Era o seara de joi. 15 decembrie 2005. Ioana, mama Andreei Simon, avea nevoie de o cutie cu smantana si anunta ca vrea sa se duca pana la magazinul de peste drum. Andreea se ofera sa mearga ea. Avea 9 ani, insa nu-i era teama seara pe strada. Facea karate de un an si jumatate, taekwondo, si venea singura, pe intuneric, de la antrenamente. Vineri, a doua zi, ar fi avut examen pentru centura alba cu banda galbena.
In acea seara de joi, Simon Andreea Simona a disparut din Miercurea Ciuc, pe drumul de la magazinul Napsugar spre casa. Erau mai putin de 100 de metri. Conform datelor din ancheta, Tiberiu Burcuta e ultimul care a vazut-o pe Andreea in viata. Abia in ianuarie 2010, dupa ce dosarul a ajuns la Parchetul General, el a fost pus sub invinuire pentru infractiunile de lipsire de libertate si omor calificat. Toate probele existente in dosar il incrimineaza: declaratiile sale contradictorii, existenta unui mobil al crimei, lipsa unui alibi in noaptea de 15/16 decembrie 2005, faptul ca a picat de patru ori testul poligraf.
Burcuta are 42 de ani si este din Bicaz (Neamt). A absolvit o facultate tehnica, apoi a facut un curs de informatica, dupa care, in 1994, s-a angajat ca analist programator la Evidenta Populatiei din Gheorgheni. In 1999 a dat examen pentru un post din Miercurea-Ciuc si s-a mutat aici. Pe 1 ianuarie 2006, adica la doua saptamani dupa disparitia Andreei, Burcuta s-a transferat, la cerere, la Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul IPJ Harghita. Unde lucreaza si acum, avand gradul de subcomisar. In decembrie 2005, el statea cu chirie intr-un apartament aflat la parterul unui imobil situat in apropierea blocului unde locuia Andreea. Aici banuie anchetatorii ca a fost adusa fetita in seara in care ea a disparut. La inceputul anului trecut, reluand cercetarile, anchetatorii au descoperit ca un alt politist ar putea avea legatura cu cazul: C. Constantin, bun prieten cu invinuitul. In perioada in care a disparut Andreea, C. Constantin era angajat la Directia Pasapoarte. Supus testului Poligraf, dovedeste comportament simulat la intrebarile ce aveau legatura cu cauza. "Nu e direct implicat in disparitia fetitei, insa ceva stie", trag concluzia anchetatorii. Si raman cu ea. Contactat telefonic de reporterii Jurnalului National, Constantin C. accepta, spre deosebire de Burcuta, dialogul. Neaga insa ca ar sti ceva despre disparitia Andreei si declara despre Burcuta ca "el trebuie sa plateasca daca-i vinovat". Anchetatorii banuiau ca in noaptea de 15/16 decembrie 2005 invinuitul ar fi putut apela la ajutorul lui Constantin C., fara sa-i dezvaluie acestuia fapta. Burcuta facea in acea perioada scoala de soferi, insa nu avea masina, asa ca ar fi putut sa o imprumute, la nevoie, pe cea a prietenului sau. Cercetarile efectuate pana acum nu au dus insa la confirmarea acestei ipoteze.
Despre seara in care a disparut Andreea, Tiberiu Burcuta n-are amintiri clare. Filmul drumului pe care l-a facut de la magazinul Napsugar (unde recunoaste ca a fost, pentru ca avea treaba la cizmaria de la intrarea in magazin) are mai multe scenarii. A vazut fetita, ea l-a recunoscut si i-a zis "saru’ mana", au mers impreuna o parte din drum, pana langa blocul ei, apoi n-au mai mers deloc, pentru ca, de fapt, spune Burcuta acum, el nici nu prea stia cum arata Andreea...
In acea seara, ingrijorandu-se si plecand in cautarea fetitei, mama s-a intalnit, pe ambele drumuri facute spre magazin, cu mai multi martori: un vecin care-si scosese cainele la plimbare, seful de scara, o angajata de la gradinita din apropiere, care-si astepta sotul pe o banca de langa garajele unde, spune Burcuta intr-o varianta a declaratiilor sale, ca s-a despartit de Andreea. Nici unul dintre martori nu vazuse fetita, nu auzise tipete, plansete sau alte zgomote suspecte. Concluzia e ca Andreea si rapitorul sau au mers pe un alt drum, iar de aici rezulta implicit si varianta ca victima sa nu fi fost dusa la locuinta rapitorului.
La sfarsitul lunii trecute, mama Andreei a aflat ca in acest caz ar putea fi implicat si un al treilea politist: Sorin T. Pe 28 octombrie a.c., el a fost arestat pentru comiterea infractiunii de favorizare a infractorului. "Agentul a zadarnicit aflarea adevarului si derularea anchetei penale intr-o cauza aflata in instrumentarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc, anuntand inculpatii cercetati pentru infractiunea de proxenetism de iminenta efectuarii perchezitiei si a constatarii infractiunii flagrante", precizeaza DNA intr-un comunicat.
Ioana il stia pe Sorin T. La cateva zile de la disparita Andreei, cand inca mai umbla dupa ea pe strazi, l-a intalnit, si el i-ar fi spus: "Degeaba o cautati ca, daca a fost luata pentru trafic de organe si a fost data prin masina de tocat, n-o mai gaseste nimeni". Socata de declaratia omului in uniforma, femeia a mers a doua zi la IJP Harghita sa-l reclame. Acolo a avut parte de o alta surpriza, descoperind ca el lucra la Politia judiciara. Facea parte adica din echipa ce incerca sa-i gaseasca fetita... Mai tarziu, de la angajata gradinitei ce-si astepta sotul pe o banca in seara disparitiei, mama Andreei a aflat ca cel asteptat era chiar Sorin T. Si ca el intarziase atunci la intalnire vreo jumatate de ora, pentru ca "fusese cu un coleg". Iar colegul, avea sa descopere mama Andreei, era Tiberiu Burcuta. Cel caruia, sustine ea, Sorin T. i-a lasat in 2008, prin contract de vanzare/cumparare sau prin cedarea creantelor, apartamentul in care locuise. "Am aflat ca Sorin T. a plecat din acea casa doar cu televizorul in brate", declara Ioana.
Imediat dupa ce a facut legatura intre aceste informatii, femeia a anuntat organele de ancheta. Spera ca audierea lui Sorin T. va aduce noi informatii in dosar. La inceputul lunii trecute, cand mama Andreei a facut sesizarea, el se afla in arest. Apoi, mandatul de noua zile a expirat, iar Sorin T. a fost pus in libertate. Pe urma a venit Sf. Andrei, apoi Ziua Romaniei, se apropie Ajunul Craciunului, Revelionul, vine si Sf. Ion, iar in dosarul Simon Andreea nimeni nu se mai grabeste sa impinga lucrurile mai departe, pentru descoperirea adevarului. Au trecut sase ani, pentru Dumnezeu!, ce mai poti faci dupa atata amar de vreme intr-un dosar de omor? Si cui ii mai pasa, de fapt, de ce s-a intamplat, in decembrie 2005, cu o fetita de 9 ani?...
Drumul la magazin
15 decembrie 2005. La ora 18:55, Andreea Simon a plecat, cu o bancnota de un milion de lei, la magazinul Napsugar, aflat in apropiere de blocul ei. A cumparat exact ce-i ceruse mama: patru sticle cu apa minerala, o duzina de chibrituri, o cutie cu smantana si un caiet. La ora 19:01, camerele de supraveghere ale magazinului o surprind pe fata inauntru. Pe bonul de casa e trecuta ora 19:05. Apoi, Andreea a iesit din magazin si s-a jucat afara, cateva minute, cu doi colegi de-ai sai. Dupa care a plecat spre casa. Unde n-a mai ajuns niciodata. In jurul orei 20:00, disparitia a fost sesizata, telefonic, la Politie. Au venit atunci cei de la Politia municipiului Harghita, care au facut cautari in zona, fara sa gaseasca insa nici macar sacosa cu sticlele de apa minerala. A doua zi, cazul a fost preluat de IPJ Harghita.
In urma Andreei
In ziua in care a disparut, Andreea luase un "foarte bine" la matematica. Cu o zi inainte, un altul, la limba romana. Era o eleva silitoare. Un copil cuminte si ascultator. In urma sa n-au mai ramas decat diplomele de la scoala, carnetul de note, plin cu "FB", invelit cu o coperta verde, pe care ea desenase cu carioca inimioare si stelute. Cateva foi de matematica pe care exersa tabla inmultirii. "3 x 8 = 8 + 8 + 8 = 24". Trecuse clasa a III-a. In gentuta ei mica, veche, cu barete scurte, sunt inghesuite centura alba de karate si-o mana de poze.
Aprecierile invinuitului
In august 2011, Jurnalul National a publicat o serie de articole in care a fost prezentat pe larg acest caz. Cinci episoade, fiecare avand in final un "va urma". Dupa primele doua articole, am primit pe faxul redactiei si un punct de vedere din partea subcomisarului de politie Tiberiu Burcuta. "Nu sunt autorul nici unei fapte penale si cu atat mai putin a celei descrise in cele doua articole, nu am absolut nici o legatura cu disparitia acestei copile si nici nu stiu absolut nimic despre ceea ce s-a intamplat cu ea in seara zilei de 15.12.2005. Nu am fost niciodata protejat de colegii mei si nici de nimeni altcineva asa cum se afirma si se insista permanent. Daca as fi fost vinovat, nu conta faptul ca sunt politist. Toti cei care au lucrat si lucreaza la acest caz au facut toate eforturile pentru descoperirea adevarului si in nici un caz nu poate fi vorba despre neglijenta sau o incercare de ascundere a adevarului."
De unde stie Tiberiu Burcuta ce eforturi au facut politistii in acest caz? Si cum de aprecieaza pozitiv "eforturile pentru descoperirea adevarului", avand in vedere calitatea sa de invinuit?