plân-geri penale din aceste judeţe au primit rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale.